hírek

hírek

hírek

IPAR 4.0: lehetőségek és megújulás

2017-09-15


Mit jelent az ipar 4.0? A fogalom egyet jelent a tervezési feladatok és gyártási folyamatok optimalizálásával, s ezáltal a cégek versenyképességének növekedésével. A jól átgondolt belső működés által, a termékek teljes életciklusán át történő nyomon követhetőségével időt és erőforrásokat takaríthatunk meg.

 

Gondoljunk csak bele, ha nem lett volna három Ipari forradalom és nem lenne tömeggyártás, nem lennének robotok, s nem lenne lehetőségünk az optimalizálásra.

 

Hatékonyság és termelékenység  

 

Az ipari forradalmak központjában minden alkalommal a termelékenység és hatékonyság növelése állt, hiszen mindhárom ipari forradalom célja ugyanaz volt: meglévő erőforrásaink segítségével a termelés növelése. Ma már olcsón és egyszerűen lehet adatokat előállítani, míg néhány évvel ezelőtt még rajzgépen és asztalon készültek a tervek, „fizikailag” módosítottunk rajtuk, megrendelőinket pedig személyesen ismertük, így kevés digitális adatot állítottunk elő.  Ezeket a dokumentumokat mennyiségük miatt rendszerben tudtuk kezelni.

 

Ahogy az évek során növekedtek a vevői igények, úgy kezdtek a cégek rohamos tempóban adatokat generálni, továbbá adott struktúra szerint tárolni, majd az így felhalmozott tudást minden új kolléga számára átadni.

 

Kiválóan példázza a megnövekedett adatmennyiséget, hogy a korábbi véletlenszerű ellenőrzéssel ellentétben ma már minden termék egyenként minőségi ellenőrzésen esik át, mely nagy mennyiségű adatot termel egy műszak során. A 2017. június 8-án tartott, Felkészülés a digitális átalakulásra nyílt napon a részt vevők első kézből ismerkedhettek meg egy motorblokk minőségi ellenőrzésének folyamatával. A program során megtudhattuk, hogy az ellenőrző sor tervezése során mekkora mennyiségű dokumentációt készít el a Delta-Tech Group Solid Edge segítségével, valamint Informálódhattunk, hogy milyen rendszerben kezelik ezeket az adatokat. 

Megtérülő befektetés

Egy cég növekedését nagymértékben elősegíti a veszteségek minimalizálása. Veszteség nem csak selejtgyártásból adódhat, ugyanis a költségek jelentős részét már a termék tervezésénél, dokumentálásnál és a prototípus elkészítésnél is megtakaríthatjuk.

Átlátható munkavégzés  

Egy cég mindennapi ügymenete szempontjából elengedhetetlen, hogy minden információ rendelkezésre álljon egy helyen, ebben nyújt támogatást a Teamcenter.

 

Támogatásával az információk egyetlen forráson keresztül elérhetővé válnak, így a kollégák együttműködésének hatékonysága növekedik, a hibák száma mellett pedig a tervezési és ciklusidők is csökkennek. A végeredmény a termékek gyorsabb piaci bevezetése. Az információcsere minősége rendkívül fontos. Hogyan működik ma egy alkatrész módosítása? Az esetek 90%-ban a tervezőnél jelzik a problémát, így kizökkentik a mérnököket gondolataikból, s a gyors módosításnak valószínűleg semmilyen dokumentációja nem lesz, ami később selejtgyártáshoz is vezethet. A módosításokat bárki egy kattintással kérelmezheti a Temacenter-ben így minden módosításnak nyoma lesz! 

A beruházás

A meglévő beruházásokat meg kell vizsgálni. Az ipar 4.0 bevezetésének első lépései nem feltétlenül drágák, és vannak kifejezetten gyorsan megtérülő beruházások is ezen a területen. Például a Solid Edge megtartásával, annak újragondolását, majd bővítését követően kiváló eredményeket lehet elérni. A digitalizáció rövidtávon megtérülő beruházás. Érdemes lépésről lépésre új rendszereket bevezetni, s mindig egy új projekttel kezdeni. Az új rendszer eredményének felismerését követően a termelt profitot visszaforgatva a következő lépést megtenni.

Mit nyújt az ipar 4.0 és a TeamCenter?

 

  • Átlátható, költséghatékony működést, az ötlettől kezdve egészen a termék kivezetéséig.
    Mivel az adatok tárolása egy komplex rendszerben történik, egy vevői audit előkészítése sem kerül különösebb erőfeszítésbe. Az adatok minősége garantált, ezáltal könnyedén válhatunk autóipari beszállítókká.
  • Határidők, fejlesztési fázisok, felhasználók monitorozását, s ezáltal igazságosabb ösztönző rendszert hozhatunk létre.
  • Különböző CAD szoftver adatainak tárolását egy rendszerben.
  • Beépített automatikus munkafolyamatokat.
  • Számos egyedi, cégre szabható megoldást.

Mit hoz magával az átalakulás?

Az ipar 4.0 nem csak lehetőségeket, hanem kihívásokat is jelent. Az első ilyen a szervezeti megújulás. A szakértők szerint az esetek 82%-ban a projektek ezen a ponton buknak el. Sikeres bevezetéshez elengedhetetlen a felsővezetői támogatás és elkötelezettség, a munkatársak részéről pedig a nyitottság és a türelem. Egy új rendszer bevezetése rengeteg időt vehet igénybe, akár éveket is, de az eredmény önmagáért beszél.

 

Sajtókapcsolat
Kommunikációs partnerünk a Corpus Communications Kft.
Corpus Communications
1037 Budapest, Szépvölgyi út 141.
Tel: +36 1 321 1516    Mail: virag.csorbai@corpuscom.hu    Web: corpuscom.hu

Hírek

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők