hírek

hírek

hírek

EDGECAM 2015 R2 – Egy lépés előre a marás, az esztergálás és a huzalos szikraforgácsolás programozásában

2015-07-22


Az Edgecam, a meghatározó megmunkáló szoftver legújabb verziója számos új és továbbfejlesztett CAD és CAM funkciót tartalmaz a marás, az esztergálás, valamint a huzalos szikraforgácsolás területén.

Néhány a jelentősebbek közül: a többorsós esztergagépek kezelésének átdolgozása; egy új, a beömlőcsatornák megmunkálására alkalmas 5-tengelyes marási stratégia megjelenése; valamint a furatciklus továbbfejlesztése a megmunkálási idő jelentős csökkentése érdekében. Ezek mellett a verzió tartalmazza az M & H mérőfejek támogatását, a menetesztergálás valósághű szimulációjának lehetőségét, a továbbfejlesztett szerszámgép-felépítési megoldásokat, a CAD linkeket a Creo Parametric fájlokhoz, illetve a segédorsó X irányban történő eltolásának kezelését a többorsós esztergagépeken.

Összességében az Edgecam 2015 R2 több mint 50 újdonságot és fejlesztést tartalmaz az előző verzióhoz képest.

Eszterga- és orsóbeállítás

 

Az Esztergabeállítás utasítás fejlesztésével egyszerűbben megadhatóak lettek a munkadarab fő- és mellékorsón történő elhelyezésével, illetve annak átadásával kapcsolatos adatok. Ennek köszönhetően átláthatóbbá vált az alaksajátosságok megmunkálhatósága, valamint lehetőség van a munkadarab többszöri átadására az orsók között.

Ez utóbbi kezelésének megkönnyítésére került bevezetésre az új Orsóbeállítás utasítás, mellyel a programablakból egyszerűen szerkeszthetővé váltak az alkatrészátadások. Ez az új eszköz továbbá lehetőséget nyújt arra, hogy a segédorsóban történő megmunkálás tetszőleges pozícióban elvégezhető legyen.

 

Grafikus Öttengelyes ciklus

 

A Grafikus Öttengelyes ciklus kiegészült egy új – a beömlőcsatornák nagyoló és simító megmunkálására alkalmas – stratégiával. Az új megoldás két stratégiát is nyújt a teljes alámetszett geometria egyetlen ciklusban történő megmunkálására.

 

Továbbfejlesztett Fúrás ciklus

 

Az Edgecam 2015 R2 verziójában továbbfejlesztett Fúrás ciklus használatával jelentős időmegtakarítások érhetőek el. A rendszer automatikusan felismeri a megszakított vagy egymást metsző furatokat, és módosítja a szerszámpályát úgy, hogy azon a részen, ahol a szerszám nem végezne forgácsolást, a program megnöveli az előtolás értékét. Az eredményül kapott NC-kódban ezeken a részeken a szerszámgépre megengedett maximális munkaelőtolás érték fog megjelenni.

 

Edgecam Workflow Solids (EWS)

 

Számos újítás és fejlesztés található az Edgecam belső modellező szoftverében, az EWS-ben is. A Horony utasítás segítségével a középvonalat meghatározó görbékből gyorsan és egyszerűen hozhat létre tetszőleges, állandó szélességű hornyokat a mélység és a szélesség megadásával. Az utasításon belül megadható a kívánt falferdeség és az alsó és felső él lekerekítésének vagy letörésének értéke is.


Az Edgecam 2015 R2-ben megjelent a vázlatok automatikus geometriai és méretezési kényszerezésének lehetősége. Ennek köszönhetően a felhasználók rengeteg időt takaríthatnak meg például a DXF/DWG fájlokból történő modellkészítések esetén.

 

Huzalos szikraforgácsolás

 

A huzalszikra-környezet 2- és 4-tengelyes ciklusaiban új, haladó szintű beállítási lehetőségek jelentek meg. Nem csupán megjelent a speciális sarokkiképzés lehetősége, de a rendszer négy különböző megoldást is nyújt erre. Például ha egy borotvaéles külső sarokra van szükség, választható a hurkolt irányváltás, míg a körív kiválasztásával sarokkönnyítést készíthet belső kontúrokra.


Az Edgecam huzalszikracsomag már az első megjelenésétől támogatja a huzalpálya megszakítását a tartóhíd alkalmazásához. Ez az utasítás továbbfejlesztésre került a 2015 R2 verzióban több tartóhíd automatikus készítésével nagyméretű, nehéz vagy összetett alkatrészek elkészítéséhez.

 

Ütközésvizsgálat

 

A legújabb verzióban lehetőség van az egyes maróciklusok között történő összekötőmozgások aktív ütközésvizsgálatára. Opcionálisan be lehet állítani a készülékekkel, illetve az előgyártmánnyal történő ütközésvizsgálatot, valamint hogy ezeket a rendszer csak a szerszámmal vagy a befogóval is elvégezze-e. Amint a program ütközést érzékel, az adott mozgást felemeli egy biztonságos magasságba.

 

M & H bemérés támogatása

 

Az Edgecam 2015 R2 már támogatja az M & H tapintók kezelését, így a felhasználók elkészíthetik a munkadarabok szerszámgépen történő ellenőrzését a hatféle mérőciklus segítségével, melyek ciklusonként további nyolc új funkcióval gazdagodtak. A megtervezett mérési eljárások így a megmunkáló programokkal együtt szimulálhatóak. Ennek köszönhetően egy nagyon széles választék áll rendelkezésre a legyártott alkatrészek gyártás közben történő ellenőrzésére.

 

Menetesztergálás-szimuláció

 

Az Edgecam új verziójában mutatkozik be a menetesztergálás szimulációja, amelynek segítségével a felhasználók megvizsgálhatják és ellenőrizhetik a menetesztergálás eredményét. A szimulációnál beállítható, hogy az így kapott eredmény megjelenjen-e, továbbá azon belül is valósághűen vagy csak szimbolikusan látszódjon-e.

 

Továbbfejlesztett szerszámgép-felépítés

 

A továbbfejlesztett szerszámgép-felépítés most már azokon a többorsós esztergagépeken is biztosítja a pontos szerszámgép-szimulációt és ezáltal a lehetséges ütközések elkerülését, ahol a segédorsó és a főorsó nem egytengelyű. Az Edgecam, követve az összetett maró-esztergáló szerszámgépek népszerűségének növekedését, új szerszámgép-felépítéseket biztosít asztal-asztal, fej-asztal és szöget bezáró asztal-asztal forgótengelyű szerszámgépek alkalmazásához, akár TNC vezérlővel is.

 

Creo Parametric fájlok kezelése

 

Végül, köszönhetően Creo Parametric fájlok újszerű támogatásának, a felhasználók már közvetlenül a Creo Parametric rendszerből tudják meghívni az Edgcamet az aktuális alkatrésszel, ami azt eredményezi, hogy a modellek megőrzik a gyártás számára fontos metaadatokat (pl.: menetjellemzők).

 

A cikkhez tartozó képeket, videót ide kattintva talál.  

 

Sajtókapcsolat
Kommunikációs partnerünk a Corpus Communications Kft.
Corpus Communications
1037 Budapest, Szépvölgyi út 141.
Tel: +36 1 321 1516    Mail: virag.csorbai@corpuscom.hu    Web: corpuscom.hu

Hírek

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők