hírek

hírek

hírek

Ipari digitalizációs nyílt nap 2018 beszámoló

2018-06-19


Az ipari digitalizáció mit sem ér az emberi kreativitás nélkül

 

A rendezvényt Czifrák Gábor, az Enterprise Group PLM üzletágának értékesítési vezetője nyitotta meg és a figyelmet a digitalizációval összefüggésben azonnal az emberi munkavégzés nélkülözhetetlenségére irányította. Kiemelte, hogy a megfelelő digitalizációs folyamatokhoz az alkalmas szoftvereken, hardvereken és képzéseken túl a kreativitás is elengedhetetlen. A KPMG kutatására hivatkozva pedig felhívta a figyelmet az ipari digitalizációban rejlő egyik lehetséges veszélyre is, miszerint az erőltetett bevezetéssel a már régóta rosszul vagy pontatlanul működtetett folyamatok bebetonozhatók, ezzel mintegy automatizálhatóak a hibák.

 

 

Termelésvizsgálatok és virtuális gyártórendszerek

 

Az esemény vendégelőadója Farkas Ádám, az MTA-SZTAKI és a Fraunhofer közös projektjének kutatója volt. Prezentációjának témája a digitális ikermodellek szerepe volt az ipari digitalizációban.

 

Digitális modell, digitális árnyék és digitális iker – mi a különbség?

 

A termelés digitális leképezésének több módja is ismert, ezek mindegyike más-más szintű beavatkozási és visszacsatolási lehetőséggel rendelkezik. A digitális modellek a termelés digitális (offline) tervezésére szolgálnak, segítségükkel számítógép előtt ülve is áttekinthető a tervezett termelési volumenre és folyamatra vonatkozó adathalmaz. A digitális árnyék már nem csak tervezésre, hanem utólagos elemzések készítésére is alkalmas megoldás. A gyártásban gyűjtött paraméterek segítségével megfelelően tervezett vizsgálatok végezhetők, ezek eredményei pedig beépíthetők a további termeléstervezési folyamatba.

 

 

A digitális ikrek szerepe az előző két kategórián jelentősen túlnyúlik. Az ikrek már nemcsak leképezésként szolgálnak, a virtuális térben ugyanúgy működnek, mint a valódi szerszámgépek a gyárban. Folyamatos, in-time monitoring lehetőséget biztosítanak, emellett a visszacsatolás és a beavatkozás időpontja sem különül el a termelési folyamat idősíkjától. A megfelelően felépített digitális ikermodellek kiváló döntéstámogatási szereppel bírhatnak. Ahhoz, hogy ez így legyen, a SZTAKI munkatársai több projekt keretein belül vizsgálják a már bevált és a még kísérleti fázisban lévő lehetőségeket.

 

Termelőrendszerek digitalizációja

 

A termelőrendszerek digitalizációja lehetőséget nyújt előrejelzések, vizsgálatok készítésére, biztosítja a meglévő rendszerek felülvizsgálatának lehetőségét, valamint termelésirányítási szinten támogathatja a vezetői döntéseket is. Bár a rendszerek kiépítése és üzembe állítása idő- és erőforrásigényes folyamat, a hosszú távú támogatásért megéri vállalni a befektetést. Az EPIC Innolabs és a Fraunhofer intézetek közös ipartámogató kutatásainak célja pedig az, hogy ezek a fejlesztések és lehetőségek ne csak a nagyvállalatok, hanem a kkv szektor számára is elérhetővé váljanak.

 

Összehangolt munkafolyamatok, hatékonyabb működés, elégedett ügyfelek

 

A legtöbb vállalatnál problémát jelent a követhető és kereshető dokumentáció elkészítése, tárolása, valamint a vállalaton belüli kommunikáció. A Siemens PLM megoldása, a Teamcenter ezen a problémán kíván segíteni. Az utóbbi években folyamatosan fejlesztés alatt álló szoftvercsomag átláthatóságot, hatékonyabb működést, revíziókövetést és egyszerűbb kommunikációt tesz lehetővé – mind a vállalaton belül, mind a beszállítókkal vagy a vevőkkel. A Teamcenter egy CAD rendszer semleges megoldás, a bevezetés megkönnyítésére pedig a gyártó a Teamcenter RapidStart csomaggal állt elő. Ez az egyszerűbb, kevesebb funkciót tartalmazó eszköztár is elegendő lehet a vállalati folyamatok és a dokumentumkezelés egyszerűsítésére.

 

 

A Teamcenter előnyeiről az előadás keretében a résztvevők is meggyőződhettek, ugyanis Mészáros Zoltán és Szűcs Imre, az Enterprise Group PLM üzletágának ügyféltámogatási vezetői egy valódi lemezalkatrész tervezésének példáján mutatták be a szoftvercsomag funkcióit. Betekintést engedtek a dokumentumkezelésbe, a verziókövetésbe, valamint az ellenőrzési folyamatokba is – ezekhez pedig minden termelőüzemben szükség lehet.

 

A tervezés új szintre emelése

 

Az ebédet követően Melkovics Péter előadásával folytatódott a program. Előadásában egy partnerük, a Szkaliczki és Társai Kft. példáját mutatta be: a cég nemrég vezette be vállalati szinten a Teamcentert és a Solid Edge CAD rendszert. Az évi 600 projekttel dolgozó vállalkozásnál az adminisztrációs és a kommunikációs terhek csökkentését célozta a fejlesztés, de természetesen számos egyéb területen is profitáltak a Teamcenter bevezetéséből. Jelenleg két CAD rendszert használnak, ezek egyike a Solid Edge friss kiadása, amely a Teamcenter könnyen és gördülékenyen képes kommunikálni. A dokumentumkezelés mellett pedig a modellek megjelenítését és ellenőrzését is lehetővé teszi, függetlenül attól, hogy az ellenőrzést végző személy számítógépe futtat-e bármilyen CAD szoftvert.

 

Célgéptervezés Solid Edge 2019-cel

 

A nap utolsó előadása a Solid Edge friss verziójának bemutatásáról szólt. Huszár András és Szűcs Imre számos példán keresztül járták körbe az újonnan létrehozott teljes körű digitális platform képességeit és tulajdonságait. A Solid Edge 2019 már nem csupán CAD rendszer, hanem egy komplett digitális tervezési platform, amellyel elvégezhető a célgéptervezés minden lépése. Kitértek emellett a Solid Edge portál használatára is, amelyen keresztül egyszerűen biztosítható betekintési lehetőség olyan személyek számára is, akik nem rendelkeznek CAD szoftverrel vagy ilyen programokkal készített modellek megnyitására alkalmas rendszerrel. A portál ugyanis lehetővé teszi a modell megtekintését az online felületen keresztül.

 

Az eseményt, a korábbi rendezvényekhez hasonlóan, kötetlen networking lehetőség és nyereményjáték zárta, a szerencsés résztvevők Solid Edge bérletet és oktatást, valamint Lenovo tabletet nyertek. Az ipari digitalizációs kampány ősszel további rendezvénnyel, illetve webinárral folytatódik.

 

 

 

Sajtókapcsolat
Kommunikációs partnerünk a Corpus Communications Kft.
Corpus Communications
1037 Budapest, Szépvölgyi út 141.
Tel: +36 1 321 1516    Mail: virag.csorbai@corpuscom.hu    Web: corpuscom.hu

Hírek

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők