hírek

hírek

hírek

Solid Edge ST10 - digitalizációra hangolva

2017-05-19


Siemens PLM Software - a Solid Edge fejlesztője - 2017. május 8-án jelentette be népszerű gépészeti tervezőszoftverének ST10-es verzióját. Ez sorozatban a tizedik kiadás, amely a Szinkronmodellezési technológia jegyében készült el, egyedi eszközöket és lehetőségeket adva a felhasználóknak.

 

A fejlesztés soha sem öncélú a Solid Edge-nél, mindig figyelembe veszik a felhasználói visszajelzéseket, igényeket, de a legújabb technológiák is helyet kapnak a nyáron megjelenő verzióban. Válaszokat adnak olyan kihívásokra, hogy miként lehet a háló v. háromszögelt modellekkel érdemben dolgozni, hogyan lehet anyagtakarékosan tervezni és a rohamosan fejlődő additív gyártási műveletekbe beilleszteni termékeink előállítását, de az adatok biztonságos kezelése és megosztására is van skálázható megoldásuk.

 

A most bemutatott verzió szakít a CAD-es szoftver beskatulyázással, mára egy komplett megoldáscsomaggá nőtte ki magát a Solid Edge. 

 

 

A Solid Edge ST10-ben bemutatkozó Konvergens modellezés lehetővé teszi, hogy az évtizedek óta használt b-rep modellt és az egyszerűbb, háló modellt egyaránt használhassuk és kombinálhassuk az egyes műveletek közben. Az internetről letöltött STL fájlok, vagy a beszkennelt modellek minimális időráfordítással szerkeszthetőek, módosíthatóak. 

 

 

A generatív tervezés, mint a fejlett topológiai optimalizálás eszköze egy új lehetőséget nyit a modellalkotás területén. Ennek az integrált megoldásnak köszönhetően a felhasználók egy olyan modellezési eszközt kapnak, amellyel anyagtakarékosabban tervezhetnek könnyebb és nagyobb teherbírású alkatrészeket additív gyártási technológiához. 

 

 

Az új Reverse engineering modul segítségével lehetőség nyílik a szkennelt modellek kezelésére, b-rep testek létrehozására. Az ST10-ben, olyan folyamat-specifikus lehetőségek segítik a felhasználókat, mint a hálómodell tisztítása, szakadások javítása, régiók analitikus vagy éppen b-spline felületekkel való helyettesítése, újraépítése. 

 

 

Természetesen az általános modellezési eszközök tárháza is bővült. A felhasználói felület támogatja a digitális tollal való rajzolás lehetőségét, még nagyobb szabadságot adva a tervezőknek. Mostantól az alkatrész környezeten belül közvetlenül van lehetőség a modellek skálázására, támogatva az alkatrészek zsugorodásával járó gyártási eljárásokat, mint a fröccsöntés vagy a műszaki kerámia gyártás. Az automatikus útvonal készítés a 3D vázlat környezet része lett, így térbeli nyomvonalak még gyorsabban hozhatóak létre két pont között. A lemezalkatrész környezetben a hajlításon átmenő szinkron kivágás helyzete rögzül a hajlításhoz, de új sarokbezárási algoritmus is segíti a tökéletesebb digitális prototípus készítését. 

 

 

Szerelés környezetben olyan hatékonyságnövelő eljárások kerültek bele, mint a Klónozás, amely felületi azonossággal támogatja a beszerelendő modell sokszorozását függetlenül a modell eredetétől, de a szerelési alakelemek ki- és bekapcsolását támogató változó is nagy segítséget nyújt szerelésváltozatok készítésekor. 

 

 

A rajz környezet mindig is erőssége volt a Solid Edge-nek, de a fejlesztők most is jó érzékkel nyúltak hozzá, és a Furattábla is megkapta a többi táblázatra jellemző architektúrát, így könnyebben és egyszerűbben lehet a furatpozíciókat kigyűjteni egy alkatrészről. A táblázatok celláinak felülírási lehetősége következtében a táblázatokban szereplő adatok kellően rugalmasak lesznek és egyedi táblázatok állíthatóak össze. Az AutoCAD irányába történő átjárhatóság is tovább javult, ami egyébként eddig is kimagasló volt a kategóriájában.

 

Minden felhasználónak a saját adatai a legfontosabbak, így azok kezelése külön odafigyelést igényel. Az ST9-ben bemutatkozó, a Solid Edge ST10-ben új funkciókat kapó egyszerűsített vagy beépített adatkezelés használatával elkerülhetőek vagy könnyen megszüntethetők a duplikációk, de a modellhez azonnal megnyithatóak a műhelyrajzok. Az új, automatikus rajzszámozási rendszer és a teljes szavas keresés tovább egyszerűsíti az adattárolást és elérést.

 

A Teamcenter Solid Edge ST10-hez optimalizált verziója a Rapid Start is tartogat nagyszerű fejlesztéseket a már 2-3 tervezővel dolgozó vállalkozások számára is. Az új Kapcsolat nélküli munka lehetővé teszi, hogy az adatbázistól függetlenül tervezzünk, akár internet nélküli helyen is, de az Active Workspace leegyszerűsített felületén keresztül az egyes modellek osztályozhatóak a további felhasználás érdekében. Olyan kényelmi funkciók is megjelentek az integrációnak köszönhetően, mint a minden információt tartalmazó megnyitó ablak vagy a modellhez tartozó műhelyrajz megnyitása keresés nélkül.

 

Ahogy a bevezetésben említettük, a Solid Edge-be és köré olyan alkalmazások épülnek, amellyel a speciális igények is kielégíthetőek. Az ST10-ben integráltan elérhető a Flow Simulation, melynek segítségével széles körű CFD vizsgálat végezhető a natív Solid Edge modellen. A digitalizáció jegyében létrehozott Solid Edge Illustration és Documentation szoftver csomagok segítségével PMI-okkal rendelkező szerelési utasítások és gépkönyvek hozhatóak létre - háttérbe szorítva a papír alapú információáramlást. A közeljövőben a megmunkálás területén is új lehetőségek közül választhatnak az ügyfelek, legyen az a hagyományos vagy a dinamikusan fejlődő additív terület. Az újdonságok sorának még nincs vége, mert a Solid Edge Portal-on keresztül nagyszerű lehetőséget kapnak a felhasználók, hogy felhő alapon, de biztonságosan működhessenek együtt beszállítóikkal, partnereikkel, megrendelőikkel. 

 

 

Összefoglalva, a Solid Edge ST10-es verziója méltó a jubileumhoz, a funkcionalitás bővülésének köszönhetően tovább segíti a felhasználókat, hogy a XXI. századi digitális kornak megfelelő terméket állíthassanak elő.

 

Az Enterprise Group PLM üzletága által tartott négy részes Solid Edge ST10 bejelentés webinársorozat anyagai elérhetőek a www.SolidEdgeST.hu weboldalon.

 

További információ:

blog.eplm.hu

store.eplm.hu

www.enterprisegroup.hu/plm

 

 

Sajtókapcsolat
Kommunikációs partnerünk a Corpus Communications Kft.
Corpus Communications
1037 Budapest, Szépvölgyi út 141.
Tel: +36 1 321 1516    Mail: virag.csorbai@corpuscom.hu    Web: corpuscom.hu

Hírek

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők