hírek

hírek

hírek

Az EMMA MDD gyógyszer adatbázis modul

2016-06-22


A gyógyítási folyamat egyik alappillére, hogy a páciensek mindig a számukra leginkább megfelelő gyógyszereket kapják meg. A kezelési terv felállításánál, a hatóanyag kiválasztásánál számos tényező befolyásolhatja a kezelőorvos döntését. Több különböző, a páciens közvetlen személyéhez kötődő információ mérlegelésére van szükség, amelyek érvként vagy ellenérvként szolgálhatnak egy-egy készítmény mellett.A személyes szakmai tapasztalatok erős alapot biztosítanak az orvosok számára a döntésük meghozatalához, azonban sok esetben ez még nem elegendő. A gyógyszerpiac kínálatának dinamikus változásával önmagában is nehéz lépést tartani – új készítmények jelennek meg, némelyek megszűnnek, esetleg csomagolásuk és kiszerelésük változik. Tovább nehezíti a választást, hogy a páciens rendszeresen szedett készítményekkel rendelkezhet, valamint a különböző hatóanyag-intoleranciákra és a kezelés során alkalmazandó gyógyszerek együttes és keresztallergia kockázatára is figyelni kell.

A HIS rendszerek vényíró funkciói ugyan számos módon támogatják a készítmények felírási folyamatát, azonban ezek az automatizmusok jórészt az aktuális jogszabályoknak történő megfelelésre helyezik a hangsúlyt. Könnyebbé teszik a helyes támogatási technika kiválasztását, az indikáló diagnózisok megadását, az előző felírások örökítését, mindemellett a gyógyszertörzs elemeiről viszonylag kevés információt szolgáltatnak.
 

Az EMMA MDD Gyógyszer Adatbázis Modul ebben nyújt innovációt: feladata, hogy elérhetővé tegye az EMMA medikai rendszer számára az MDD 2002 Kft. által üzemeltetett MDD Gyógyszeradatbázisból származó gyógyszer-információs szolgáltatásokat.

A modulon keresztül a medikai rendszer vényíró funkciójából közvetlenül elérhetőek az alábbi információk:

  • gyógyszerek-közötti kölcsönhatások
  • keresztallergia vizsgálatok
  • gyógyszerismertetők (betegtájékoztató és alkalmazási előírás)
  • gyógyszercsomagolások fényképei, helyettesítő készítmények listája

A rendszerben elemzésre választható az EMMA-ban használt PUPHA gyógyszertörzs adott tétele, a páciens részére felírt vények és szakorvosi javaslatok hatóanyagai, készítményei, az osztályokon történt ápolás során rögzített gyógyszerek és a pácienshez rendelt gyógyszerallergiák is. Lehetőség nyílik továbbá a gyártó előírásainak, sőt akár a csomagolás képének megtekintésére, miközben böngészhetőek a helyettesítő készítmények is.

 

A kiválasztott gyógyszerek közötti kölcsönhatások vizsgálata páronként történik 11 értesítési szint kezelésével, mely a „kölcsönhatás hiányától” a „tilos-életveszélyes” figyelmeztetésig terjed. Az allergiák vizsgálata során megadható, hogy a páciens mely készítményekre, hatóanyagokra érzékeny, majd ezek összevethetőek az aktuális kezelés során tervezettekkel. Az esetleges keresztallergiákat a rendszer szintén többszintű figyelmeztetéssel, a százalékos esély kijelzésével jeleníti meg.

 

A kölcsönhatások és allergiák vizsgálata során megtekinthetőek az adott veszélyességi besorolást alátámasztó szakirodalmi hivatkozások is.

Abban az esetben, ha egy újabb készítményt kell bevonni a vizsgálatba, az egyszer már elvégzett gyógyszerelemzéseket nem szükséges újra elvégezni lépésenként, a rendszerben ugyanis menthetőek és újra felhasználhatóak az egyszer már elvégzett elemzések.

Az Enterprise Group célja egy olyan funkció megalkotása volt, amely egyszerre támogatja az EMMA felhasználóinak szakmai munkáját és könnyíti meg a gyógyszeres terápia tervezésének folyamatát.

Sajtókapcsolat
Kommunikációs partnerünk a Corpus Communications Kft.
Corpus Communications
1037 Budapest, Szépvölgyi út 141.
Tel: +36 1 321 1516    Mail: virag.csorbai@corpuscom.hu    Web: corpuscom.hu

Hírek

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők