hírek

hírek

hírek

A HEXAGON automatizálja a nagyméretű alkatrészek 6-tengelyes megmunkálását a hatékonyság javítása érdekében

2021-06-29


A Hexagon Manufacturing Intelligence üzletága által bemutatott új gyártástámogató (CAM) technológia számos iparág és alkalmazási terület számára teszi lehetővé az összetett 6-tengelyes marógépek hatékony kihasználását nagyméretű alkatrészek megmunkálása során. A speciális programozási eszközök pontos szimulációt biztosítanak és hatékony 6-tengelyes szerszámpályát készítenek annak érdekében, hogy biztosítsák a korszerű szerszámgépek teljes mértékű kihasználását a termelékenység növelése érdekében.

 

Bármilyen méretű alkatrész esetében igaz, hogy az egyetlen művelettel történő megmunkálás növeli a hatékonyságot, de ez különösen előnyös nagyméretű alkatrészek megmunkálásakor, mert ezen munkadarabok átfogása különösen nehézkes és munkaigényes. A nagy méretű alkatrészek megmunkálására ideális 6-tengelyes szerszámgépeket gyakran használják akár három méternél is nagyobb átmérőjű alkatrészek gyártására, beleértve az utasok biztonságát biztosító sugárhajtómű-tokokat, és az energiaipari vagy hajóalkatrészeket.

 

A Hexagon EDGECAM szoftverében bemutatott új eszközök a 6 tengelyes gépekre összpontosítanak, amelyeken két forgótengely található a fejen plusz egy a forgóasztalon, ahol ez a hatodik tengely lehetővé teszi, hogy a marószerszámok a nagy alkatrészek minden oldalát megmunkálják, beleértve azokat a területeket is, amelyeket egyébként lehetetlen elérni a munkadarabok átfogása nélkül. Az új dedikált 6 tengelyes eszközök nagyobb kontrollt nyújtanak a szerszámpálya fölött és a megmunkálási folyamat pontosabb szimulációját biztosítják, csökkentve a programozói beavatkozás szükségességét az üzemben, így javítva a korszerű gépek kihasználtságát és elkerülve a költséges károk kockázatát.

"Az a képesség, hogy zökkenőmentesen végezzenek "egyből kész" műveleteket 6 tengelyes gépekkel, lehetővé teszi a gyártók számára, hogy nagyméretű és gyakran meglehetősen nagy kihívást jelentő alkatrészeket állítsanak elő túl sok mellékidő vagy túlzott programozói beavatkozás nélkül.” – mondta Miguel Johann a Hexagon Manufacturing Intelligence üzletágának Termék és iparág menedzsere,. "Lehetnek cégénél a világ legfejlettebb szerszámgépei, de az erősségeiket kiaknázó szoftver nélkül nagyon nehéz - ha nem lehetetlen – kamatoztatni valódi lehetőségeiket."

 

Az EDGECAM fejlesztései nagyobb rugalmasságot biztosítanak az 5-tengelyes marás terén is azáltal, hogy olyan eszközöket kínálnak, amelyek lehetővé teszik a CNC programozók számára, hogy kiválasszák az automatizálás szintjét, amelyet a szerszámpályák létrehozásakor előnyben részesítenek. Ezekkel az eszközökkel a CNC programozók eldönthetik, hogy teljesen automatizálják a szerszámpálya-generálást, manuálisan hozzák létre az összes szerszámpályát, vagy az automatikus és a kézi eszközök kombinációjával generálnak szerszámpályákat. A programozási alapbeállítások testreszabásának lehetősége szélesebb körű ellenőrzést biztosít az alkatrészek megmunkálási módja felett, segítve a felhasználókat, hogy lerövidítsék a programozási időt az egyszerűen automatizálható feladatok esetében, és ezáltal több idejük jusson azokra a bonyolult szerszámpályákra, amelyekhez szükség van rá.

A termelékenységet a nagyoló beszúrás művelet optimalizálása is javítja, amely kiküszöböli a felesleges gépmozgást, így akár 60 százalékos ciklusidő csökkenést eredményezve. A funkció engedélyezésével, a szabálytalan előgyártmány alakja felismertethető a rendszerrel, és az előgyártmány valódi alakjának figyelembevételével a szoftver elkerüli a felesleges szerszámpályák generálását, amelyek rontják a hatékonyságot a szerszámgépen.

Az EDGECAM mostantól megkönnyíti a spirális szerszámpályák végrehajtását, rövidebb és hatékonyabb megmunkálási mozgásokat biztosítva a gyártó cégek számára mint a lejtős megközelítés esetén, valamint lehetőségeket nyújtva a szerszám élettartamának meghosszabbítására lágyabb, kevésbé dinamikus műveletekkel. A felhasználóknak mindössze egy minimális spirálértéket kell megadniuk a nagyolás műveletekben és a szoftver biztosítja a spirális anyagba süllyedést, ahelyett, hogy átváltana lejtős megközelítésre. A számítógépes teljesítmény optimalizálása szintén jelentősen lerövidíti a programozási időt, a nagyoló szerszámpályák generálása a drótváz- és testmodellek esetében is akár két-háromszor gyorsabb, mint a korábbi szoftververzióban.

A hullámminta esztergálás biztosítja a forgácsolószerszámok állandó anyagba-merülési szögét, valamint az állandó forgácseltávolítást a szerszám élettartamának meghosszabbítása érdekében, de hosszú NC-programokat eredményezhet. Egy új opció akár 75 százalékkal csökkenti a generált NC-kód hosszát azáltal, hogy a vonalszakaszokat körívekké alakítja át, amelyek leírásához kevesebb NC-kódra van szükség. A felhasználók lágyabb hullámformájú szerszámpályákat, és így lágyabb megmunkálást kapnak, másrészt a rövidebb, gyorsabban végrehajtható kód hatékonyabban futtatható régebbi szerszámgépeken.

 

A 3 tengelyes marási műveleteket használó EDGECAM felhasználók kihasználhatják a Hexagon CAM portfólióján belüli együttműködés lehetőségeit. Most tesztelhetik és optimalizálhatják programjaikat a Hexagon NCSIMUL Essential megmunkálás szimulációs szoftverében. A teljes megmunkálási összeállítások, beleértve a szerszámadatokat, közvetlenül beimportálásra kerülnek az NCSIMUL Essential szimulátorba, ahol a programozó dinamikusan kezelheti a szerszámpályát, beazonosíthatja a szimuláció alatt álló kódot, információkat kérhet le a munkadarabokról és mérhet azokon, összehasonlíthatja és elemezheti az előgyártmányt.

Sajtókapcsolat
Kommunikációs partnerünk a Corpus Communications Kft.
Corpus Communications
1037 Budapest, Szépvölgyi út 141.
Tel: +36 1 321 1516    Mail: virag.csorbai@corpuscom.hu    Web: corpuscom.hu

Hírek

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők