hírek

hírek

hírek

Gépgyártó független CAM megoldás előnyei a lemezmegmunkálás területén

2020-04-06


Bár a CAD és CAM rendszerek napjainkban már nélkülözhetetlenné váltak a legtöbb gépipari gyártó cég számára, ugyanakkor a legtöbb lemeztechnológiai megmunkálással foglalkozó cég vagy a gépgyártó által biztosított OEM megoldásokat használ, vagy bizonyos megmunkáló gépeket kézzel programoz. Pedig a cég egyedi igényeihez szabott, magas szinten automatizált, gépgyártó független CAM alkalmazás bevezetésével idő- és költséghatékonyabbá tehető a valamennyi CNC megmunkálási folyamat.

Univerzális megoldások a gyári (OEM) rendszerek helyett

A lemezmegmunkálásban leggyakrabban alkalmazott, a gépgyártó által biztosított CAM rendszerek jellemzően az adott géptípus feladatainak ellátására alkalmas programok, amelyek lehetőséget nyújtanak a gép programozásra, ugyanakkor ezek funkciói és a testre szabási, illesztési lehetőségei jellemzően sokkal korlátozottabbak, mint egy gépgyártó független CAM rendszer esetében. Egy ilyen átfogó CAM rendszer bevezetésén mindenképp érdemes elgondolkodnia minden olyan vállalatnak, amely több, akár különböző márkájú gépen végez síklemez megmunkálási (kontúrvágás vagy kivágás/lyukasztás), többtengelyes kontúrvágási vagy élhajlítási feladatokat.

Sokoldalúság az ajánlatkészítéstől a gyártásig

A független CAM megoldás előnye, hogy bármely szerszámgépgyártó berendezésével használható – így akár az üzemben használt különböző gépek is programozhatók ugyanazzal a CAM rendszerrel. Különböző gépek azonos rendszerrel történő programozása esetén a cégen belül egységesíthető a programozási logika, és egyidejűleg akár több gép is programozható. Ezzel értékes emberi erőforrás és akár gépidő szabadulhat fel, és egyszerűbbé válik a tudásmegosztás a programozók között.

További előnyt jelent, ha a CAM megoldás összekapcsolható a vállalati ERP/MRP rendszerrel, mivel ezzel jelentősen csökkenthető a manuális adatbevitelek szükségessége, így az ajánlatadás, az anyag- és időkalkuláció, valamint a tábalkiosztás és programozás is jelentősen egyszerűsödik és felgyorsul, ami számottevő hatékonyságnövekedést eredményez.

Tovább egyszerűsíti a programozás folyamatát, ha a rendszer a 3D-s testmodelleket is képes közvetlenül fogadni, és ezek alapján is képes automatikusan elkészíteni a terítékeket és a táblakiosztást. Az olyan nagyhatékonyságú táblakiosztási algoritmus, ami másodpercek alatt nyújt a kézi kiosztás minőségének megfelelő minőségű táblát, a kézi kiosztáshoz képest jelentős időmegtakarítást, az OEM szoftverek automata kiosztásához képest pedig anyagmegtakarítást eredményez. Az automatizált rajzbetöltés és a 3D modellbetöltés lehetőségével csökken a manuális adatbevitel szükségessége, ami nemcsak időt takarít meg a programozást végző szakemberek számára, hanem a hibalehetőségeket is csökkenti.

Ajánlatkészítés percek alatt

A lemeztechnológiában a nagy darabszám miatt az ajánlatkészítés fázisa nagyon sarkalatos, sokszor az alkatrészek teljeskörű táblásítását igényli. Ugyanakkor elérhető olyan ajánlatkészítő rendszer, mint például a RADAN Radquote modulja, amivel az ajánlatadás percek alatt adatokkal támasztható alá a beolvasott 2D-s rajzok és 3D modellek alapján, a gépspecifikus megmunkálási idők, illetve az anyagfelhasználás, vagy bármilyen más kapcsolódó költség (felületkezelés, szállítás) figyelembevételével. Tehát az ajánlatadás a pontos geometriai adatok és cégfüggő gyártási információk alapján végezhető el anélkül, hogy az egyes alkatrészek megmunkálását manuálisan programozni kellene. Így pontosabb árajánlatok készíthetők rövidebb idő alatt.

Még hatékonyabb táblakiosztás

Általában mind az OEM, mind a gépgyártó független CAM megoldások táblánként végzik el az alkatrészek kiosztását, azaz egyidejűleg egy táblára optimalizálnak, ami több táblányi anyag esetén folyamatosan romló anyagkihasználást eredményez. Ugyanakkor lehetőség van rá, hogy a mai, korszerű munkaállomásokon, egyidejűleg ne csak egy táblával foglalkozzunk, hanem valamennyi alkatrészt próbáljuk az összes elérhető tábla figyelembevételével. Ezt a megoldást használja a RADAN Radnest Ultimate táblakiosztó modulja, ami a teljes kiosztási projektre igyekszik maximális kihasználást biztosítani. Ennek köszönhetően a táblák teljes projektre vetített kihasználtsága akár 3-5%-kal is jobb lehet a hagyományos, táblánkénti kiosztáshoz képest.

 

Az élhajlítás offline programozása

Az élhajlítás a lemezmegmunkálás azon jellemző területe, ahol a programozás a legtöbb cégnél még közvetlenül a szerszámgépen történik. Ugyanakkor, ugyanúgy, ahogy a síklemez megmunkálási feladatok esetében, az élhajlításokat is programozhatjuk az irodából, nincs szükség a gépkapacitások ilyen célú lekötésére. Az offline programozást ütközésvizsgálatok és szimuláció egészíti ki, amelyek segíthetnek abban, hogy már az első hajlított darab tökéletesen készüljön el, vagy akár a tervezés során ellenőrizzük az alkatrész legyárthatóságát – ezáltal nincs szükség próbahajlításokra és az alkatrészek újragyártására, vagy akár újratervezésére. Mivel a legtöbb élhajlított alkatrész olyan egyszerű, hogy azok programozása teljesen automatikusan elvégezhető, elérhető olyan megoldás (Batch Bending), ami az egy adott mappába bemásolt testmodelleket automatikusan feldolgozza, elvégezve az élhajlítás programozását, szimulációját és az NC program és gyártási dokumentáció elkészítését, megjelölve azokat az alkatrészeket, amik automatikuson nem programozhatóak, emberi beavatkozást igényelnek. Ezzel az élhajlítók programozásának folyamata még tovább gyorsítható.

 

 

A gépgyártó független CAM rendszer bevezetése tehát egy olyan beruházást jelent, amelyet hosszú távon tekintve mindenképp érdemes mérlegelnünk, de nagymértékű anyagfelhasználás esetén akár hónapokon belül megtérülhet, és nyereséget termelhet. Az idő-, költség- és anyagmegtakarítás mértéke, valamint a hibalehetőségek csökkentése egyértelműen a cég egyedi igényeihez szabott, magas szinten automatizált CAM rendszer bevezetése mellett szólnak, ugyanakkor adott vállalat egyedi sajátosságai, mint például az alkatrészek bonyolultsága, a szerszámgépek leterheltsége vagy a cég szervezettsége, illetve arra való nyitottsága nagy mértékben befolyásolja, hogy mennyire tudja kihasználni ezen lehetőségeket.

 

Az Enterprise Group PLM üzletága által forgalmazott RADAN szoftvercsomag fejlesztése során messzemenően figyelembe veszik a fenti elvárásokat, és a cég a piacon egyedülálló felkészültségű technikai csapattal rendelkezik a cégre szabások és az ügyféltámogatás biztosításához! Amennyiben meg szeretne győződni róla, hogy a fenti megoldások hogyan működnének az Ön egyedi megmunkálási igényeire, forduljon az Enterprise Group PLM üzletágának mérnökeihez!

 

Sajtókapcsolat
Kommunikációs partnerünk a Corpus Communications Kft.
Corpus Communications
1037 Budapest, Szépvölgyi út 141.
Tel: +36 1 321 1516    Mail: virag.csorbai@corpuscom.hu    Web: corpuscom.hu

Hírek

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők