hírek

hírek

hírek

Új pénzhelyettesítő fizetőeszközt javasolnak Magyarországon

2014-07-16


Orbán Előd gazdasági szakértő, az Enterprise Communications Magyarország Kft. ügyvezetője és Boros Imre közgazdász a hazai kkv szektor fejlődési lehetőségeiről beszélgetett a Vasárnapi újságban.


A kis- és középvállalkozások (kkv) a leglényegesebb és legérzékenyebb részei a gazdaságnak, ezen a szektoron múlik, hogy a gazdasági növekedés fennmarad-e. A mostani gyarapodás jellemzője, hogy a nagy infrastrukturális beruházások húzzák, amelyek a nagyvállalatoknak számára juttattak piaci lehetőségeket. Ezekből a kkv-k csak másod vagy harmad körben tudtak előnyt kovácsolni - mondta a Vasárnapi újságban Orbán Előd gazdasági szakértő, az Enterprise Communications Magyarország Kft. ügyvezetője. Hozzátette: nagyon fontos, hogy látszódik a gazdaság beindulása, mert a cégek ekkor mernek pozitív döntéseket hozni a beruházásokról, fejlesztésekről, munkahelyteremtésről.


Hallgassa meg az interjút: Kkv-k, Boros Imre közgazdász, Orbán Előd cégvezető - Vasárnapi újság


Boros Imre közgazdász szerint a magánszférában dolgozó magyar munkaerő 70-75 százalékát foglalkoztató szektor legfőbb baja, hogy agyonnyomják a pénzügyeivel kapcsolatos terhek. A kkv kategóriába tartozó cégek egyrészt tőkeszegények, amit iszonyú drága hitelekkel próbálták megoldani.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azonban rövid időn belül "meglehetősen nagyot alakított" a kamatfeltételek javításában. A következő lépés pedig a devizahiteles ügy lezárása, amely nem csak lakástulajdonosként, hanem a kisvállalkozóként is érintheti sokakat, akiknek inge, gatyája elmegy a törlesztésre, ha elszáll a hitele. Fontos ígéret az is, hogy a kormány az európai uniós források 60 százalékát a gazdaságra fordítja - tette hozzá Boros Imre.


Orbán Előd hozzátette, rendszerintegrációval foglalkozó cégének van még egy javaslata. Nagyon fontosnak tartják a belföldi fizetőképes kereslet jelentős növelése, és ezáltal a hazai termelés felfuttatása, miután becslések szerint 3000 milliárd forint hiányzik a magyar gazdaságból. Olyan pénzhelyettesítő eszközt kellene bevezetni, amely kizárólag belföldi termékek megvásárlását teszi lehetővé - fogalmazott. Ezzel viszonylag egyszerűen lehetne a hiányzó 3000 milliárdot bepumpálni a gazdaságba. Ugyancsak lényeges, hosszútávra szóló megoldás az oktatás fejlesztése.


Orbán Előd szerint a kivitelezés egyik módja az lehet, ha kiterjesztenék az Erzsébet-utalványt, amelyet a kormányzat az alapjövedelem részeként biztosít az állampolgároknak, de csak belföldi termékek vásárlásához. Egy ilyen újítással villámgyorsan gazdasági bummot lehetne létrehozni - mondta az informatikai cég ügyvezetője.


Boros Imre szerint az Erzsébet-utalvány hasznát mutatja a turizmus 10 százalékos felfutása, amely szinte teljes mértékben ez a béren kívüli juttatásnak köszönhető.


Az eredeti cikk itt olvasható.

Sajtókapcsolat
Kommunikációs partnerünk a Corpus Communications Kft.
Corpus Communications
1037 Budapest, Szépvölgyi út 141.
Tel: +36 1 321 1516    Mail: virag.csorbai@corpuscom.hu    Web: corpuscom.hu

Hírek

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők