hírek

hírek

hírek

Solid Edge: papír nélküli adatkezelés - Információmegosztás digitálisan

2017-06-12


A tervező, gyártó vállalkozások egyre inkább kezdik felismerni, hogy az adataik papíron való tárolása és megosztása nem nyújt kellő rugalmasságot és hatékonyságot a folyamataik támogatásában. Nem csak a költséghatékonyság és a környezetvédelem játszik fontos szerepet ezen megoldások felülvizsgálatában, hanem a digitalizáció irányába való elmozdulás is.

 

Amikor egy alkatrészt megtervezünk egy CAD rendszerben, akkor a modell tartalmazni fogja az összes, gyártáshoz szükséges információt. Ezeket további egyéni jellemzőkkel egészíthetjük ki, amelyek nem feltétlenül a topológiához tartoznak, hanem a beazonosítást, a megkülönböztetést segítik. A Solid Edge-be már több, mint tíz éve beépítették a termékgyártási információ (PMI) létrehozásának eszköztárát, melynek segítségével valós 3D-s gyártási információkkal láthatóak el a modellek.


A kihívás mindig akkor kezdődik, amikor idegen adatokkal (step, iges, parasolid) kell dolgozni, mert ebben az esetben csupán a megtervezett modell látható, a hozzájuk tartozó gyártási információk nem jelennek meg. A Solid Edge erre nyújt hatékony megoldást, ugyanis a 2D-s műhelyrajzon lévő méretek (dwg és dxf) visszaültethetőek a 3D-s modellre, valamint szükség szerint módosíthatóak is a Szinkrontechnológiának köszönhetően.

 

 

Amennyiben a modellt közvetlenül Solid Edge-ben hozzuk létre, hagyományos modell esetében a vázlatok méretei PMI-vé konvertálhatóak, míg szinkron modellnél erre nem szükséges időt fordítani, hiszen az elhelyezett méretek PMI-ként viselkednek.

 

 

A fenti példákon keresztül látható, hogy Solid Edge-ben minden szükséges információ hozzáadható a modellekhez, ezen felül ha mégis szükséges 2D-s műhelyrajzot készíteni, akkor a leképzett nézeteken megjeleníthetőek a PMI-ok, így nincs szükség ismét a klasszikus műhelyrajz-létrehozási lépésekre. Amennyiben az adatainkat fájlrendszerben kezeljük, biztosítani kell, hogy a megfelelő mappába kerüljenek mentésre a modellek és a gyártás oldalán hozzáférjenek az arra jogosultak. A legtöbb
esetben modellre van szükség a szerszámgépek CAM-mel való programozásához, míg a méretezett 3D-s modell az ellenőrzéshez nélkülözhetetlen. Azt is biztosítani kell, hogy mindenhol megjeleníthetőek legyenek az adatok. Az egyik járható út, hogy a modelleket 3D-s PDF fájllá alakítjuk át; ez megjeleníthető olyan számítógépen is, amelyen Acrobat Reader található, így akár a szerszámgép mellett is megtekinthető a gyártandó alkatrész 3D-s modellje, bizonyos esetekben a lemaradt méretek lekérhetőek a modellről.

 

Ez a megoldás megfelelő lehet a tervezési fázisban zsűrizésre és korrektúrázásra is, mert a 3D-s PDF-be visszamenthetőek a módosítási javaslatok. A másik lehetőség, hogy a számítógépeken Solid Edge fájlok nézegetésére alkalmas megjelenítő alkalmazást kell telepíteni, amin keresztül hozzáférhetünk a digitális modellekhez. Ezek azonban csupán szigetmegoldások, és nagy odafigyelést igényel, hogy mindig a helyes adatok álljanak rendelkezésre.


A korábban említett lehetőségek segítségével is el lehet mozdulni a papír nélküli információáramlás irányába, de létezik erre automatizált megoldás is. Egy korszerű, adatbázis-alapú tervadatkezelő rendszer (PDM) ma már a legtöbb kihívásra egyszerű és automatizált válaszokat ad.


Miért áll fókuszban a tervadat-kezelés?


A tervezés és gyártás során keletkezett adatok esetén nem csak CAD-es modellről beszélünk, hanem minden olyan digitális információról, ami az adott projekthez hozzákapcsolható. Ide tartozhatnak az árajánlati kalkulációk, a megfelelőségi nyilatkozatok, de természetesen a modellek megmunkálási szerszámpályáit tartalmazó fájljai is. Minden egy helyen, digitálisan tárolható és egyszerűen kereshető, a módosítások azonnal, de szabályozottan életbe léptethetőek. A világon a legnagyobb darabszámban telepített PLM rendszer a Teamcenter, amely a tervezéstől a karbantartásig teljes körűen kezeli az adatokat.

 

Azzal már tisztában vagyunk, hogy a Solid Edge-ben modellezett alkatrész tartalmazhatja a szükséges információkat – amennyiben ezeket az adatokat a Teamcenter-en keresztül kezelik, úgy a jogosultságok függvényében elérhetőek a 2D-s műhelyrajzok vagy a PMI-okkal ellátott modellek, amelyek a rendszerhez tartozó beépített nézegetőn keresztül megtekinthetőek.

 

 

A tételek alá besorolt verziók és állapotok biztosítják, hogy mindig csak azok az alkatrészek kerülhetnek gyártásba, amelyek egy jóváhagyási folyamaton (munkafolyamat) keresztül estek, így olyan modell nem kerül gyártásba, amely még nem kapta meg a kibocsátott állapotot.

 

 

Itt nincs szükség semmilyen külső alkalmazásra, mindent a Teamcenter biztosít a felhasználó számára és mivel egy szükségszerűen zárt rendszert hozhatunk létre, az adataink is biztonságban
vannak.


Milyen további előnyei vannak a digitális, papírnélküli adatkezelésnek?

 

  • Rugalmasabb működés
  • Gyorsabb reakció
  • Környezettudatos gondolkodás
  • Nagyobb hatékonyság és termelékenység
  • Biztonságosabb és egyszerűbb adatvédelem
  • Csökkenő költségek


Összefoglalás


Egy jól szervezett vállalkozás csak jól szervezett folyamatokon keresztül alakítható ki. Minden cégnél rémálom a reggeli kávéval leöntött aznapi feladatlista vagy az összeragadó műhelyrajzok. Amennyiben engedünk a digitalizáció mindenhová begyűrűző hatásának, úgy a papírnélküli adatkezelés bevezetése rendet és megnövekedett hatékonyságot hozhat a cégek életébe. A tervezési, gyártási adatok kezelésének a megváltoztatása olyan szintű rugalmasságot eredményez, amely a következő években nélkülözhetetlen lesz versenyhelyzetben.

 

Olvassa el a legfrissebb PLM Hírmondó további cikkeit is!

 

Sajtókapcsolat
Kommunikációs partnerünk a Corpus Communications Kft.
Corpus Communications
1037 Budapest, Szépvölgyi út 141.
Tel: +36 1 321 1516    Mail: virag.csorbai@corpuscom.hu    Web: corpuscom.hu

Hírek

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők