hírek

hírek

hírek

Solid Edge – Mint „nyitott” szoftver

2016-11-14


A Siemens PLM Software által fejlesztett, világszinten is meghatározó CAX rendszer fejlesztési irányait megtartva továbbra is az egyik legnyitottabb alkalmazásnak számít a gépészeti tervezés területén.

 

A vállalkozások, vállalatok igyekeznek olyan megoldások irányába elmozdulni, amelyek univerzalitást kölcsönöznek számukra a tervezés területén is, ezzel csökkentve az esetlegesen felmerülő költségeket. Erre ad nagyon hatékony megoldást a Solid Edge, hisz a 2008-ban bemutatott Szinkronmodellezési technológia a kezdetek után kinőtte gyermekbetegségeit, használatával más CAD alkalmazásokból érkező fájlok is úgy módosíthatóak, mintha a Solid Edge-ben jöttek volna létre.

 

Mit jelent, hogy egy CAD rendszer nyitott? Más választ adtunk volna rá tíz évvel ezelőtt és más választ adunk rá ma. Régebben örültünk, ha meg lehetett nyitni egymás fájljait a különböző szoftverekben. Ma már ez nem lehet mérce, mert odáig jutottunk, hogy teljes értékűen használni is szeretnénk a beolvasott adatokat. Ezt ismerte fel sok évvel ezelőtt a Solid Edge fejlesztője, és nyitottság (átjárhatóság) irányába kezdte fejleszteni az alkalmazást, ami azóta is tart. Az egyik alappillér, hogy a legtöbb CAD rendszer fájljait natívan vagy valamely köztes formátumon keresztül be lehessen olvasni a Solid Edge-be. Amennyiben ez megvan, még csak a tíz évvel ezelőtti igényeket elégítettük ki, mert napjainkban ezekkel teljes értékű munkát kell végezni. Erre hivatott a Szinkronmodellezési technológia, amely segítségével egyszerűen és gyorsan intelligenssé tudjuk tenni a modelljeinket már a módosítás pillanatában.

 

A Geometriai szabályok és 3D kényszerek visszaültetik az alkatrészbe a tervező szándékát, így a lehetetlennek gondolt módosítások is gyorsan elvégezhetőek.

 

 

Azon felhasználók is komfortosan érezhetik magukat, akik 2D-ről tértek át, mert a Kormánykerék és a Segédmetszet 3D-ben is megadja azt a könnyed változtatási lehetőséget, amit megszoktak 2D-ben.

 

 

A topológiai jellegzetességek – mint a furatok, letörések, lekerekítések, minták – modelltörténet nélkül felismertethetőek, ezáltal csoportosan módosíthatóak meggyorsítva a kívánt módosítást, hisz a Szinkronmodellezés esetén nincs modell-újraszámítás, de a paraméterek (PMI) egyúttal a gyártási információk szerepét is betöltik.

 

Számtalan olyan esettel találkozunk, amikor az alkatrész nem gyártáshelyesen lett megtervezve – olyan részek kerülnek a modellre, ami nem odavaló –, a Solid Edge erre is ad megoldást, mert a felesleges részek kiválasztása után ezek egyszerűen törölhetőek.

 

 

A fenti néhány példákban az is látható, hogy aki importált alkatrészekkel is dolgozik, annak nagy előnye van a Solid Edge használatakor, ezért ilyen népszerű megoldás a megmunkálással foglalkozó cégek körében, függetlenül attól, hogy lemezmegmunkálás vagy éppenséggel forgácsolás a vállalat profilja.


A nyitottság nem korlátozódik le az alkatrészek/lemezalkatrészek szintjére, mert szereléseket beolvasva néhány kattintással létrehozhatóak a szerelési kényszerek – bármilyen CAD szoftverből jött is a modell, így az funkcionálisan vizsgálható.

 

 

Azon ügyfelek számára is tudunk jó megoldást adni, akik 2D-s adatokat kapnak. A beérkezett vagy rendelkezésre álló dwg és dxf állomány könnyen beolvasható és kezelhető a Solid Edge-ben megtartva az egyedi információkat, mint a blokkok vagy speciális szövegdobozok. Az áttérés folyamán a régi rajzokból néhány lépésen keresztül 3D-s modell építhető többféle lehetőségeken keresztül is.

 

 

Olyan exkluzív megoldások is találhatóak a Solid Edge-ben, mint az Adatáttérés varázsló, amely segítségével Autodesk Inventor, Creo és Solidworks fájlokat tudunk beolvasni kötegelten, beleértve a műhelyrajzokat is, amennyiben található a hálózaton egy telepített verzió az említett szoftverekből. A Solid Edge fájlokban megjelennek a befordított modellek fájlspecifikus tulajdonságai is, mint a Megnevezés, Rajzszám, Tömeg és minden olyan, amit a tervező hozzáadott plusz információként. A fejlesztők itt nem álltak meg, mert a Solidworks fájlok beolvasása nem csak azt jelenti, hogy módosíthatjuk a szinkronnal a modellt, hanem azt is, hogy átjönnek a furatinformációk, szerelési konfigurációk, szerelési kényszerek és azt, hogy az alkatrész és a hozzátartozó műhelyrajz között megmarad az asszociatív kapcsolat, így szinte nem is veszik el fontos adat. Amennyiben módosítjuk a 3D-s modellt Solid Edge-ben, az módosítást von maga után a beolvasott műhelyrajz esetében is, ami tartalmazhat kiemelt részletet, metszetet, ami gyártáshoz szükséges. A fejlesztők nem titkolt szándéka az, hogy valós alternatívát nyújtsanak azon Solidworks felhasználóknak, akik a váltáson gondolkodnak.

 

Szűcs Imre ügyféltámogatási vezető: „Ezek alapján láthatjuk, hogy a Solid Edge tényleg egy nyitott szoftver, „szívesen fogadja” más rendszerek fájljait, és a piacon egyedülálló módon tud azokkal bánni. A nyitottság a fejlesztők részéről is megvan, ők is szívesen fogadják a fejlesztési igényeket, és beépítik új funkcióként a következő verziók egyikébe. Ennek szellemében készült a Solid Edge ST9 is, ami az utóbbi idők talán legjobb verziója.

 

Olvassa el a legfrissebb Hírmondó további cikkeit is! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sajtókapcsolat
Kommunikációs partnerünk a Corpus Communications Kft.
Corpus Communications
1037 Budapest, Szépvölgyi út 141.
Tel: +36 1 321 1516    Mail: virag.csorbai@corpuscom.hu    Web: corpuscom.hu

Hírek

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők