hírek

hírek

hírek

A Hexagon felhőalapú eszközkezeléssel és jelentéskészítéssel küszöböli ki a CNC-megmunkálás eszközhatékonysági (OEE) hiányosságait?

2022-01-06


A Hexagon megszünteti a CNC-megmunkálás Teljes eszközhatékonysági (OEE) rését, összekapcsolva a gyártó üzemeket a felhőalapú eszközkezeléssel és jelentéskészítéssel

 

Az eszközkezelő megoldás már a CNC gépek 85%-ához képes percek alatt csatlakozni, ami az üzemi folyamatok gyors átalakítását teszi lehetővé

 

A Hexagon Manufacturing Intelligence üzletága bejelentette új felhőalapú CNC szerszámgép eszközkezelő megoldását, ami szinte minden szerszámgéphez csatlakozik, biztosítva a megmunkáló üzemek számára, hogy optimalizálják befektetésük megtérülését (ROI) valós idejű állapot-kijelzők és kezelői mobil figyelmeztetések alkalmazásával. A megoldás lehetővé teszi a nemzetközi gyártócégek számára, hogy akár több üzemben elemezzék a géppark kihasználtságát.

 

A teljes eszközhatékonysági (OEE) mutató növelése minden gyártócég célja, de megbízható információk nélkül nehéz lehet kijelölni a megmunkáló üzem működtetésének fejlesztési irányát. Egy többszázezer euró értékű szerszámgép vásárlása növeli a termelékenységet, de kevés gyártó cég képes kihasználni az ilyen drága eszközökben rejlő lehetőségeket, mivel az olyan kritikus információkat, mint a szerszámgépek elérhetősége, gyakran papíron vagy táblázatban rögzítik. Ez emberi hibákhoz vezethet, és az adatok nem állnak rendelkezésre elég gyorsan ahhoz, hogy azokat elemezzék és az eredményeknek megfelelően beavatkozzanak.

A gépkezelő igényes részlegeken ez az adathiány nehézségeket okoz a gép rendelkezésre állásának és teljesítményének időbeli értékelésében. Felügyelet nélküli sorozatmegmunkálás esetén kritikussá válik annak jelentősége, hogy a teljesítményinformációk időben rendelkezésre álljanak, mivel a következetes, folyamatos történeti adatok lehetővé teszik a problémák előrejelzését, valamint a kezelői beavatkozások és a karbantartás megtervezését. Az OEE a szerszámgépek rendelkezésre állásán, teljesítményén és a gépeken gyártott alkatrészek minőségén alapul, így annak pontos mérése problémás az átfogó üzemi adatok azonnali elérése nélkül.

 

A Hexagon SFx Asset Management eszközkezelő alkalmazását már több nemzetközi gyártócég alkalmazza, alkalmazottak termelékenységének és a Hexagon mérőeszközök kihasználtságának javítása érdekében, és mostantól a CNC szerszámgépek működési adatait is rögzíthetik, így elemezni és csökkenteni tudják az állásidőt. Az alkalmazást a gyártócégek megmunkálásért felelős személyzete a szűk keresztmetszetek feltárására és a CNC-gépek kihasználásának optimalizálására használhatja, a menedzsment pedig az eszközök ROI-jának mérésére és az OEE hasznos fejlesztési lehetőségeinek beazonosítására.

 

A Hexagon felhőalapú SFx platformjába épített alkalmazás valós időben szerzi be és dolgozza fel az ipari eszközök internete (IIoT) adatait, hogy az üzemi folyamatok felelősei bármikor hozzáférhessenek a szerszámgép állapotához. A munkakör alapú hozzáférés biztosítja a munkatársak hozzáférését a szükséges gépek állapotához, így számítógépen, táblagépen vagy mobiltelefonon bárhonnan ellenőrizhetik a program- és kihasználtsági információkat. A testreszabható rendszerfigyelmeztetések megkönnyítik a gépkezelő számára egyidejűleg több gép felügyeletét, és segítik a világítás nélküli gyártás iránti nagyobb bizalom felkeltését. A rendszer részét képező SFx Asset mobilalkalmazás biztonságos, mobil telefonra optimalizált hozzáférést biztosít az állapotriasztásokhoz és a kulcs hatékonysági mutatókhoz (KPI) anélkül, hogy bonyolult virtuális magánhálózatra (VPN) lenne szükség.

 

„A szerszámgépek csak akkor termelnek pénzt, amikor működnek, ezért az állásidő kiváltó okának és időtartamának jelentése létfontosságú a gyors reakcióhoz és a szükséges változtatások végrehajtásához” – mondta Greg Holdsworth, a Hexagon Manufacturing Intelligence üzletágának digitális műveletekért felelős vezető termékmenedzsere. „A használati előzményadatok megtekintése annak megállapítására, hogy például egy ciklus lefutott-e az előre jelzett időben, vagy egy szerszámgépnek három órát kellett várnia a beállításra, ugyanolyan fontos, mint az összeomlásokra való reagálás. Mindezek a tényezők hozzájárulnak a szerszámgépek általános hatékonyságához, és ha jelentős pénzügyi befektetést hajtott végre, fontos, hogy teljes mértékben kihasználja a rendelkezésre álló technológia előnyeit.”

 

Ha egy szerszámgép bármilyen okból leáll – például karbantartás vagy ütközés miatt, illetve anyagokra vagy beállításra várva – az SFx Asset Management címkét generálhat az állásidő okának kategorizálására. Amint a szerszámgép beindul, a rendszer automatikusan eltávolítja a címkét, és rögzíti az új tevékenységet. Az alkalmazás által generált diagramok megjelenítik a szerszámgépek rendelkezésre állását, hogy egyszerűsítsék a munkaütemezést, és kiemelik a felhasználást az idő múlásával, egyértelműen azonosítva a termelékenységi hiányosságok javításának lehetőségeit.

 

Bármely gyártócég néhány órán belül bevezetheti az SFx Asset Management szolgáltatást, helyi szerver csatlakoztatásával az általa használt CNC vezérlőkhöz, amelyek bármelyik vezető gyártótól származhatnak. Ide tartozik a Fanuc, a Haas, a Heidenhain, a Mazak, a Siemens és mindazok, amelyek támogatják a népszerű MTConnect (ANSI/MTC1.4-2018) műszaki szabványokat a CNC adatcseréhez. Az SFx Asset Management szerverszoftver egy kereskedelmi forgalomban kapható, internettel felszerelt személyi számítógép használatával több gépet is hatékonyan csatlakoztat a Hexagon nagymértékben skálázható, felhőalapú platformjához. Ezután a cég bármelyik telephelyéről, bármely, jogosultsággal rendelkező felhasználó azonnal biztonságos, munkaköralapú hozzáférést kaphat a szükséges eszközökhöz és telephelyekhez.

 

Forrás: Hexagon MI

Sajtókapcsolat
Kommunikációs partnerünk a Corpus Communications Kft.
Corpus Communications
1037 Budapest, Szépvölgyi út 141.
Tel: +36 1 321 1516    Mail: virag.csorbai@corpuscom.hu    Web: corpuscom.hu

Hírek

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők