hírek

hírek

hírek

Ipari Digitalizációs Nyílt Nap-technológiai újítások lényegre törően

2019-06-20


Felgyorsult világ, robusztusan növekvő adatmennyiség, adatbiztonság, igények komplexitása, hatékony gyártás, automatizálás…A termelésben dolgozók számára ismerősen csengő szavak, melyek az új technológiai kihívásokat, valamint ezzel együtt a tervezés- és gyártási folyamatokban bekövetkező ipari digitalizáció térnyerését vetítik elénk.

 

 

 

Júniusi Digitalizációs Nyílt Napunk is alapvetően a fenti kulcsszavak mentén zajlott. Szó esett a digitális ikermodellek szerepéről, az adatkezelés menetéről, valamint élő demóban mutattuk be, milyen módon lehetséges megvalósítani a mérnöki tervezést és kommunikációt egy következő generációs platformon.

A közel hatórás szakmai nap során igyekeztünk azon témaköröket összegyűjteni és bemutatni, amelyek leginkább a gyártással foglalkozó kis- és középvállalatok érdeklődési körében állnak, és amely segítséget nyújt számukra a digitalizációs fejlődésben. Czifrák Gábor az Enterprise Group PLM divíziójának értékesítési vezetője elmondta, hogy a Nyílt Napunk szakmai tartalmának összeállításakor külön figyelmet fordított arra, hogy ne pusztán csak előadásokat tartalmazzon, hanem interaktívabb módon szoftver demonstrációt és esettanulmányt. Ez utóbbit a megoldásaink egyikét már használó ügyfelünk esettanulmány formájában mutatott be.

A digitális ikermodellek:

Farkas Ádám a Innolabs mérnöke szerint a komplexitás kezelése a gyártórendszerekben is szükséges, ahol a hagyományos eszközöktől egészen a gépi tanulás vagy Big Data módszerek használatával átfogó adatelemzés valósulhat meg a hatékonyabb termelés elérése érdekében. Véleménye szerint a korszerű szimulációs eljárások alkalmazásával (kapacitástervezés és -elemzésre, folyamatfejlesztésre és termelésirányításra vonatkozóan) nagyot léphet előre az adott vállalat a termelékenység, hibamentesség terén, végső soron az optimális termelés irányába.

Adatkezelés

A gyártás során temérdek adat keletkezik: szimulációs eredmények, műhelyrajzok, árajánlatok, szerződések különböző formátumokban: papír, txt fájl, pdf. Ezeket a keletkező dokumentumokat számos helyen tárolják: fiókban, a főnők asztalán, saját pc asztalán… és még sorolhatnánk. Katona Tamás az Enterprise Group PLM divíziójának értékesítési referense szerint, ha ezeket az adatokat meghatározott módon gyűjtjük és rendszerezzük akkor számos pozitív hatással lesz a napi munkánkra. Növekszik a hatékonyság, mert nem szükséges időt tölteni a dokumentum keresésével. Elkerülhetők a gyártási hibák, mert biztos, hogy a legutolsó változtatást tartalmazó terv alapján kerül legyártásra az alkatrész. A rendszerzés következtében csökken a piacra kerülési idő, minimalizálódnak a minőségi problémák. A PLM (termékéletciklus-menedzsment) megoldások zászlóshajója a Teamcenter az imént említett problémákra nyújt megoldást. A Teamcenter tulajdonképpen nem más, mint egy keretrendszer, a termékfejlesztés- és gyártás “ERP-je” valamint az adatok kezelését, megosztását, újrafelhasználását egy adott helyen (single source of truth) valósítja meg.

 

Az előadást követően a résztvevőknek egy élő demóban be is mutattuk az összes fontos lépést a teljes folyamatot: az árajánlatkérés érkezésétől egészen a késztermék gyártásáig.

 

 

 

Solid Edge és Teamcenter integráció

A nap zárásaként a mérnöki igények teljes spectrumát lefedő Solid Edge portfóliója és az imént említett Teamcenter PLM keretrendszer tökéletes integrációja került bemutatásra. Szűcs Imre az Enterprise Group PLM divíziójának ügyféltámogatásért felelős vezetője és Huszár András ügyféltámogató mérnök a lehető legegyszerűbben, lényegre törően hajtott végre olyan valós tervezési feladatokat, amelyekkel az ügyfelek napi szinten találkoznak. Egy témát lehet tudományosan is előadni, de ők a faék egyszerűségéhez hasonlítva igyekeztek bemutatni tervezési kihívásokra adott válaszokat. A hamarosan debütáló Solid Edge 2020 jelentős funkcióbeli bővülést hoz, a felhasználói igények alapján fejlesztett megoldások sorát vonultatja fel többek között felhasználva a virtual- és augmented reality nyújtotta lehetőségeket is.

 

 

Sajtókapcsolat
Kommunikációs partnerünk a Corpus Communications Kft.
Corpus Communications
1037 Budapest, Szépvölgyi út 141.
Tel: +36 1 321 1516    Mail: virag.csorbai@corpuscom.hu    Web: corpuscom.hu

Hírek

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők