hírek

hírek

hírek

Az új RADAN a kivágó/lyukasztó gépek számára is elérhetővé teszi nagyhatékonyságú „Ultimate Nesting” táblakiosztóját

2020-06-24


Jelentős megtakarítás és gyorsabb táblakiosztás – továbbá újabb Designer fejlesztések

A CAD/CAM, a csővágás, az élhajlítás, az ajánlatkészítés és a specializált CAD modellező eszköz CAM előkészítéshez, mindannyian profitáltak a Hexagon lemeztechnológiai rendszere – a RADAN legújabb verziójának fejlesztéseiből.

 

CAD/CAM

RADAN 2021 jelentős lépéssel segíti az olyan kivágó/lyukasztógépekkel dolgozó gyártócégek napi munkáját, akik nagyszámú táblát optimalizálnak, mivel mostantól lehetőség nyílik a Radnest Ultimate alkalmazására stancgépeken is. 

Olaf Körner termékmenedzser szerint a modul alkalmazásával éves szinten mintegy 8%-kal csökkenthető a nyersanyag-felhasználás. “Az évente többszázezer fontot nyersanyagra költő gyártócégek hatalmas megtakarítást érhetnek el.” Mint elmondta, számos gyártócég szembesül majd az anyagmegtakarítás mértékével, továbbá azzal az előnnyel is, hogy több alkatrész kerülhet egy táblára és így a sorozat legyártása kevesebb időt is vesz igénybe. “Ezáltal pedig extra megtakarítások keletkeznek".

 

 

A beállítási lapok mostantól automatikusan generáltathatók és kiküldhetők minden szerszámgépre, ezzel naponta 50 percet megspórolva egy átlagos, 80 tábla körüli termelési üzemidőben. A tábla NC programja egyenesen a szerszámgépre kerül, a beállítási lap pedig a gépkezelőnek.“Most ez egy egyszerű jelölőnégyzet mező segítségével kiadható és a tábla mindig naprakész, kiküszöbölve a mulasztások vagy hibák lehetőségét.”

 

Radm-ax/Radtube

A legújabb verzió kiküszöböli a veszélyes furatok esetét – ami akkor fordul elő, ha fémdarab marad egy veszélyes pozícióban miután egy furat kivágásra került a csőből. Lehetőség van extra vágások végrehajtására is a hulladék kisebb darabokra történő vágása érdekében, amelyek könnyebben kiesnek.

Három jelentős fejlesztés történt a többalkatrészes csőkiosztásban:

  • Lehetőség van a rendelés és a munkaszámok importálására, melyek tartalmazzák a rendelés alkatrészre vonatkozó adatait is így azok könnyebben együtt tarthatók a szereléshez. „Ez azt eredményezi, hogy minden kiválóan végigkövethető az üzemen”. Mindez CSV importáláson keresztül vagy manuális adatmegadással oldható meg a csőkiosztóban, és itt meg is jeleníthető egyben.
  • Lehetőség van a megmunkálás automatikus elindítására egy teljes szerelésből, anélkül, hogy figyelembe kellene venni az egyedi alakokat, méreteket vagy anyagokat. Minden automatikusan meghatározásra kerül a szerelésből és bekerül a csőkiosztási motorba a rendelési és munkaszámokkal együtt.
  • Egy új csőbeszerzési jelentést is kifejlesztettek az új verzióban, amely az adott munkához szükséges anyagokat részletezi ki akár készletről, akár a beszerzési igények összeállításához.

Közös vágás mostantól végrehajtható abban az esetben is, ha a modellek végein kivágások vannak. Két egymást átfedő vágás egyetlen közös vágássá konvertálható, ha a következő két feltétel teljesül; egyrészt a végvágások egyetlen vágással készülnek el; másrészt a végvágásoknak legalább 25%-ban át kell fedniük egymást. Ez azt eredményezi, hogy a csőalkatrészek akár háromnegyede esetében alkalmazható most már közös vágás.

 

 Radbend

Az automatikus sorrendtervezéskor végzett ütközésvizsgálat is új opcióval bővült. Olaf Körner szerint ez akkor rendkívül hasznos, amikor hosszú és vékony alkatrészeket hajlítunk, mint, például az ereszcsatorna. “Ha csatorna különösen mély, és nem megfelelő sorrendben kerül hajlításra, akkor beszorulhat az élhajlító gépen, a szerszám köré záródva. Ez az alkatrésztípus sorrendtervezése most már olyan módon történik, ami garantálja az ütközésmentességet.”

A Radbend új verziója csökkenti a gépkezelési igényeket is, mivel automatikusan úgy határozza meg a hajlítási sorrendet, hogy csökkentse a szerszám és alkatrész átfordítások szükségességét. "Abban az esetben, amikor a gépkezelőknek meg kell fordítaniuk egy darabot, akár egyedül, akár egy kollégával, az plusz időráfordítást jelent. Ez az új funkció jobb hajlítási sorrendet eredményez annak érdekében, hogy a szerszámgépen csökkentse a mozgatások igényét, így jobb kezelhetőséget eredményezve.”

Továbbá, a szerszámszerkesztő most alapértelmezésben több fontos kiegészítő információt jelenít meg, ami sokkal kedvezőbb a felhasználó számára.

Radquote

“Most már megmunkálási stratégiai is választható az alkatrészhez a Radquote-ban. Megadható például az, hogy milyen módon kell az alkatrészt kivágni, oxigént vagy nitrogént kell-e használni a lézervágásnál, vagy hogy milyen minőség szükséges, ugyanis mindez hatással van a költségekre is.” mondta Olaf Körner. Továbbá a RADAN 3D rajzfájlok is hozzáadhatóak az ajánlathoz, kiegészítve a 3D CAD fájlok közvetlen beolvasását Solid Edge, SolidWorks, Inventor, Creo és Catia rendszerekből.

Ráadásul, a 2D-s geometriák könnyen módosíthatók most már a Radraft-ban és frissíthetők a Radquote-ban. “Néhány, a piacon található ajánlatkésztő rendszerben nem lehet az alkatrészek geometriáját egyszerűen módosítani. A Radquote fejlesztésének előnye, hogy egy nem 100%-ig pontos fájl érkezésekor az egyből szerkeszthető Radraft-ban majd a frissített fájl rögtön beolvasható megint a Radquottal.” 

Designer

Számos új és továbbgondolt funkció jelent meg a Designer modulban, beleértve a végleges modell CAM-be történő küldését érintő “jelentős fejlesztését. 

“Például hat különböző módja van a Designer adatok RADAN CAD/CAM-be történő átküldésének, beleértve valamennyi a táblakiosztáshoz adandó alkatrész síkterítékének átküldését a kiosztó modulba, és egyetlen alkatrész átküldését az alkatrész szerkesztési környezetbe.” A Designer jelzi az élhajlításokat, ahol a tervezett sugár eltér a várható tényleges sugártól, , abban az esetben amikor az alkalmazott kiterítési módszer a V-szélesség. Ez fontos a kiterítési folyamat és az alkatrész végleges alakja szempontjából is.

További újdonság az, hogy visszajelzés érkezik az átfedést tartalmazó terítékekről. "Néha, egy 3D-s modell kiterítése nem megoldható, mivel a felületek egymásnak ütköznek a felső éleken. A Designer figyelmezteti a felhasználót az ütközésekre és grafikusan megjeleníti azokat.”

 

Egy másik új funkció lehetőséget nyújt vízálló sarokkicsípés hozzáadására, 2D-ben megmutatva, hogyan fog az kinézni a 3D-s geometrián. Az Él felhasítása utasítás most már köríveket is tud kezelni gyorsabbá téve ezáltal egy zárt él felnyitását. 

Összefoglalásul, Olaf Körner kiemelte: “A RADAN 2021 megvalósította minden termékfejlesztési célunkat, amelyek az új funkcók létrehozását tűzte ki. A Radan 2021 egy új és korszerű megoldás minden olyan lemeztechnológia cégnek, akik vagy saját maguk végzik a tervezést vagy más rendszerekből importált CAD modellekkel dolgoznak.”

 

Sajtókapcsolat
Kommunikációs partnerünk a Corpus Communications Kft.
Corpus Communications
1037 Budapest, Szépvölgyi út 141.
Tel: +36 1 321 1516    Mail: virag.csorbai@corpuscom.hu    Web: corpuscom.hu

Hírek

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők