hírek

hírek

hírek

Új funkciók, Innovatív fejlesztések: amit az EMMA 3.0-ról tudni kell - Interjú Mészáros Jenővel, az eHealth üzletág támogatási csoportvezető helyettesével

2017-06-29


A Magyar Kórházszövetség 2016. évi Kongresszusán jelentette be az Enterprise Group az Enterprise
Multi Medikai Alkalmazás 3.0 változatát, melyről már az EMMA MAGAZIN 2016. évi kiadványában is
olvashattunk.

 

 

Mi hívta életre az új verzió fejlesztését?


Az Enterprise Multi Medikai Alkalmazás egy élő, dinamikusan változó, állandó fejlődésben lévő szoftvertermék. Az EMMA 2.0-hoz képest a továbbfejlesztett, 3.0-s rendszer sok tekintetben megújult, a technikai háttér frissítései minden esetben a jobb felhasználói élményt, a sebességnövekedést, a minél rövidebb válaszidők elérhetőségét támogatják. A háttérfolyamatok optimalizálása szinte folyamatosan zajlik, ami további sebességnövekedést, illetve stabilabb működést is eredményez, növeli a rendszer hibatűrő-képességét. Az eddigi megjelenések alkalmával ezekről a fejlesztési irányokról olvashattak részletesebben.

 

AZ EMMA szoftver egy egészségügyi célszoftver. Mi indokolja, hogy ilyen dinamikusan változzon?


Az EMMA szoftver fejlődését több körülmény befolyásolja.

 

  • A vonatkozó szabályrendszer változásai, új szakmai követelmények: Ha a szabályozás változik, arra minden szolgáltatónak kötelezően reagálnia kell; illetve folyamatosan bővül az EMMA szoftver által támogatott speciális egészségügyi szakmák, folyamatok köre.
  • A partnerek egyedi fejlesztési kérései: A partnerintézmény speciális igényei, amelyet egyedi megállapodás alapján tudunk vállalni, amennyiben az EMMA szoftver alapelveivel
    nem ütköző a kérés.
  • A felhasználók visszajelzései: A konzulenscsapat állandó, élő kapcsolatban van a program használóival. Rendszeresen látogatjuk a felhasználó intézményeinket, ahol – természetesen a helyi informatika támogatásával - személyes konzultációt folytatunk a végfelhasználó orvosokkal, asszisztensekkel. Meghalljuk és figyelembe vesszük az észrevételeiket a programfejlesztés tervezésekor.

 

Az EMMA 3.0 gondolata is ebből a forrásból indult el, a végül megvalósuló megoldások, a funkciókban történt változtatások ezeknek a konzultációknak az eredményét is tükrözik.

 

Melyek ezek a funkcionális módosítások?


A három üzemmódról (Teljes, Normál, Csökkentett elnevezésű módok) már az előző számban olvashattak, itt csak a lényeget emelném ki még egyszer.

 

A felhasználó a három üzemmód közül szabadon választhat. A váltás a kezdőlapon, akár a beteg ellátása közben is lehetséges. Az üzemmód váltás a kezdőképernyőn megjelenő adatok mennyiségét és elrendezését változtatja.


Az elérhető funkciók – és néhánynál az elérés módja – változik. A felhasználó dönthet arról, hogy melyik, a számára elegendő adat együttes megjelenését biztosít üzemmódot használja. A szerényebb adattartalommal bíró felületen pl. az EPR egy gomb megnyomásával hívható elő, de természetesen elérhető. A funkció ebben az üzemmódban lényegesen kisebb adatbázis-oldali erőforrásigénnyel
működik, ennek megfelelően sokkal gyorsabb működést és rövidebb válaszidőket garantál. A sebességnövelés és áttekinthetőség miatt változott a használt ikonkészlet némelyik eleme is. Ezeket a fejlesztéseket a felhasználók már az EMMA 2 verzióban is megtapasztalhatták, ott is elérhetővé tettük őket.

 

A fentieken kívül elérhetővé válik más
újdonság is?


Igen. Az EMMA 3.0 verzióban megjelenik egy új szövegszerkesztő is. A régi szövegszerkesztő funkció elérhető marad, az Intézmények eldönthetik, hogy melyiket használják a továbbiakban. Az áttérés természetesen nem lesz kötelező, csak válaszható opció. Azonban ez az áttérés nem olyan rugalmasan kezelhető, mint a három üzemmód. Igaz, ennek nem is a sebességnövekedés a célja, hanem az egyszerűbb kezelhetőség. Azt természetesen biztosítjuk, hogy a mostani szövegszerkesztővel készült dokumentumok olvashatók legyenek, de ebben az esetben a teljes átjárhatóság nem lesz biztosított.

 

Miért volt szükség erre a fejlesztésre?


Szükség a szó szoros értelmében nem volt rá, de több észrevétel érkezett az intézmények felől, hogy a szövegszerkesztő kezelése – ami jelenleg a Word szinte teljes eszközpalettáját kínálja –, nem minden felhasználónak egyszerű, és jellegéből adódóan kizár néhány, a betegellátásban praktikus szolgáltatást. Például nem oldható meg az előző megjelenéskor rögzített dokumentum egyes fejezeteinek örökítése a jelen megjelenés dokumentumába. Emiatt kezdtünk hozzá egy új szövegszerkesztő tervezéséhez, amely a fejezeteket külön-külön kezeli minden szempontból; így egyszerre biztosítja a számítógépes alapismeretekkel nem rendelkező felhasználók számára az egyszerű kezelhetőséget és az eddig elérhetetlen szolgáltatások használatának lehetőségét.

 

Természetesen a fejezetek szabadon meghatározhatók és paraméterezhetők. Beállítható, hogy a felületen csak a felhasználó által szerkeszthető fülek jelenjenek meg. Az automatikusan kitöltődő tartalommal rendelkező fejezetek elrejthetők. A nyomtatási előkép megtekinthető, és nyomtatható a végeredmény. A nyomtatási képen azonban nincs mód szerkesztési műveletre. Ez a fő eltérés a most
használható és az új szövegszerkesztő között a felhasználó szempontjából, mert az EMMA 2-ben elérhető szövegszerkesztővel közvetlenül a nyomtatási képen dolgozhat.


Várható-e egyéb, eddig nem említett változás, fejlesztés?

 

Igen, átalakítottuk az előjegyzés funkciócsoportot is. A cél ebben az esetben is a sebességnövekedés, egyszerűbb felhasználhatóság, valamint a rugalmasabb, egyszerűbb paraméterezhetőség. Természetesen ebben az esetben is megtartjuk a most használt előjegyzéssel a kompatibilitást.

 

Mikor találkozhatnak a felhasználók az EMMA 3.0 verziójával?

 

Az EMMA 3.0 verziójának része egy komponenscsomag-frissítés is. Ez funkcionális változtatást nem okoz, de ezek a frissítések nem öncélúak: lehetővé teszik, hogy a szoftver folyamatosan alkalmas maradjon a legkorszerűbb technológiai megoldások használatára. Célunk, hogy technológiai szempontból mindig a pillanatnyi igények és szükségletek előtt járjunk. Véleményünk szerint
hosszú távon ez a törekvés az előremutató. Felhasználóink az EMMA 3.0-s verziójával a 2017-es kórházszövetségen találkozhatnak majd.

 

Olvassal el az legfrissebb EMMA Magazin további cikkeit is! 

 

 

 

Sajtókapcsolat
Kommunikációs partnerünk a Corpus Communications Kft.
Corpus Communications
1037 Budapest, Szépvölgyi út 141.
Tel: +36 1 321 1516    Mail: virag.csorbai@corpuscom.hu    Web: corpuscom.hu

Hírek

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők