hírek

hírek

hírek

Megjelent az EDGECAM 2016 R2

2016-06-17


 

Az új Edgecam 2016 R2 verzióban jelentős időmegtakarítást értek el testmodelleket tartalmazó fájlok betöltésével kapcsolatban. A tesztelések alkalmával a fájlok betöltése 20-szor gyorsabbnak bizonyult.

“A legutóbbi kiadása az Edgecamnek a fájlok mentése során felbontja a geometriát, és úgy tárolja el, hogy az újra betöltése sokkal gyorsabb.”


64 bites, Teljes támogatás

Az új verzió teljes mértékben 64 bites szoftver, javítva ezzel a memória elérést. Az eddigi verzióban a megmunkáló motor és a szimulátor volt 64 bites, míg a többi részegysége 32 bittel dolgozott. “Ez korlátozta a nagy fájlok kezelhetőségét, de immáron a 64 bit lehetőséget nyújt a nagy és még több modellt és szerszámpályát tartalmazó fájlok tárolására.”

A teljes támogatás az új modullal valósul meg, ugyanis a Trevisan kialakítású forgó fejes szerszámgépek ezentúl támogatottá váltak. Az ilyen kialakítású szerszámgépek főleg az olaj-, és gázipari vállalatok méretes alkatrészein végeznek esztergálási műveleteket. Az alkatrész egy forgó asztalra kerül rögzítésre, majd a forgó fej végzi el az esztergálási műveleteket a külső kontúrokon és a furatokban.

 


Lejtős Megmunkálási Stratégia - Nagyoló esztergálás

A Nagyoló esztergálás hullámforma bevezetése után, most a Nagyoló esztergálás stratégiáit fejlesztették tovább a Lejtős stratégiával. Ezt a szerszámpályát főleg a vállak mögötti mély területek kibontására ajánlják, főként egyenes esztergakések alkalmazásával. Az új stratégia a szerszám éltartam növelésére is alkalmas a nehezen megmunkálható anyagoknál, ugyanis a kráterkopás elkerülésére is alkalmas lehet. A stratégiát csökkenő fogásmélységgel is alkalmazhatjuk.

 

Fejlesztések és szerszámgép konfigurációk

Továbbfejlesztették az esztergaszerszámgépek szimulációját, így már lehetséges a nem párhuzamos X tengellyel rendelkező revolverfejek szimulációja is. "A korábbi verziókban a felső és az alsó revolverfejek egy síkban helyezkedhettek el, a 2016 R2 es szimulátorban viszont a valós helyzetükben láthatjuk.”

Esztergálási, marási és a huzalszikra újdonságok is kerültek az új rendszerbe. Az esztergálási környezet Beszúró ciklusaiba három újdonságot vezettek be. A Nagyoló beszúrás cikluson belül a sugárkorrekció lehetősége.

“A ciklus automatikusan detektálja a lekerekítéseket és letöréseket a beszúrások szélein, majd eltávolítja a felesleges beszúró mozgásokat a szerszámpályáról. Nem csak a ciklusidőn rövidít, hanem a felesleges szerszámpályák megkeresésnek és azok manuális eltávolításának idején is." A Nagyoló beszúrás ciklus kapott még egy fejlesztést, mégpedig a Köztes fogások számát, ami a nagyobb letörések, lekerekítések nagyolására szolgál.

 

Edgecam | EWS

Az Edgecam a 2016 R2-es szoftververzióban is folytatja az EWS termékének továbbfejlesztését az importált 3D IGES drótvázak terén. Miután a fájl betöltésre került lehetőségünk van testmodellt generálni a drótváz elemekből, amit többek között olyan parancsokhoz használhatunk fel, mint a Vázlatsík szerkesztése vagy a Vonalfelület parancs.

 

 

Huzalos szikraforgácsolás

Három hasznos újdonságot vezetnek be az új verzióval a fejlesztők a Huzalszikra felhasználók számára. Új szerszámgépfüggetlen Kimeneti opciók beállítási lehetőség a Szerszámgép konfiguráció párbeszédablakon belül, valamint a Makino technológiai adatbázis frissítésre került, annak érdekében hogy további szerszámgép és vezérlő típusokat támogasson.

A Mozgatás ciklus támogatja a negyedik tengelyes pozícionálást, ami azt jelenti, hogy nem csak

lineáris tengelyeket programozhat a technológus, hanem forgótengelyt is. A harmadik igen hasznos fejlesztés a Huzalpálya eltolás parancs, ami lehetőséget ad egy vagy több szerszámpálya eltolására. “A parancs hasonlóan működik, mint a marás és esztergálási környezetben, lehetőségünk van a Mettől Meddig opciókkal kiválasztani a transzformálni kívánt parancsokat." mondta Simon Mee.


Maróesztergálás és Profilozás

Mind a maró mind az esztergáló profilozó ciklus kifinomult algoritmusának köszönhetően kevesebb NC kód kerül kigenerálásra. "Tisztán látható, hogyha a modellről közvetlen adjuk meg a felületeket vagy az éleket, ahol lehet ott az algoritmus egyenesekből és körívekből építi fel a kigenerált NC pályát."

 

Grafikus Öttengelyes ciklus

A Grafikus Öttengelyes ciklusban 7 újdonságot vezettek be, melyek közül mindegyik az új szerszámpálya funkcionalitást vagy a beállítások lépéseit hivatott javítani. A ‘Multi blade machining’ modulon belül további ütközésvizsgálatot használhatunk, valamint a lapátok tövének simítására specifikált szerszámpályát készíthetünk. A Nagyolás fülön most már lehetőségünk van a szerszámpálya tükrözésére, ami csökkentheti a szükséges CAM utasítások számát.

Amikor a Zsebfal marása opciót használja az öttengelyes ciklusban a Kiegészítések fülön beállíthatjuk a Maximális szögváltozást a forgótengelyeken. Ezzel a paraméterrel szabályozhatjuk a maximális szög változást két egymás után kiadott NC sorban.

Az új mintatípus a Flowline, amely követi a kiválasztott felület U vagy V paramétervonalát. “A felhasználó meghatározhatja, hogy a szerszámpálya stílusa körkörös legyen vagy a paramétervonalak menti. Mivel csak egy felületegységet kell megadnunk a szerszámpálya számítása extrém gyors". Ezen példa tipikus alkalmazási területe, amikor a felület textúrája, topológiája megkívánja ezt.

 

 

Csatornamarás újdonságok

A Csatornamarás két újdonsággal bővült. Az Automatikus gerinc opció hatására a kiválasztott felületek alapján készül el a szerszámpálya gerince. "Ha ez túl szoros a szerszámpálya automatikusan levágásra kerül" mondta Simon Mee. “Az előző verziókban a szerszámpálya nem készült el." Az ‘Edge Rolling’ jelölőnégyzet a másik hasznos újítás, mely kiszűri azt, hogy amennyiben nem szükséges, akkor nem engedi legördülni a szerszámpályát a csatorna élein.

 

Felhasználói felület

Számos újdonság került bevezetésre az Edgecam 2016 R2 felhasználói felületén, amelyek a jobb használhatóságot teszik lehetővé. A Szerszámgép megjelenítése gomb, legördülő elemekkel lett ellátva melynek segítségével könnyebben ki-, bekapcsolhatjuk a gépmodell különböző elemeit. Bevezetésre került a ciklus párbeszédablakokban a Megjegyzés mező is, mely a technológusoknak, illetve a gépkezelőknek fog segítséget nyújtani. Ez a mező mező mind az NC kódban, mind pedig a Program ablakban megjelenik. A felhasználók kérésére újragondolták a Beállítások párbeszédablakot. Megtartva a funkcionalitását kiegészítették azzal, hogy most már rögzíthető és feloldható Ablakként használhatjuk.

 

CAM ciklus ablakok

Az Edgecam 2016 R2 folytatja a ciklus párbeszédablakok súgó képeinek implementálását ezáltal segítve a parancsok jobb megérthetőségének érdekében. Többek között a Nagyolás fúrómozgásokkal (Plunge), Szerszámpálya vetítés, Maradék simítás, Szerszámpálya vetítés határgörbével. “Hogy egy régi mondást használjak: Egy kép többet ér ezer szónál!" mondta Simon Mee. “Ez a funkció lehetővé teszi, hogy gyorsan és egyszerűen megértse a felhasználó azt, hogy a változó pontosan mit is jelent, csökkentve ezzel a betanulás időszakát.”

 

További fejlesztések

Esztergálásra is képes forgó asztalok támogatása a maró-esztergáló megmunkáló központokon. (Fanuc, Heidenhain és Siemens).

Sarok Stratégia’ elérhető akkor is, ha a Korrekción belül a Geometria opciót választottuk ki. Az előző verziókban csak akkor tudtuk a Sarokstratégiánál a lekerekítést vagy a letörést beállítani, ha a korrekcióra a Középvonalat választottuk ki.

Hasznos fejlesztés a felesleges legördülések eltávolítása a szerszámpályából, ami akkor jelentkezett, amikor a Felületválasztás testről opcióval választottuk ki közvetlenül a testmodellről, a megmunkálandó felületet a Profilozás ciklusban. Ez a fejlesztés automatikusan végrehajtásra kerül, ha az Edgecam 2016 R2 ben újrageneráljuk a korábbi szerszámpályát.

Az Esztergálási profil alaksajátosság ezentúl módosítható, egyszerűen csak szerkeszteni kell és a Koordináta megadás opcióval módosítani a kiválasztott elemeket.

Ezentúl szín alapján is szűrhetünk a kiválasztandó elemekre. “Ez azt jelenti, hogy felhasználók extra lehetőséget kaptak a különböző elemek azonosítására, beleértve az alaksajátosságokat és azok színeit."

Az Edgecam bemérő ciklusok használata során a kijelölendő elemek (élek és körívek) közvetlenül a modell geometriáról kiválaszthatóak, valamint asszociatívak maradnak- így ha módosul a geometria, a ciklus követi azokat.

 

További képeket és videót ide kattintva talál!

Sajtókapcsolat
Kommunikációs partnerünk a Corpus Communications Kft.
Corpus Communications
1037 Budapest, Szépvölgyi út 141.
Tel: +36 1 321 1516    Mail: virag.csorbai@corpuscom.hu    Web: corpuscom.hu

Hírek

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők