hírek

hírek

hírek

Rövid bepillantás a Solid Edge ST9 verzió újdonságaiba

2016-01-10


A következőkben a teljesség igénye nélkül megismerkedhetünk a Solid Edge soron következő (ST9) verziójában helyet kapó néhány új funkcióval, fejlesztéssel. Néhány hete a Cincinnatiben (USA) megrendezett nagyszabású Solid Edge University rendezvényen engedtek rövid bepillantást az ST9-es verzió újdonságaiba. A nagysikerű eseményen kollégánk, Szűcs Imre is részt vett. 

A testreszabások és preferenciák kezelése

Az egyéni beállítások és felhasználói preferenciák (pl. Appdata fájlok, sablonok stb.) becsomagolhatók és magunkkal vihetők egy másik számítógépre. A CAD rendszergazda be tudja állítani a testreszabásokat egy csoportra vonatkozóan is.

Nagy felbontású monitorok támogatása

A Solid Edge ST9 támogatni fogja a manapság egyre népszerűbbnek számító nagy felbontású, például 4K-s monitorokat. A jelenlegi verziók ugyan most is jól meg tudják jeleníteni a grafikákat, de az ikonok és a menük elég kicsiben jelennek meg, így olvasásuk nehézkes lehet. Erre a problémára kínál megoldást az új verzió.

 

A megnyitott dokumentumok füleken szerepelnek

Ha egyszerre több dokumentum is meg van nyitva Solid Edgeben, akkor ezek füleken fognak megjelenni. Ezáltal gyorsabban el lehet érni a modelleket. Fülekkel többféle program, például a böngészők felhasználói felületén is találkozhatunk, ezért a már ismert felületnek köszönhetően vélhetően sokaknak fog tetszeni az ablakok egyszerűbb kezelhetősége.

Blokkok használata vázlatokban

Az ST9-ben lehetőség lesz blokkok elhelyezésére szerelési és alkatrész vázlatokon is. Blokkok használhatók szerelési elrendezéseknél és alkatrészeknél is alakelemek pozícionálásához.

 

Szövegdobozok használata vázlatokban

A szerelési és alkatrészvázlatokat is elláthatjuk a jövőben feliratmezőkkel. DXF/DWG importálást is végrehajthatunk majd vázlatokba, vagy Rajz környezetből kimásolt geometriákat is használhatunk szövegdobozok létrehozásához.

Valódi multi-test alakelemek

Az ST9-től kezdődően lehetőség lesz a több testet tartalmazó (multi-body) modellek módosítására egyszerre, egyetlen alakelem felhasználásával. Ez le fogja egyszerűsíteni a kapcsolódó alakelemek tervezését és létrehozását, és csökkenteni fogja az alakelemek számát is.

 

Spirálgörbék

Egy új párbeszédablak teszi lehetővé, hogy az eddigieknél komplexebb paraméteralapú spirálgörbéket hozhassunk létre, ami rendkívül hasznos lehet torziós rugók és más hasonló geometriák esetében.

Test átvezetése

Egy új modellezési fejlesztés teszi lehetővé, hogy egy tömör testet átvezethessünk egy útvonal mentén, és így kivágásokat vagy kihúzásokat hozhassunk létre, pont mint ahogy a megmunkálás során egy szerszámot vezetünk végig egy vezérpálya mentén.

Lemezalkatrész összemetsződések figyelése a terítéken

Az ST9-ben a lemezalkatrész-környezet figyelmeztetni fogja a felhasználót, ha olyan lemezalkatrészt modellezne, amely kihajlított állapotban egymásba ütköző részeket tartalmaz. Így csökkenthető annak kockázata, hogy legyárthatatlan alkatrészeket tervezzen.

A terítékek orientációja is megváltoztatható lesz: mozgatás és forgatás parancsokkal pozícionálhatjuk a kiterített modellt az igényeinknek megfelelően.

Szerelési kényszerek kezelése

A szerelési kényszerek a jövőben egy külön ablakban lesznek áttekinthetők és szerkeszthetők. Különböző szűrőket és kiválasztási eszközöket is használhatunk a minket érdeklő kényszerek megkereséséhez, illetve egy javító eszközzel ki is javíthatjuk hibás kényszereinket.

Változótábla fejlesztések

A Változótáblában a változók csoportosítva lesznek, így lehetővé válik az elrendezésük. Ezen kívül HA – AKKOR feltételekkel megadott számításokat is végrehajthatunk majd.

Rajzi környezet

Az új furat kiolvasás funkciónak köszönhetően automatikusan kiolvastatható lesz az alkatrészen lévő furatok száma. Az egyes furatok típus alapján kerülnek meghatározásra. Az ST9-ben már tűréstáblázatokat is használhatunk, mellyel az osztályos tűréssel ellátott méretek kezelése és ellenőrzése válik egyszerűbbé.

Eszközök

A Revíziókezelő felülete teljes „ráncfelvarrást” kap. Újdonság, hogy a fájltulajdonságok közvetlenül a táblázatból is szerkeszthetők lesznek, leegyszerűsítve ezáltal a leggyakoribb munkafolyamatokat. Egyszerre több tervezési verziót is össze tudunk majd hasonlítani – ami különösen hasznos lehet a projektek ellenőrzésekor.

Egy új funkciónak köszönhetően egyszerűen és gyorsan másolhatunk és csomagolhatunk össze projektfájlokat különböző mappákból egy új helyre. A modelleken kívül rajzokat, szimulációs eredményeket, valamint Office dokumentumokat (pl. Excel táblázatokat) is becsatolhatunk.

SolidWorks rajzok átvétele

A rajzok migrálását segítő új eszköz révén még tovább erősödik a SolidWorks fájlok importálásának hatékonysága. Az ST9 képes lesz többek között a szereléscsaládok, alkatrészcsaládok, anyagjellemzők és furatok adatainak és paramétereinek átvételére.

A Solid Edge ST9 rajzok teljesen asszociatívak lesznek a 3D-s modellel. A rajznézetek és a méretek frissülnek, ha a modell változik.

 

 

 

Sajtókapcsolat
Kommunikációs partnerünk a Corpus Communications Kft.
Corpus Communications
1037 Budapest, Szépvölgyi út 141.
Tel: +36 1 321 1516    Mail: virag.csorbai@corpuscom.hu    Web: corpuscom.hu

Hírek

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők