hírek

hírek

hírek

A Visi megoldásai gyors alkalmazkodást kínálnak a változó igényekhez

2017-08-02


A VISI CAD/CAM szoftver a teljes egészében integrált felület- és testmodellezés, 3D szerszám-tervezés, valamint a mindenre kiterjedő, 2D, 3D és 5-tengelyes megmunkálási lehetőségek egyedi kombinációját kínálja saját, nagy sebességű marási stratégiák biztosításával.

 

A VISI megoldásai a 8 évtizedes múltra visszatekintő amerikai vállalat, az Atlantic Tool & Die életében is jelentős szerepet vállalnak, hiszen a szoftver hatékony segítséget jelent az összetett, autóiparban alkalmazott sorozatszerszámok tervezésében.


Haladó szemléletű gyártás


A szerszámtervezés és -gyártás folyamata az, amivel ki akarunk tűnni a piacon” – mondta Jason Andras, aki immár egy évtizede dolgozik az Atlantic Tool & Die (ATD) vezető tervezőjeként. „Sok energiát és erőforrást fektetünk a szerszámmegmunkálás fejlesztésébe.


Míg az ATD által gyártott termékeket és sorozatszerszámokat nehéz lenne teljes körűen felsorolni, a vállalat mindenekelőtt az autóipari szektort szolgálja ki „direct-to-OEM” szerepben (mint eredeti késztermékgyártó), első (Tier 1) és második körös (Tier 2) beszállítóként egyaránt. ATD-szerszámokon készült termékekkel találkozhatunk még háztartási készülékekben, off -road járművekben, nehéz tehergépjárművekben, valamint kereskedelmi célú energiafelhasználással összefüggő, illetve zöld energiát hasznosító eszközökben is. A szerszámok és sorozatszerszámok készítése mellett a cég stancolási, hegesztési, szerelési és csőgyártási szolgáltatásokat is nyújt. „Ügyfélkörünk viszonylag változatos képet mutat, így tevékenységi körünk is némiképp szerteágazó, ám első helyen egyértelműen az autóipari állandó ügyfeleink állnak” – mondta el Andras.

 


Annak érdekében, hogy széles körű tervezési és gyártási feladatainak eleget tehessen, az ATD világszerte 650 munkatársat foglalkoztat. A cég magáénak tudhat négy stancoló, illetve szerelő szerelő üzemet Ohióban; gyártólétesítményeket Texasban és Mexikóban; egy sorozatszerszám-készítő és -gyártó egységet Kínában; egy tervező- és mérnökirodát Costa Ricán; továbbá kereskedelmi irodát Tokióban. A vállalat évente százas nagyságrendben állít elő sorozatszerszámokat, és az általa évente legyártott, stancolt alkatrészek átlagos darabszáma több millióra tehető.


Az ATD és a VISI


Az ATD a 2000-es évek elején vásárolta a Vero Software VISI CAD/CAM szoftverét, hogy a szerszámok, illetve sorozatszerszámok tervezésére, gyártására irányuló összetett igényeket teljesíteni tudja. A cég számára az NC szoftvertámogatást a michigani székhelyű Tooling Software Technology LLC (TST) biztosítja, amely a VISI kizárólagos képviselője az Egyesült Államok és Kanada területén.


A támogatás kitűnő” – mondja Andras a TST által nyújtott szolgáltatásról. „Gyorsan reagálnak, akármilyen kérdés merül fel, a támogatás pedig jobb, mint amit bármilyen szoftvertámogatás esetében idáig tapasztaltunk. A TST munkatársai addig érdeklődnek telefonon és e-mailben, amíg vissza nem igazoljuk, hogy az adott probléma megoldódott.


Miután az ATD-nél látták, hogy a korábbi CAD/CAM szoftver már nem tud lépést tartani a fejlődő gyártási környezettel, a VISI mellett döntöttek, mivel ez a megoldás képes megfelelni az egyre nagyobb kihívásokat támasztó tervezési igényeknek. „Ahogy telt az idő és a stancolás egyre komplexebbé vált, keresnünk kellett egy olyan szoftvert, ami képes volt ezeket a kihívásokat kezelni” – meséli Andras, aki a cég székhelyén, az Ohio állambeli Strangsville-ben dolgozik, de szorosan együttműködik a vállalat kilencfős, Costa Rica-i tervezőcsapatával is.

 

Az általunk használt szoftverrel szemben egyfelől elvárás a komplexitásnak egy olyan foka, ami biztosítja, hogy minden szükséges feladatot el tudjunk vele végezni, ugyanakkor kellőképpen egyszerű is kell legyen ahhoz, hogy azok az alkalmazottak is tudjanak vele dolgozni, akik nem mérnökök. Figyelemre méltó volt, hogy alkalmazottaink milyen gyorsan elfogadták a VISI-t, összehasonlítva azzal a szoftverrel, amit korábban használtunk. Az egyik leginkább szembetűnő különbség a VISI és elődje között – tette hozzá –, hogy az ATD által korábban használt szoftver korlátozottabb lehetőségeket kínált mind a szimuláció, mind a felületmodellezés terén".


Az alakítási lépések szimulációs ellenőrzése valódi kihívást jelentett” – mondja.

 


Az ATD számára legfontosabb funkciók


A VISI egy dinamikus, rugalmas rendszert nyújt, amelyen belül a tervezők képesek megfelelően kezelni a testmodelleket, felületeket, valamint a drótvázakat vagy akár ezek együttesét is. A VISI surfacing (felületmodellezés) technológiája változatos eszköztárat és módszereket kínál, melyek kifejezetten alkalmasak geometriák organikus, szabad formájú létrehozására. A VISI felületmodellezéshez kapcsolódó funkciói lehetőséget nyújtanak a vonalfelületek és az általános transzlációs felületek készítésében több görbe közötti átmenet vagy átvezetett kihúzás segítségével, a felületfoltok létrehozásában a felület határgöbéinek vagy a vázat megadó pontok és görbék felhasználásával, esetleg a szomszédos felületekkel történő érintőlegesség vagy oldalferdeség alapján, továbbá a megfelelő eszközök állnak rendelkezésre a forgásfelületek és a csőszerű felületek előállításában is. A szoftver szerkesztési lehetőségei, illetve a változatos modellezési parancsok leegyszerűsítik az importált geometriák javítását és a komplex 3D adatok helyreállítását.


Sávtervek készítése


Miután az ATD elsősorban sorozatszerszámok gyártására fókuszál, a VISI kifejezetten nagy segítséget jelent a sávtervek gyors és egyszerű elkészítésében. Kezdve a fejlett szerszámelhelyezéssel, a VISI segítségével gyorsan készíthetők 3D sávtervek, hála a teríték automatikus igazításának, forgatásának és az optimalizálási eszközöknek. A szoftver lehetővé teszi továbbá egy automatikus, hajlítási éleket is magába foglaló 2D sávterv létrehozását is, ami a kivágási tervet és kiosztást is hatékonyabbá teszi.


A sávtervkészítési eszközök emellett segítik a céget az ügyfelek által feltett kérdések gyors megválaszolásában is. „Éppen ma reggel kért az egyik ügyfelünk néhány órás határidővel kész sávtervet” – mesélte Andras. „Ügyfeleink gyors választ várnak tőlünk a várható költségekről és magáról a tervezésről. Úgy látjuk, hogy a VISI számunkra fontos funkciói mindig naprakészek, így könnyebben teljesíthetjük az ilyen típusú igényeket is.


Mivel a VISI rugalmas és testre szabható megoldásokat nyújt, így számos olyan automatikus és félautomatikus funkcióval rendelkezik, melyek segítséget jelentenek a bélyegek generálásában. Miután létrehozták őket, ezek a bélyegek dinamikusan áthelyezhetők a stancolási lépések között egy egyszerű „drag and drop” módszerrel. Hasonlóan egyszerű a 3D hajlító bélyegek pozicionálása is. A szerszám működőképességének tesztelése és a sávterv szimulálása a tervezési folyamat bármely fázisában elvégezhető.

 


Összeállításkezelő


Egy másik eszköz, melyet Andras és csapata gyakran használ, a VISI Összeállításkezelője, amely „jelentős mértékben elősegíti a tervezést” – mondja. Az Összeállításkezelő lehetővé teszi, hogy a tervező gyorsan létre tudjon hozni egy szerszám-összeállításta szükséges alaplappal, vezetőoszlopokkal és perselyekkel. Azáltal, hogy hozzáférést biztosít valamennyi szerszámlap paramétereihez, a VISI garantálja, hogy a szerszámon elvégzett módosítás gyors és pontos legyen. Az Összeállításkezelő tartalmaz továbbá a szerszám működtetéséhez szükséges alapvető adatokat, ideértve a lökethosszt, hajlítási hosszt, a bélyegmagasságot és a szerszámlöketet is.


Andras a VISI ütközésfi gyeléshez kapcsolódó funkcióinak bővülését is örömmel fogadta, melyek fi gyelmeztetik a tervezőt, amennyiben a virtuális terv a valóságban komoly akadályokba ütközne. „Nagyon fontos sorozatszerszámok tervezésekor, hogy előre lássuk azokat a problémákat is, melyekre korábban esetleg nem is gondoltunk.”


Forrás: cnc.hu

 

Sajtókapcsolat
Kommunikációs partnerünk a Corpus Communications Kft.
Corpus Communications
1037 Budapest, Szépvölgyi út 141.
Tel: +36 1 321 1516    Mail: virag.csorbai@corpuscom.hu    Web: corpuscom.hu

Hírek

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők