hírek

hírek

hírek

Ascom professzionális eseménykezelő rendszer ipari karbantartási folyamatok optimalizálásához

2017-01-06


A modern iparvállalatok a gyártási, logisztikai és karbantartási folyamataik optimalizálása során olyan új kihívásokkal szembesülnek, amelyek megoldása elképzelhetetlen intelligens információtechnológiai eszközök nélkül. A svéd Ascom Wireless Solutions által kifejlesztett kommunikációs rendszer a legmagasabb fokú eseménykezelés elérését teszi lehetővé különböző felhasználási területeken (külső és belső átállási idők drasztikus csökkentése – SMED, karbantartási események követése/naplózása, azonnali kiértesítés, napi rutinfeladatok menedzselése stb.).

 

Mi biztosítja a folyamatok biztonságos, nagy pontosságú dokumentálását?
Az Ascom Unite rendszerben minden esemény másodperc pontosságú időbélyeggel kerül naplózásra. Nincs elveszett üzenet, minden feladatnak gazdája van. A kritikus folyamatok lépéseit (gépleállás, karbantartó kiértesítése, anyagvételezés, készrejelentés, termelésbe történő visszaállítás stb.) a rendszer automatikusan, külön rekordként rögzíti, ezeket külső CMMS szoftverek felé továbbítja, de önmagában is szűrhető, exportálható pl. Excel táblázatba.

 

Milyen rendszerelemekből épül fel a megoldás?

Az Ascom kiértesítő megoldása 3 fő összetevőből áll:


1. Ascom Unite CM. A rendszer központi üzenetkezelő szervere. Az eszköz webes felületén lehet beállítani a különböző típusú riasztások eszkalációs lépéseit, ezen a felületen keresztül lehet utasításokat, jogokat adni a folyamatokban részt vevő szakembereknek.


2. Ascom antennák. Speciális antennák segítségével rádiós lefedettséget kell biztosítani az összes olyan területen, ahol a karbantartók mozognak. Az antennák feladata az események helyének pontos meghatározása, illetve a mobil eszközök kommunikációjának biztosítása. Az antennák ipari körülményekre lettek kialakítva. Megbízhatóan működnek nagy fémfelületek között vagy erős elektromágneses térben is.


3. Ascom mobil eszközök. Az ipari kivitelű, többcélú hordozható eszközök alkalmasak arra, hogy az események minden lépése egyszerű gombnyomásokkal dokumentálható legyen. A készülékek kesztyűben is könnyen kezelhetők, IP65-ös védettséggel rendelkeznek, ütésállóak, opcionálisan robbanásbiztos (ATEX) kivitelűek. A professzionális üzenetkezelésen kívül az eszközök alkalmasak beszédkommunikációra, Push-to-Talk (PTT) hívásokra és bizonyos típusai személyvédelmi funkciókat is ellátnak a beépített szenzorok (dőlésérzékelő, mozgáshiány-érzékelő, gyorsulásmérő szenzor, pánik-gomb, húzózsinór) segítségével. Az eszköz típusától függően akár 120 óra készenlét és 18 óra beszélgetési idő garantált.

 

Megszűnnek a sokszor valótlan adatokat tartalmazó kézi munkalapok, az utólagos munkarögzítésekből eredő anomáliák. Az Ascom Unite üzenetközpontja közvetlenül is kapcsolódhat a monitorozni kívánt eseményekhez, de képes kezelni az összes meglévő rendszer (pl. logisztika, termelés, épületgépészet, karbantartás stb.) által küldött jelzéseket is. Ebben az esetben nem szükséges lecserélni semmilyen jól működő megoldást, viszont plusz funkciók nyerhetők a kiértesítési szolgáltatás által. A kiértesítés iránya lehet hagyományos GSM-készülék vagy e-mail is, így a telephelyen kívül is elérhetők a rendszer nyújtotta előnyök.

 

Hogyan illeszthető ez a megoldás a vállalati LEAN-filozófiába?
Az Ascom Unite rendszer maximálisan támogatja a LEAN-filozófia egyik fő alapelvét: a veszteségek, az értéket nem teremtő lépések eltávolítását minden folyamatból. Ezzel a megoldással az operatív dolgozók azonnal értesülnek a nekik kiosztott feladatról, azonnal nyugtázni tudják azt, a kezükben lévő készülékről további kollégákat értesíthetnek stb. Felesleges adminisztrációs teher nélkül, valós adatok kerülnek a termelési, karbantartási rendszerbe.


Minden fontos munkafázis automatikusan rögzítésre kerül, ezáltal sokkal jobban tervezhetővé válik a
termelés, gépkihasználtság, karbantartási költség, anyagfelhasználás. Összességében óriásit javul a hatékonyság, versenyképesség.

 

Érdeklődik az Ascom megoldás iránt? Keresse kollégáinkat! 

Nr. Néder Zoltán 

Vezető értékesítő mérnök I Digitális Gyártás termékvonal 

 

 

Olvassa el a legfrissebb PLM Hírmondó további cikkeit is!

 

Sajtókapcsolat
Kommunikációs partnerünk a Corpus Communications Kft.
Corpus Communications
1037 Budapest, Szépvölgyi út 141.
Tel: +36 1 321 1516    Mail: virag.csorbai@corpuscom.hu    Web: corpuscom.hu

Hírek

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők