hírek

hírek

hírek

Piknik környezetben a nagy sikerű ipari digitalizációs workshop – EPLM Trends 2019

2019-10-25


CAD/CAM/CAE/PLM szakmai rendezvény kicsit másképp

Ezévi rendezvényünk kicsit más szemléletben szerveződött, mint a tavalyi. Úgy gondoljuk, hogy a munkával teli sűrű napokból, a mindennapi rohanásból, a zajból szükséges kimozdulnunk, hátralépve szusszani egyet és élvezni a közvetlen beszélgetéseket a szabadban. Ennek jegyében fogalmazódott meg bennünk a szakmai piknik ötlete és választottunk helyszínéül egy, a város forgatagától távolabb található rendezvényközpontot, amely számos termével, zöld területeivel járult hozzá a rendezvény sikerességéhez. Sajnos az előző napok időelőrejelzése nem tette „felhőtlenné” a szervezést, ezért minden programot, közöttük a szabadba tervezett ebédet is, zárt helyre kellett átszerveznünk. De ennek ellenére is elmondhatjuk, hogy egy kiváló napot sikerült megszerveznünk és lebonyolítanunk.

 

 

 

 

A napi program

 

A szakmai napon sűrű program várta a közel 120 megjelent cégképviselőt, a 17 szakmai workshopon lehetőségük nyílt megismerni a digitális ipar vezető technológiáit. Béke Gyula, a Enterprise Group PLM üzletágának igazgatója rövid megnyitója során köszöntötte a résztvevőket, majd a 2019-es EDGE Vándorkupa helyezettjeinek kihirdetése következett. Örömmel tapasztaljuk, hogy évről-évre számos kiváló pályamunka érkezik be a versenyre komoly kihívás elé állítva a bírákat a díjak megítélésében. A díjazottakról, illetve a pályamunkákról részletesebb információ itt található.

 

 

Szakmai workshopok

 

Az ipari digitalizáció szükséges és elkerülhetetlen. A manuális folyamatokat automatizáltra, az egyéni munkát kollaboratívra, a korábban használt egyéni megoldásokat rendszerekre kell váltani, az adatokat pedig rendszerezni és értelmezni kell, hogy a vállalat profiljától függően, akár a tömegtermelés volumenének növekedésével lépést tudjon tartani vagy akár az egyedi igényeken alapuló gyártást lehessen költséghatékonyan megvalósítani. A korszerű megoldások alkalmazása a költségek, valamint a tervezési- és gyártási idő csökkenéséhez vezet.

 

 

 

A szakmai workshopokat a fenti témák mentén állítottuk össze, amely alapos betekintést nyújtott az Enterprise Group által képviselt és ajánlott ipar 4.0-ás megoldásokba. Az elhangzott előadások közül ismétlésként vagy gondolatébresztőként néhány előadás tematikáját az alábbiakban ismertetjük a teljesség igénye nélkül.

 

Teamcenter

 

Siemens PLM szoftvere, a Teamcenter, a mindennapi adattárolási nehézségek leküzdésére nyújt megoldásokat a felhasználók számára.

Az előadásban bemutattuk, hogy a Teamcenter milyen távlatokat nyit meg az adat- és termékéletciklus kezelésben. Úgy, mint az egyedi tulajdonságok kezelése, revíziók kezelése, kapcsolatok kezelése az összetartozó adatok között, multi-CAD támogatása, munkafolyamatok használata, adatmegjelenítés, adatkonvertálás más formátumba, digitális kommentelés, projekt ütemezés, adatosztályozás, ERP integráció lehetősége, riportok készítése.

 

 

A prezentációt követően ezen lehetőségek gyakorlati alkalmazására került sor. Egy életszerű példában abból indultunk ki, hogy árajánlatkérés érkezett egy már megtervezett és legyártott berendezésből egy új típus kifejlesztésére. A termékmodellt és az új berendezés specifikációját felvittük a rendszerbe, majd egy ütemezést készítettünk, hogy lássuk, mikorra lehetséges a megvalósítás. Ezekből az információkból elkészítettük az árajánlatot, amelyet kiküldünk az ügyfélnek. A megrendelés beérkezése után összeállítottuk a tervezőnek szükséges adatcsomagot: a specifikációval, az új termék 3D modelljeivel, a módosítandó berendezés terveivel. Ez a csomag minden szükséges információt tartalmazott, így egyből kezdődhetett is a tervezés. A tervek létrehozása Solid Edge-ben történt, amely rendelkezik Teamcenter integrációval, így a tervező közvetlenül tudja a tárolt adatokat kezelni.

A tervezés végeztével, munkafolyamat segítségével a tervek jóváhagyásra lettek küldve. A tervek ellenőrzése során a projektvezető még kért módosítást, amelyet egy digitális kommentben rögzített és küldött vissza a tervezőnek. A módosítás végrehajtása után egy a résztvevők közül önként jelentkező maga is kipróbálhatta a Teamcentert, a tableten keresztül meghozhatta a döntést, hogy a tervek megfelelőek. Az elfogadás hatására a háttérben elindult a 3D tervek, 2D rajzok köztes formátumba történő fordítása. Amíg a fordítás folyt, addig létrehoztunk riportokat az új berendezésről. Egy összesített darabjegyzéket, amely tartalmaz minden szükséges alkatrészt, valamint egy összehasonlító jegyzéket, hogy milyen különbség van az eredeti berendezéshez képest.

 

Solid Edge 2020. Új lehetőségek a végeselemes analízis területén – avagy mire lesz szüksége a mérnöknek

 

A 2000-es évek hozták meg a CAD rendszerek elterjedését, amely teljesen új alapokra helyezte a gépészeti tervezést. 15 évvel később a végeselemes technika terjed olyan ütemben, mint korábban a tervezőrendszerek. A Siemens DI Software fejlesztői időben felismerték ezeket a trendeket és olyan analízis eszközöket kínálnak a Solid Edge-be ágyazva, amelyet a tervezők is könnyen tudnak használni a tervezés korai szakaszától kezdve. Az előadásban áttekintettük ezt a fejlődési folyamatot és konkrét példákat mutattunk be az alkalmazási lehetőségekre.

 

 

Tervezési és gyártási adatok kezelésének kiemelt szerepe a KKV-k ipari digitalizációjában

 

Mialatt egy termék eljut az ötlettől a megvalósításig, egy gyártási folyamat az ajánlatkéréstől az átadásig, temérdek tervezési és gyártási adat keletkezik és kerül feldolgozásra. Előadásunkban azt jártuk körbe, hogy milyen eszközre van szükség a vállalatirányítási rendszer mellett ahhoz, hogy az adatok tömege ne okozzon rendetlenséget, hanem hatékonyan kereshető és jól követhető módon tudjuk tárolni azokat. Bemutattuk, hogy egy jó PLM rendszer segítségével hogyan lehet hatékonyabban terméket fejleszteni és gyorsabban piacra bocsátani egy új terméket.

 

 

Gyártástechnológia: amerre az ipar tart

 

Az előadás során a különböző alkatrészgyártási eljárásokat tekintettük át, azaz milyen folyamatokon keresztül jutunk el a kész, előírt tűréssel és felületminőséggel rendelkező alkatrész elkészítéséhez. A prezentáció során szó esett a CAM rendszerekről, azok jellemzőiről, melyek nagymértékben segítik a gépkezelő munkáját átvéve a különböző számítási feladatok megoldását, kiküszöbölve a kézi programozásból eredő nehézségeket. Ezen túlmenően a CAM rendszerek kiugró előnye, a kinematikai szimuláció lehetősége, melynek eredményeként kiküszöbölhetővé válnak az esetleges ütközések, még a tényleges gyártás megkezdése előtt.

 

A CAM rendszerek közül részletesen bemutatásra került a Hexagon MI Edgecam szoftvermegoldása ahol is összehasonlításra kerültek a szubtraktív és additív gyártási eljárások.

 

 

Míg az előbbi esetében a nagyfokú pontosság, folyamat ismételhetőség, jó felületminőség és nagy termelékenység a jellemző, addig az additív gyártás elenyésző anyaghulladékot termel, komplex termékek készíthetők, de jelentős ciklusidővel számolhatunk és a folyamat végén keletkező durva felületek utólagos megmunkálást igényelnek. Felvetődik a kérdés: mi nyújtana egy átfogó megoldást erre a problémára? A megoldás nem más, mint a hibrid megmunkálás, amely egyesíti az additív eljárások geometriai sokféleségét a CNC gépek precizitásával. Az egy gépen alkalmazott hibrid technológia alkalmazása kisebb beruházási igényt jelent, továbbá egy programnyelvet szükséges csak elsajátítani a használathoz. A nagyfokú ismételhetőség, az anyagszerkezet feletti kiváló kontrol, valamint az egyszerű adat áttöltés lehetősége szintén pozitív tulajdonságként jelentkezik.

 

Az előadás másik felében CAD oldalról a Magyarországon méltán népszerű Siemens által fejlesztett Solid Edge 2020 program újdonságai kerültek bemutatásra, elsősorban additív megmunkálás és Reverse Engineering területeken. Szó esett továbbá a Solid Edge portál fejlesztéseiről, felhasználási lehetőségeiről is. Additív területen elsősorban a szoftver 3D nyomtatás támogatási rendszere fejlődött hatalmasat, míg Reverse Engineering olyan funkciókkal bővült, ami a háló modellek kezelését, azok tervezett testté alakítását nagymértékben elősegítik. A Solid Edge portál 2019-es debütálása óta folyamatosan fejlődik, így már kényelmesen oszthatjuk meg és kezelhetjük tervezés során létrehozott adatainkat felhő alapon, bárhol a világban.

 

 

A CAD-CAM rendszerek összefonódása már a mindennapi élet részét képezik az iparban, azonban az együttműködés mértéke termékenként eltérő. A Solid Edge és Edgecam kétséget kizárólag kiválóan tud együtt dolgozni, legyen szó tervezett testről vagy hálómodellről. Erre egy jó példa ennek az előadásnak a létrejötte is.

 

Hogyan válhatunk meghatározó szereplővé a szerszámgyártásban?

 

Az előadás során nem kifejezetten az általunk forgalmazott szoftveres megoldásokra koncentráltunk, hanem a szerszámgyártás jellemzőit és folyamatait vettük részletesebb elemzés alá. Megnéztünk egy általános szempontrendszert, ami alapján feltérképezhetjük a vállalatunk jelenlegi helyzetét, valamint hogy miként fokozhatjuk annak versenyképességét a piaci szereplők között. A részletesebb folyamatelemzések már a CAD/CAM/CAE területekre koncentráltak, ahol szintén törekedtünk a szoftverfüggetlen lehetőségek kiaknázására, amiket természetesen a saját portfóliónkban megtalálható szoftveres megoldásokban készített példákon keresztül szemléltettünk, annak érdekében, hogy a vendégeink szemügyre vehessék az ezekben lévő rejtett, vagy kiaknázatlan tartalékokat a szervezetük számára. A példákban ízelítőt kaptak a hatékony szerszámtervezési eszközökről, a szimulációs eszközök alkalmazásáról a tervezési folyamat során, a reverse engineering támogatásáról, a sorozattermékek deformációinak kezeléséről, a 2,5D-s CAM-es automatizációs lehetőségekről, továbbá a korszerű, ám a gyakorlatban még nem annyira elterjedt marási lehetőségekről. Az előadás végén egy pár gondolatban kitértünk arra is, hogy egy ilyen gyártási környezetben hogyan tudjuk sikeresen bevezetni e szoftveres megoldásokat.

 

Társkiállítók

 

A szakmai piknik eseményünkön lehetőséget nyújtottunk néhány partnerünknek is a bemutatkozásra, akik az előadások közötti szünetekben válaszoltak a résztvevők kérdésire.

 

 

  • Az Enterprise Group ICT divíziója a komplex info- és telekommunikációs technológiákra nyújtott betekintést.
  • Hexagon Absolute Arm mérőkaron kipróbálható volt a háromdimenziós szkennelés.
  • Tesztelhetők voltak a Fujitsu mobil és asztali munkaállomásai, valamint akció is meghirdetésre került.
  • NCT Akadémia a CAD/CAM képzéseiről nyújtott információt.
  • Megtekinthető volt a Lovász Forgácsoló Kft. által forgalmazott fémmegmunkáló és alkatrészgyártó szerszámai.
  • Basiliscus 3D Kft. a helyszínen kiállított 3D nyomtatási megoldásait mutatta be.

Összegzésként elmondható, hogy a nap zárásával a partnereink visszajelzése alapján a rendezvény elérte a célját és sikeres napot tudhattunk magunk mögött, amelyet ugyanilyen formában 2020-ban is megrendezünk majd.

 

Sajtókapcsolat
Kommunikációs partnerünk a Corpus Communications Kft.
Corpus Communications
1037 Budapest, Szépvölgyi út 141.
Tel: +36 1 321 1516    Mail: virag.csorbai@corpuscom.hu    Web: corpuscom.hu

Hírek

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők