hírek

hírek

hírek

Extreme megoldások: Analytics

2017-09-07


Az IT hálózatok menedzsment rendszerei sokrétű segítséget adnak az üzemeltetőknek: riasztásokat küldenek, információkat nyújtanak az eszközök terheléséről, a forgalom mennyiségéről, időbeli eloszlásáról. A gyakorlatban azonban sokszor előfordul, hogy egy-egy probléma okának feltárásához mélyebben bele kell látnunk abba, hogy mi történik a hálózatban: mennyi aktív felhasználónk van, ők milyen applikációkat használnak, milyen válaszidők fordulnak elő hálózat és alkalmazás oldalon, melyek azok a felhasználók, területek, telephelyek, ahol minőségi problémák merülnek fel. Ezekre és még sok más kérdésre ad választ az Extreme Networks forgalomanalizáló alkalmazása, az Analytics.

 

Hogyan működik?


Az Analytics a fenti kérdésekre a választ a hálózaton áthaladó minden egyes csomag mélyreható vizsgálatával adja meg. Ehhez az egyes csomagok fejlécét vizsgálja meg layer 7 mélységig (valódi DPI – Deep Packet Inspection), azonosítja a feladót, címzettet, valamint az alkalmazást az adott alkalmazásra jellemző ún. „ujjlenyomat” és az ilyen ujjlenyomatokat tartalmazó adatbázis összehasonlításával. Az adatbázis jelenleg több mint 13 000 alkalmazás ujjlenyomatát tartalmazza, de lehetőség van speciális alkalmazások esetén saját ujjlenyomat definiálására és adatbázisba történő felvételére is. A TCP szintű üzenetváltások elemzésével meg tudja állapítani külön a hálózat és külön az alkalmazás válaszidejét, segítséget adva ahhoz, hogy a „lassulásra” vonatkozó felhasználói panaszoknál merre érdemes elkezdeni a hibakeresést. Fontos megjegyezni, hogy az Analytics a csomagok tényleges adattartalmát nem rögzíti és nem is vizsgálja, működéséhez csak az első néhány byte-ra van szüksége.

 

Rendszerelemek


Az Analytics egy önálló modulja az Extreme Networks hálózatfelügyeleti szoftverének, használatához csak erre a szoftverre van szükség, maga a vizsgált hálózat felépülhet gyakorlatilag bármely más gyártó eszközeiből. Azt kell biztosítanunk, hogy a vizsgálni kívánt forgalom eljusson egy erre a célra kialakított Extreme szenzorra. Ez a gyakorlatban általában a központi switchek megfelelő portjainak tükrözésével megoldható. Minél kevésbé strukturált a hálózat, annál bonyolultabb lehet ezt kivitelezni, de mindig van megoldás!


A szenzorok kettős szerepet töltenek be, egyrészt előállítják a forgalom alapján a NetFlow rekordokat, másrészt minden csomagról leválasztják a fejlécet. Mindkét típusú adatot továbbítják az Analytics Engine-hez, amely a tényleges vizsgálatokat és az adatfeldolgozást végzi. Az Engine teljesen szoftver alapú, önálló hardwerre telepítve is elérhető, de akár virtuális környezetbe is telepíthető. Amennyiben a hálózatunk központi része már eleve Extreme eszközökből épül fel (K és S sorozat), a szenzor és a tükrözések is feleslegessé válnak, a switchek biztosítják az adatokat az Engine számára anélkül, hogy ez a teljesítményben látható változást okozna.

 

 

És az eredmény…


Az Analytics által végzett vizsgálatok eredményeképpen lényegesen leegyszerűsödik mind a hibakeresés, mind a hálózat fejlesztési irányainak meghatározása. Pontos képet kapunk arról, hogy ki, hol, mit és mikor csinál a hálózatban, felderíthetőek a nem kívánt eszközök éppúgy, mint a nem kívánt alkalmazások; eldönthető, hogy a hálózat vagy az alkalmazás performanciája okozza-e a gondokat.

 

Az adatok értelmezését megkönnyítik a beépített grafikus riportok, ahonnan egyszerű kattintásokkal juthatunk egyre mélyebbre és mélyebbre egy adott probléma vizsgálatában, vizsgálódhatunk felhasználó, alkalmazás vagy terület szerinti csoportosításban. Amennyiben az előre definiált riportoknál többre van szükségünk, a szintén beépített riportgenerátor segítségével egyszerűen megalkothatjuk saját, testre szabott riportjainkat.

 

Összességében elmondhatjuk, hogy az Analytics egy bizonyos hálózati méret és komplexitás felett nélkülözhetetlen a hatékony üzemeltetéshez, alkalmazásával egyértelműen azonosíthatóak a problémák forrásai, rövidülnek a hibaelhárítási idők, növekszik a hálózat rendelkezésre állása. Mindezek mellett olyan kritikus információkhoz juthatunk hozzá a hálózatunkban történő eseményekről, amelyeket a hagyományos menedzsment rendszerek nem képesek biztosítani.


Krupa Zsolt - műszaki igazgató

 

Olvassa el a legfrissebb ICT Hírmondó további cikkeit is!

Sajtókapcsolat
Kommunikációs partnerünk a Corpus Communications Kft.
Corpus Communications
1037 Budapest, Szépvölgyi út 141.
Tel: +36 1 321 1516    Mail: virag.csorbai@corpuscom.hu    Web: corpuscom.hu

Hírek

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők