hírek

hírek

hírek

Alkalmazott (az) informatika

2017-07-26


A mai vállalati- és otthoni élet egyik legmeghatározóbb eleme az informatika, ami most már teljeskörűen körbeveszi a mindennapi életünket. Fejlődését passzívan is elősegítjük. Önkéntelenül is magunkhoz vesszük a fejlesztéseket akkor is, amikor a villamosmegállóban látjuk, mikor jön a következő szerelvény, és akkor is mikor kezünkbe véve a telefont azon valamilyen információ után kutatunk. A tengerentúlon ma már a „weboldalakat” mobile first (elsődlegesen nem PC-re optimalizálva) szerkezetűre készítik, mert az információ elérése már elsődlegesen okos készüléken keresztül történik.


Mit is jelent ez számunkra? Mikor sok-sok évvel ezelőtt OSI és TCP/IP modellről tanultam, nem gondoltam volna, hogy az L7 (felhasználói szint) lesz majd a legmegatározóbb. Ezen felül pedig az üzleti cél.


Ma egyre inkább azt látom, hogy az informatikai fejlesztések fő irányát az üzleti célok határozzák meg, melyek egyben majd meghatározzák azt az infrastruktúrát is, amit használni fogunk. Tehát már nagyon régóta nem él a trend, hogy veszünk hardvereket és szoftver architektúrát és abból kihozzuk a legtöbbet, hanem pont fordítva! Megnézzük, hogy milyen üzleti igények merülnek fel most, mi várható a jövőben és ehhez kapcsolva illetjük a „vasat”. Miért fontos ez?

 

Mert mikor az intelligens város, parkoló, applikáció(k), üzleti támogató rendszerek kerülnek bevezetésre, akkor nem a meglévő adottságokban vizsgálunk szűk keresztmetszeteket, hanem előre „gyártjuk” le az ideális környezetet. Kiváló példa erre az SAP és HP együttműködése, ahol már SAP HANA működésre optimalizált „vasat” lehet vásárolni.

 

Mindez azt várja el tőlünk, szállítóktól és gyártóktól, hogy olyan infrastruktúrán gondolkozzunk, mely képes az aktuális igényeknek, legfőképpen üzleti környezetnek megfelelően teljesíteni. A nagy különbség pedig az, hogy az elvárást a „most”-ban is várja el. A mai start-up kultúra egyik fő előnye, hogy olyan dinamikával lehet váltani stratégiát és ahhoz üzleti igényt rendelni, ahogy az régen képtelenség volt. Ha azt látjuk, hogy a termék korai fázisban nem illeszkedik teljes mértékben az ügyfél igényéhez, változtatunk, igazítunk. Nem egy hónap múlva, hanem most.


Ez a tendencia ma már megjelenik a gyártók esetén is. Amikor nagyobb kapacitásra van szükségünk, bevonjuk a felhőben található szolgáltatásokat, amikor üzleti igényre alkalmazást vezetünk be, hozzáigazítjuk az infrastruktúrát is. Sőt, sok esetben az alkalmazás az oka a teljes infrastruktúra átalakításnak.

 

Összességében elmondható, hogy már nem árlistákban keresünk termékeket, nem meglévő infrastruktúrát „csiszolunk” feltétlenül fényesebbre, amikor egy új üzleti igény megjelenik egyik ügyfelünknél, hanem komplex módon újratervezünk konkrétan az alkalmazásra, ami az üzleti nyereséget hozza, és arra optimalizáljuk a rendszert.

 

Ez nekünk és az ügyfélnek is sokkal komolyabb hasznot hoz. Ezért is van jelen az ICT tudásán túl olyan vállalati tudás is, mely képes üzleti folyamatokat elemezni, SAP rendszert átalakítani, szoftvert fejleszteni és gyártási folyamatokat ismerni.


Mert az informatikát alkalmazzuk.
Alkalmazzuk ügyfeleink üzletére.

 

Rácz Tamás
(Értékesítési vezető)

 

Olvassa a legfrissebb ICT Hírmondó további cikkeit is!

 

 

Sajtókapcsolat
Kommunikációs partnerünk a Corpus Communications Kft.
Corpus Communications
1037 Budapest, Szépvölgyi út 141.
Tel: +36 1 321 1516    Mail: virag.csorbai@corpuscom.hu    Web: corpuscom.hu

Hírek

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők