hírek

hírek

hírek

Gondolkodó és virtuális valóság az egészségügyben

2016-06-27


Az elmúlt években a hatalmas léptékű technológiai fejlődés egyik legjelentősebb szektorává az egészségügy vált. A szakértők szerint az idei évben – mint medikai innováció – a 3D bionyomtatás, a virtuális valóság és a kognitív számítástechnikai rendszerek kerülnek középpontba e területen.

 

A CBS News Dr. Meskó Bertalan magyar orvosi jövőkutatót kérdezte a jövő egészségügyi újdonságairól az év elején. Meskó szerint 2016-ban az orvosi technológiák elképesztőbbek lesznek, mint valaha. Egészen pontosan úgy fogalmazott: „hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy a napi hírekben science fiction-t látunk”.

Néhány modern technológia, mint például a virtuális valóság alkalmazása vagy a 3D nyomtatás, pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt. „Napjaink egészségügyi technológiái a többi iparágban bekövetkező, széles körű változásokat tükrözik. Például abban a pillanatban, amikor a Facebook Oculus Rift virtuálisvalóság-szemüvege megjelenik a piacon, a virtuális valóság iparága óriási virágzásnak indul majd” – véli Meskó.

„Képzeljük csak el, ahogy az orvostanhallgatók a virtuális valóság technológiájának segítségével sajátíthatják el az anatómia és a patológia alapjait. Ráadásul a szimulációkkal még azelőtt tesztelhetik tudásukat, mielőtt képességeiket valódi embereken alkalmaznák” – vázolja fel a közeli jövőt a kutató.

Túl a virtuális valóságon a mesterséges intelligencia játszik majd idén nagy szerepet az egészségügyi intézményekben. Az IBM Watson nevű kognitív számítástechnikai rendszere már korábban is segített az orvosoknak a hatékonyabb diagnosztizálás és orvosi kezelések terén. Képességeit eddig leginkább a radiológia terén tudták kihasználni. Meskó szerint az IBM ambiciózus célja az, hogy egy olyan kognitív orvosi asszisztenst alkossanak, mely egy napon az olyan bonyolultabb területeken is, mint a kardiológia, támogathassa az orvosokat a döntéshozatalban. Így a radiológusok ahelyett, hogy naponta több száz képet és felvételt ellenőriznének és néznének meg, a fontos kérdésekre koncentrálhatnának.

Egy másik jelentős orvosi innováció a láthatáron a 3D bionyomtatás, mellyel emberi szöveteket, végül pedig teljes szerveket leszünk képesek nyomtatni. Az Organovo amerikai cég, melynek kutatásai elsősorban a biológiai anyagok nyomtatására irányulnak, bejelentette, hogy 2014-ben sikeresen nyomtattak májszövetet, és 4-6 év múlva akár már a máj részeinek transzplantációja is lehetségessé válhat a bionyomtatás segítségével. A bionyomtatott májakat elsőként a gyógyszeriparban, az új gyógyszerek toxikológiai elemzésére alkalmazzák majd, ezzel hosszú távon véget vetve a különböző állatkísérleteknek.

Ezen innovációk, már-már science fiction-szerű technológiák alkalmazásával radikálisan megváltozhat az egészségügy a következő években, és mára már nem elképzelhetetlen az sem, hogy néhány éven belül gondolkodó és érző robotok segítsék az orvosokat a gyógyításban.

Forrás: www.cbsnews.com 

 

Sajtókapcsolat
Kommunikációs partnerünk a Corpus Communications Kft.
Corpus Communications
1037 Budapest, Szépvölgyi út 141.
Tel: +36 1 321 1516    Mail: virag.csorbai@corpuscom.hu    Web: corpuscom.hu

Hírek

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők