hírek

hírek

hírek

EPLM Trends 2014 összefoglaló

2014-10-03


A CAD/CAM/CAE/PLM piac szereplőinek éves rendezvénysorozatát ebben az évben is az Enterprise Group által szervezett EPLM Trends 2014-es rendezvény nyitotta meg szeptember 18-án. A rendezvény helyszíne ismét a festői környezetbe illő Öbölház rendezvényközpont volt a Kopaszi gáton.

 Videó

Mint minden évben, így idén is a felhasználók visszajelzései alapján állították össze a színes programot. Ebben az évben is kialakításra került a „szakmai sarok”, ahol az oktatás és az ipar területéről érkező kiállítók mutatták be, hogy miként használják az Enterprise PLM által forgalmazott és támogatott szoftvereket, de a gyártáshoz szorosan kapcsolódó kiállítókkal is konzultálhattak az érdeklődők.


A plenáris szekció az előző évekkel ellentétben, teljes mértékben a szakmaiságra és a kihívások megoldására koncentrált. Ezért Orbán Előd ügyvezető igazgató hivatalos megnyitója a visszatekintés és a szakmai előretekintés jegyében zajlott. Vendégelőadóként Kutasi Zoltán a GAMF Megaméter csapatának alapítója számolt be arról, hogy miként lehet megtenni 3.082 km–t egy liter üzemanyaggal. A hallgatóság érdeklődve figyelte, hogy egy magyar főiskolai csapat miként tartozhat a legjobbak közé az energiatakarékos járművek versenyein. Orbán Előd megköszönve Kutasi Zoltán előadását egy nagy csekket nyújtott át anyagi támogatásként, hogy az Enterprise Group is hozzájáruljon a jövőbeni sikerekhez.


A plenáris szekció folytatásában Cséfalvay István ügyféltámogató mérnök vázolta fel a valós, magyar igényeken alapuló PDM megoldást, ahol központi szerepet kap a Microsoft Sharepoint. Megemlítette, hogy egy egyszerűen telepíthető un. out of the box megoldást fejleszt ki az Enterprise, amelynek a neve EPDM lesz. Ez egy telepíthető Microsoft Sharepoint Solution, ami a tervezéshez, gyártáshoz tartalmazza a legfontosabb Sharepoint listákat és dokumentumtárakat, a további testreszabási lehetőségekkel. Célok között szerepel az Edgecam és a Radan integrálása is az Enterprise PDM-hez. További fejlesztésekről is beszélt, amelyek a mérnök válláról leveszik a sokszor ismétlődő feladatokat, így több idő marad a tervezéssel foglalkozni. Ezeket a kiegészítéseket három csomagra osztották fel, a Bronz, Silver és a Gold, amelyek elérhetőek lesznek a Solid Edge felhasználók számára is.


Jellemzően Magyarország gyártó ország, így nem maradhatott ki Dr. Kádár Botond „Digitális Gyártás Tecnomatix alapokon” előadása sem, amely betekintést adott egy hétköznapi és egy ipari példa segítségével a gyártás megszervezésének fontosságába. A nemzetközileg elismert Fraunhofer Projektközpont szakmai partnere az Enterprise Groupnak és elmondásuk alapján nagy piaci potenciált látnak ezen a területen.


Újdonságból a délelőttre is jutott még, miután Gyönyörű Attila a CAM termékvonal vezetője bejelentette a VISI fröccs- és lemezalakító sorozatszerszám megoldását. A bejelentést élő demo követte Szűcs Imre ügyféltámogató mérnök tolmácsolásában, amely rávilágított arra, hogy ez a célmegoldás tökéletes választás lehet a szerszámtervezőknek.


A plenáris rész záróakkordja a már hagyománnyá vált EDGE Vándorkupa átadása volt Solid Edge, Edgecam és oktatási különdíj kategóriákban.


Délutáni előadások már két külön szekcióban folytatódtak attól függően, hogy kit a tervezés és kit a gyártás érdekelt.


Solid Edge (tervezés) szekció

 

 

 

A Solid Edge (tervezés) szekcióban, a gyakorlatban is bemutatásra került az, amiről Cséfalvay István tartott előadást délelőtt. Fókuszban a Solid Edge ST7 újdonságai voltak, minden művelet Solid Edge for Sharepoint alatt, a délelőtt ismertetett Enterprise PDM alapon történt. Az EPLM szakemberei a valóságot még közelebb hozták a felhasználókhoz, amikor a demo alapjául szolgáló elektromos gokarttal Szűcs Imre ügyféltámogató mérnök begurult a bemutatóra. Nagy tetszést váltott ki, hogy minden művelet elvégezhető szimultán, azaz hogy egyszerre több tervező dolgozik ugyanazon a szerelésen. Olyan újdonságokat láthattak a részvevők, mint a vázlat nélküli alaptestekkel való modellezés, az új 3D vázlatkészítés, egyszerűbb lemezzé konvertálás vagy a szabadformájú vagy mélyhúzott alkatrészek kiterítése. A rajz készítés is egyszerűbb lesz ebben a verzióban, köszönhetően a dinamikus előnézetnek, a méretezés területén bemutatott újdonságoknak vagy a darabjegyzék fejlesztéseinek. A többtervezős bemutatóban a fotósból átalakuló Vanczák Péter, Szűcs Imre és Cséfalvay István közösen tervezték tovább az elektromos gokartot. Az EPLM szakemberei azokra is gondoltak, akik nem rendelkeznek Solid Edge-el, de szeretnének hozzáférni megfelelő szinten az adatokhoz, így bemutatásra került a Quadrispce 3D Pages, amely mostantól teljes mértékben támogatja a Solid Edge fájlok beolvasását interaktív szerelési kézikönyvek, alkatrészkatalógusok készítéséhez.


A Solid Edge (tervezés) szekció második részében olyan megoldásokat láthattak az érdeklődők, amelyek a Solid Edge adataiból, vagy adataival dolgoznak és szoros az integráció a forrásszoftverrel. A felvezetést Szűcs Imre által bemutatott „Az elmúlt egy év adta” meg, ahol bejelentésre került az Országos Solid Edge Verseny időpontja is, de beszélt a közösségi média fontosságáról és megköszönte felhasználók bizalmát és kölcsönös támogatását. A KeyShot5 lett a Solid Edge kiemelt partnere renderelés területén, így Szilágyi Anikó ügyféltámogató mérnök ezt az integrációt mutatta be a már említett gokarton. A Solid Edge-ben megadott animációk átemelhetőek a KeyShotba és videót lehet készíteni belőle, de a renderelés ideje alatt a Solid Edge teljes értékűen használható. Ezt követően Cséfalvay István mutatott még be újdonságokat az ST7-ből, főleg a tartószerkezet tervezés területéről. A létesítménytervezés, energetika területéről érkezőknek Rabb László mutatta meg, hogy a Solid Edge ST7 és a CAD Partner Gmbh által fejlesztett Smap 3D megoldások között milyen szoros kapcsolat van. A P&ID kihatással van a Solid Edge modellre, ezért az ott sematikusan megadott kapcsolatok asszociatívan átemelődnek 3D-be, lerövidítve a tervezés idejét. A tervezési szekció zárásaként Szűcs Imre mutatta be, hogy a digitális prototípusok a tervezés korai szakaszában lehetővé teszik, hogy a valósághoz a lehető legközelebbi adatokkal dolgozzunk, csökkentve ezzel a tervezés idejét és költségeit. Ennek az egyik eszköze a Solid Edge-ben integráltan megtalálható Dynamic Designer Motion, ahonnan a mozgásokból adódó terhelések átszármaztathatóak az NX Nastran alapú Solid Edge Simulationbe.


CAM (gyártástámogatás) szekció

 

 

 


Ezzel párhuzamosan a CAM szekció az automatizálás jegyében zajlott. Így mind a fémforgácsolás (Edgecam), mind a lemeztechnológia (Radan), mind a faipar (Alphacam) területén azok az eszközök kerültek a központba, amik lehetővé teszik, hogy a mindennapi ismétlődő feladatok minél kevesebb időt vegyenek igénybe a technológustól, így annak több ideje maradjon az új kihívásokra és a gyártási folyamatok továbbfejlesztésére.


Egy rövid általános előadást követően a Vero CAM megoldásokról és azok automatizálási eszközeiről, megkezdődtek a technikai előadások. Az első előadás keretében Tomoga Zoltán ügyféltámogató mérnök bemutatta azokat az automatizálási eszközöket, amelyek biztosítják, hogy az Edgecam Workflow a legkülönbözőbb forgácsoló cégeknél is teljesen automatikus megoldást nyújthasson egyszerű alkatrészek megmunkálásához, és hogy hogyan használhatóak ki eszközei a hatékonyság növelésére bonyolult geometriáknál is.


Ezt követően Veres Tibor ügyféltámogató mérnök a lemeztechnológia területére kalauzolta a résztvevőket. Az általa bemutatott Radquote csomagról, Radan új automatikus ajánlatkészítő moduljáról nem csak a lemeztechnológiai terület képviselői nyilatkoztak elismeréssel, de más területről érkezők is érdeklődéssel figyelték az előadást és jelezték igényüket hasonló megoldásra saját területükön.


A kávészünet után ismét az Edgecam-é volt a főszerep. Tomoga Zoltán bemutatta a szoftver idei fejlesztéseit, beleértve a nagyhatékonyságú hullámformájú nagyolás lehetőségeit, az új EWS modult, ami testmodellezésre nyújt lehetőséget közvetlenül az Edgecam Workflow-ban, a Sandvik Adveon szerszámtárat, amit elsőként az Edgecam felhasználók érhetnek el, valamint azokat a hatékonyságnövelő eszközöket, amik a hamarosan megjelenő 2015 R1 verzióban válnak elérhetővé.


Majd Veres Tibor kapta vissza a szót, aki most a faipari terület automatizálási lehetőségeibe engedett betekintést egy szabványos elemekből összeállított egyedi bútor paraméteres felépítésével és a megtervezett bútor egyedi igényekhez igazításával a paraméterek módosításán keresztül.


A szekciót egy újabb Edgecam előadás zárta Kiss Tibor ügyféltámogató mérnök előadásában, aki csak nem sokkal korábban érkezett meg a Mazak házi kiállításáról, ami a rendezvénnyel egyidejűleg zajlott. Az előadás betekintést engedett a többtengelyes megmunkálások programozásába, és azok technológia hátterébe.


A rendezvényt hivatalos részét sorsolás zárta le, ahol a szerencsés résztvevők értékes nyereményekkel lettek gazdagabbak. A továbbiakban az ebéd elfogyasztása mellett szakmai, baráti beszélgetések alakultak ki. Az érdeklődők számának ugrásszerű megnövekedése miatt valószínű, hogy jövőre új helyszínre lesz szükség, ami jelzi a rendezvény sikerességét a felhasználói visszajelzések mellett is.

Forrás

Sajtókapcsolat
Kommunikációs partnerünk a Corpus Communications Kft.
Corpus Communications
1037 Budapest, Szépvölgyi út 141.
Tel: +36 1 321 1516    Mail: virag.csorbai@corpuscom.hu    Web: corpuscom.hu

Hírek

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők