hírek

hírek

hírek

EDGE Vándorkupa 2014 - Kun János interjú - Solid Edge Vándorkupa III. helyezett

2014-11-11


Az Enterprise Group PLM üzletágának éves rendezvényén kiosztásra kerültek az EDGE Vándorkupa 2014-es díjai Solid Edge, Edgecam és Oktatási különdíj kategóriákban. A helyezettekkel interjúkat készítettünk, amelyeket most folyamataiban le fogunk közölni. Mai interjúalanyunk a Solid Edge Vándorkupa III. helyezettje Kun János.

EDGE Vándorkupa 2014 - Kun János interjú - Solid Edge Vándorkupa III. helyezett

 

Kérlek, hogy mondj néhány szót magadról, a cégről ahol dolgozol! Mit érdemes tudni rólad?

K.J.: Kun János vagyok, okleveles gépészmérnök, egyéni vállalkozóként dolgozok, tevékenységem fő profilja a számítógépes gépészeti tervezés. Szoftverkövetési szerződéssel rendelkezek, így mindig a Solid Edge ST legújabb verzióját használhatom munkáim során. Elsősorban ipari, főleg autóipari célgépek, robotcellák, hegesztő összeállító és ellenőrző készülékek, valamint szállítóberendezések és acélszerkezetek tervezésével foglalkozok. Igény esetén a tervezett berendezések gyártására is vállalkozunk partner cégekkel közösen.

Mióta használod a Solid Edge-t, és miért pont ezt a szoftvert választottad?

K.J.: A Solid Edge-t korábbi munkahelyeimen 2005 óta, vállalkozásomban 2008 óta, a szinkron technológia megjelenésétől kezdve használom. Választásnál fontos szempont volt, hogy a tervezőszoftver hatékonyan használható legyen egyedi célgépek, ipari berendezések, nagy összeállítások tervezéséhez, rendelkezzen szabványos alkatrész elemtárral, gépészeti számításokkal, kommunikáljon más tervezőrendszerekkel, mindezek mellett kedvező ár-érték aránya is legyen.

 

Milyen pályamunkával neveztél az EDGE Vándorkupára, és miért tartottad fontosnak a részvételt?

K.J.: Lézervágó gép kiszolgálását végző paletta váltó berendezés tervével pályáztam, ami a lézervágó gép optimális kihasználását teszi lehetővé úgy, hogy miközben az egyik palettán a gép a kivágást végzi, azalatt a másik palettán elvégezhető a korábban kivágott lemez cseréje. A renderelt képek mellett ppt-bemutatót és a működésről egy animációt is készítettem. A részvételt több szempontból is fontosnak tartom: az elért helyezés alapján le tudom mérni a vállalkozásomban folyó tervezés színvonalát, mik az elért eredmények, miben lehetne még fejlődni, továbbá jó bemutatkozási lehetőség a rendezvényen résztvevők és a honlapotokon böngészők számára, melyből később üzleti kapcsolatok is lehetnek, és nem utolsó sorban az elnyert értékes díjak is jól használhatók munkára, vagy pihenésre.

 

Látva a Solid Edge ST7 újdonságait, melyek a kedvenceid, melyek azok, amelyek segíteni fogják a tervezési feladatok gyorsabb elvégzését?

K.J.: Az újdonságok közül az ST7 első használata során rögtön szembetűnőek az új kezdőképernyő jó tulajdonságai. Alkatrész környezetben nagyon hasznos fejlesztés az alaptestek készítése és a 3D-s vázlatok lehetősége. Összeállítások készítésénél a komponensek duplikálása parancsot jól lehet majd használni, és a tartószerkezet készítés is jobban kezelhető. Összeállítási rajznál az egyes alkatrészekről készült nézeteken a tételszámok helyes elhelyezhetősége segíti majd a munkát. A KeyShot használatával sokkal könnyebben lehet majd szép látványterveket készíteni.

 

Miért érdemes részt venni az Enterprise Group PLM üzletágának szakmai rendezvényein?

K.J.: Színvonalas előadásokon, bemutatókon megismerhetjük a már korábban is forgalmazott szoftverek, megoldások újdonságait és az új termékeket. A szünetekben sok hasznosat és érdekeset láthatunk a meghívott partner cégek és oktatási intézmények standjain. Kellemes környezetben, kiváló vendéglátás mellett találkozhatunk, beszélgethetünk a terméktámogató mérnökökkel, ritkán látott ismerősökkel, új kollégákat ismerhetünk meg, kicsit kikapcsolódunk a mindennapi munka közben.

 

A napi tervezési feladatokhoz használod az Szinkronmodellezési technológiát vagy a „hagyományos” modellezéshez ragaszkodsz? És miért?

K.J.: A szinkrontechnológiát megjelenésétől fogva használom, azt egyre jobban elsajátítva fokozatosan tértem át rá. Ma már a korábban saját magam által készített, és számomra ismert modelltörténettel rendelkező, újra felhasznált hagyományos modelleket is módosítás esetén inkább szinkronná alakítom, mert azzal sokkal gyorsabban lehet dolgozni. Ritkábban, de vannak olyan geometriájú modellek is, amiket célravezetőbb hagyományos vagy vegyes környezetben készíteni.

 

Miben látod a fő különbségeket a Solid Edge és más tervezőszoftverek között?

K.J.: A fő különbséget a Solid Edge és más tervezőszoftverek között abban látom, hogy a Solid Edge-ben a szinkron és a hagyományos, modelltörténet szerinti modellezés egy modellen belül is szabadon választható, míg más, általam ismert tervezőszoftverekkel vagy csak a modelltörténet szerinti, vagy csak a szinkronhoz hasonló modellezés lehetséges. A nagy összeállítások kezelése és a csoportmunka (Insight vagy SharePoint) is jobban megy a Solid Edge-nek.

 

Milyen éppen aktuális projekten dolgozol, amihez használod a Solid Edge-t?

K.J.: Már elkészült sebességváltó tengelycsoport szerelő sor terveinek gyártás utáni véglegesítése történik SharePoint-szerver használatával, interneten szinkronizálva a munkát, emellett előtervek készítése folyik átalakítandó és új ipari célgépekhez.

 

Milyen funkciókat látnál szívesen a Solid Edge következő verzióiban?

K.J.: Az alábbi funkciókat szívesen látnám a szoftver különböző területein:

Alkatrész:

  • Szinkron modellek különböző letörés értékekeit is lehessen letörésként kezelni.

Összeállítás:

  • Lehetséges kényszerek automatikus felismerése, ha pl. egy hengeres alkatrészt egy furathoz közelítünk a megfelelő kényszereket használva automatikusan kényszerezze össze a szoftver az alkatrészeket.
  • Alul-kényszerezett alkatrészek fizikailag helyes pozícióban történő automatikus elhelyezése, mint pl. egy U-alakban lazán függesztett lánc két végének rögzítésével és a gravitáció irányának megadásával a valóságnak megfelelően helyezkedjenek el a szemek.

Rajz:

  • A rajzon a darabjegyzék celláinak közvetlen módosításával lehessen az Adatlapkezelőhöz hasonlóan a fájltulajdonságokat szerkeszteni.

Adatkezelés:

  • Az Adatlapkezelőt lehessen úgy megnyitni, hogy csak az adott összeállítási szinten található alkatrészek és összeállítások legyenek szerkeszthetők, csak ezek tulajdonságait töltse be, ez nagy összeállításoknál felgyorsítaná a munkát.

Simulation express:
Jó lenne, ha a végeselemes szimulációból egy kicsit több funkció lenne benne az express változatban is:

  • Peremfeltételek pontosabb meghatározhatósága, pl. ne csak merev megfogást lehessen alkalmazni.
  • Tartószerkezet térbeli vázlatát felhasználva lehessen a rácsos tartót statikailag leellenőrizni.

 

Sajtókapcsolat
Kommunikációs partnerünk a Corpus Communications Kft.
Corpus Communications
1037 Budapest, Szépvölgyi út 141.
Tel: +36 1 321 1516    Mail: virag.csorbai@corpuscom.hu    Web: corpuscom.hu

Hírek

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők