hírek

hírek

hírek

“A megváltozott körülmények ellenére is sikeres évet zártunk 2020-ban” – interjú Béke Gyulával, az Enterprise Group PLM üzletág igazgatójával

2021-02-08


A januári szokásos évindulást és tevékenységet egycsapásra írták felül a tavaly márciusi pandémiás korlátozások, amellyel az Enterprise Group-hoz hasonlóan sok cég kellett szembenézzen. Ebben a hirtelen kialakult helyzetben a cégnek gyors, rugalmas reakcióra volt szüksége, a megváltozott környezetben pedig merőben más módszerekhez kellett nyúlnia ahhoz, hogy sikerüljön egy kimondottan jó üzleti évet zárni és nemzetközi elismeréseket is elhozni. Hogy minek köszönhető ténylegesen ez az eredmény? Erről számol be Béke Gyula, a PLM üzletág igazgatója.

 

CNCMedia: A tavalyi év sokaknak elég nagy kihívást jelentett. Nálatok hogy zajlott ez az időszak?

 

Béke Gyula: Összeségében nagyon felemás és kihívásokkal teli év volt. A márciusi sokk után teljesen át kellett állítani a folyamatainkat online üzemmódba, ami szerencsére könnyen ment, hiszen a korábbi időszakban is számos dolgot (például az ügyféltámogatást) így bonyolítottunk. Sok minden működik online módon, tudunk érdeklődést generálni, olyan tartalmat előállítani, amely igazán hasznos a célközönségünk és partnereink számára, azonban egyértelművé vált, hogy az üzletzárás továbbra is személyes jelenlétet igényel.

 

A második negyedévben folytattuk az online aktivitást, sőt még nagyobb fokozatra kapcsoltunk és a kínálatunk teljes vertikumát lefedve tartottunk előadásokat CAD/CAE/CAM és PLM témakörben. Talán kicsit túlságosan is aktívak voltunk, de igyekeztünk valahogy a személyes jelenlét hiányát pótolni az online tartalmakkal. Úgy gondolom, hogy működött ez a megközelítés, a partnerek fogékonyak voltak erre az energiatöbbletre és mindez eredményesen konvertálódott a második félévben. Összességében elmondhatom, hogy egy remek évet zártunk.

 

Az egész éves munkákra a január 26-28 között zajló Siemens partnerrendezvény, a Converge díjkiosztója, tette fel a pontot ugyanis két kategóriában is régiós díjjal jutalmaztak bennünket. Az értékelő team nemcsak az elért árbevétel szempontjából, hanem az éves növekedés mértéke, a Siemens-szel való együttműködés minősége, valamint a termékkategória magas szintű képviselete alapján ítélte oda üzletágunknak a TOP PARTNER in CEE és TOP EMEA PARTNER for MAINSTREAM ENGINEERING SOFTWARE díjakat, amelyekre nagyon büszkék vagyunk.

 

CNCMedia: Az új szoftververzió megjelenéseitek is szokásosan érkeztek?

 

B.Gy.: Igen, a Siemens-nél és a Hexagonnál is a klasszikus évi egy új verzió megjelenés terve továbbra is folytatódik. Mind a két fejlesztő folyamatosan jelenteti meg a frissítéseket és nagyon hasznos dolgok érkeztek/érkeznek a felhasználók számára

 

Lelkesek vagyunk ennek kapcsán és ez fontos, mert a szakértői csapat szerint is előremutató újdonságokat implementáltak a most megjelent verziókba a fejlesztők és minden egyes felhasználó találhat magának új hasznos és hatékony funkciót.

 

CNCMedia: Azt mondtad, hogy az évetek összességében kiválóan alakult. De a tavaszt is ilyen jól éltétek meg?

 

B.Gy.: Márciusban minket is sokkolt a helyzet, de mint említettem rögtön a korlátozások bejelentése utáni hétvégén elkezdtük használni az online platformot, hogy minden kommunikáció otthonról tudjon működni.

 

A teljes tavaly iévben több mint 70 webinárt tartottunk, melyeket igyekeztünk tematikusan felépíteni.  A pandémiás időszak legfőbb hozadéka, hogy rengeteg idő, ami idáig az utazással ment el, átkonvertálódott az ügyfélre fordítható energiákra. De azért nagyon örülök annak, hogy júniusban visszatértünk a normál kerékvágásba. Addig mindenki teljesen home office-ban volt, aztán júniusban egyre nyitottabbak lettek az ügyfelek a találkozásokra. Az idei év bevételének közel 50%-át a harmadik negyedévben csináltuk meg. 

 

Ehhez azonban szükség volt partnereinkre isa nyitottságra és fogadókészségre. A különböző vállalatok természetesen különböző módon reagáltak. Voltak olyan cégek, akik felismerték a lehetőséget, hogy ebben a helyzetben versenyelőnyhöz juthatnak azzal, ha most korszerűsítenek és tovább lépnek az ipari digitalizációs lépcsőn. És természetesen voltak olyanok, akik más taktikát választottak.

CNCMedia: Online oktatással kapcsolatban mik voltak a tapasztalataitok? Tudtatok erre is időt, energiát szánni?

 

B.Gy.: Egy-egy oktatást tudtunk tartani, de nekünk az volt a tapasztalatunk, hogy a KKV szektorban inkább elhalasztották a cégek az ilyen beruházásokat. Úgy voltak vele, hogy ha újra szabadon lehet mozogni, akkor igénylik majd a képzéseket, de az adott pillanatban más dolgok fontosabbak voltak.

 

CAM-es terület viszont gőzerővel haladt tovább, ott nem tapasztaltunk ilyen lassulást. Rengeteg olyan projektünk volt, amihez testreszabott megoldást készítettünk, automatizálva ezzel a megmunkálás vagy a gyártás egyes fázisait.

 

CNCMedia: Mennyire kellett a tervezőirodáknak, gyártócégeknek segíteni az otthoni munkavégzésre való átállásban?

 

B.Gy.: A meglévő ügyfeleinkkel a szokásosnál is proaktívabban kommunikáltunk, hogy tudunk-e valamiben segíteni. Nagyon sokan dolgoztak otthonról, amihez igyekeztünk biztosítani az otthoni munkavégzés licenceket.

 

A Siemens is megjelent pár olyan ingyenesen elérhető szoftververzióval, ami ugyan ipari célra nem feltétlenül volt elég, de az otthoni, hobbi célú felhasználóknak nagy segítség volt. Ezekkel el lehet kezdeni tanulni a programot és egész jó dolgokat lehet készíteni, például otthoni 3D nyomtatóra.

Megtartottuk a tradíciónak számító SOLID EDGE és EDGECAM országos versenyünket is áprilisban, ezúttal online formátumban. Elképzelhetetlennek tartottuk, hogy ez elmaradjon. Nagyon jól sikerült, lelkesek voltak a résztvevők és többen is voltak, mintha személyesen tartottuk volna. Üzleti filozófiánk egyik sarkalatos pontja a tehetséggondozás, ennek mentén indítottuk el az Enterprise Group Oktatási Mentor Programját, melynek számos eleme van. Az oktatási anyagok mellett olyan ipari licenceket is nyújtunk, amelyet mind a diákok mind a tanárok fel tudnak használni a szakirányú képzés során.

 

Jelenleg több tucat szakiskolával és egyetemmel vagyunk szerződésben, ahol SOLID EDGE-et vagy EDGECAM-et oktatnakNyáron nagyon sok tanárnak nyújtottunk ingyenes kiképzési lehetőséget és komplett tanmenetet.

 

CNCMedia: Mik azok az idei tapasztalatok, amiket úgy érzitek, hogy a jövőben is hasznosítani tudtok?

 

B.Gy.: Érdekes volt megtapasztalni, hogy annak ellenére, hogy az EPLM Trends rendezvényünket online tartottuk meg, várakozáson felüli volt az érdeklődés. Azzal, hogy nyitottá tettük a rendezvényt közel sokkal többen vettek részt és a résztvevők 30-40%-a új érdeklődő volt, akiknek nagy részével utána fel tudtuk venni a kapcsolatot.

 

Az idei évtől nem várom el, hogy minden a „régi” és tökéletes legyen. Alkalmazkodunk az adott körülményhez és villámgyorsan reagálunk a változásokra, mert azok idén is lesznek. Én egyfajta fenntarthatóságra törekszem, hogy az ügyfelekkel a folyamatosan változó környezetben is lehessen találkozni és kiszámíthatóan együtt dolgozni.

 

Forrás: www.cnc.hu

Sajtókapcsolat
Kommunikációs partnerünk a Corpus Communications Kft.
Corpus Communications
1037 Budapest, Szépvölgyi út 141.
Tel: +36 1 321 1516    Mail: virag.csorbai@corpuscom.hu    Web: corpuscom.hu

Hírek

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők