hírek

hírek

hírek

Automatizált gyártástámogatás Solid Edge segítségével

2016-11-24


Manapság minden tervező mérnök találkozik a tervezés során olyan problémákkal, amelyekkel vagy együtt él, vagy megpróbál egy másik, átmeneti megoldáson keresztül gyorsabban, hatékonyabban dolgozni, amely nem minden esetben hozza a kellő gyorsaságot, elégedettséget.

 

A gyártástámogatást a Solid Edge automatizált megoldásaival sokkal hatékonyabbá tehetjük, a gyártás pedig sokkal gördülékenyebb lehet. Az alábbiakban jellegzetes tervezési és gyártáselőkészítési problémákat részletezünk és adunk rájuk megoldásokat.


Időigényes fájlkeresés:


1. Gyártási és tervezési információk, illetve fájlok időigényes, manuális keresése. Jelentős időveszteséget okoz a mappák közötti „bóklászás” a hagyományosan fájlrendszer-alapú adatkezelés használata miatt. Milyen megoldást kínál a Solid Edge termékadat-kezelés?


A gyors keresés naprakész információt nyújt a tervezési és gyártási adatokról. Bármilyen tulajdonságra, jellemzőre rászűrhetünk, amelyet a keresendő fájl tartalmaz, így nem szükséges megjegyezni a fájl pontos nevét, illetve annak elérési útvonalát, mappájának a nevét.


A keresési eredmények azonnali információt közölnek a tervezőkkel és a gyártási részleggel a megadott szűrési feltételeknek megfelelő fájlokról. Ezzel a megoldással minden egy helyről kereshető, illetve érhető el.


Ha a felhasználó kíváncsi a fájl útvonalára, akkor egyszerűen elnavigálhat a fájl mappájához (gyűjtőjéhez).

 

 

Valós idejű egyeztetés hiánya a tervezési feladatokról, a csoportmunka bevezetése:

 

 

2. Több tervező dolgozna ugyanazon a projekten egyszerre? Hogyan lehet ezt elérni úgy, hogy eközben selejtmentes legyen a gyártás?


A tervezői csoportmunkát egyszerűen bevezethetjük a Solid Edge termékadat-kezeléssel. Egyszerre több tervező is dolgozhat egy szerelésen vagy projekten.

 


A „Kivétel/Beadás” módszere biztosítja a tervezők számára, hogy mindig látható legyen, éppen ki dolgozik az adott fájlon. Minden megnyitott fájl egy szimbólumot fog kapni, ami a többi kolléga számára egy visszajelzést ad arról, hogy valaki szerkeszti az adott fájlt.


Ez az összes fájlra igaz, beleértve a Solid Edge fájlokat is. A tervezőknek nem szükséges a Solid Edge és egy másik alkalmazás között váltogatni, mivel az imént említett információkat közvetlenül a tervező szoftverből is elérhetik. Itt különböző színek fognak segíteni a tájékozódásban részletes magyarázattal.


Az előbb említett „Kivétel/Beadás” módszerrel gyakorlatilag lehetetlen, hogy tervezési ütközések fordulhassanak elő, mivel mindenki láthatja, hogy éppen melyik tervezési dokumentum nem szerkeszthető.

 

Nem megfelelő szintű kommunikáció a ter vezési és gyártási részlegek között:

 

 

 

3. Melyik szerelés használja ezt az alkatrészt? Hova van beépítve?


A tervezők egyszerűen megtalálhatják, hogy egy adott alkatrész melyik szerelésbe épül be. Egy másik keresési funkcióval, a „Hol használt” kereséssel megkereshetjük az összes olyan fájlt, amelyek kapcsolódnak a kijelölt dokumentumhoz. Ennélfogva a tervezőnek nem kell megjegyeznie vagy manuálisan megkeresnie a szülő összeállítást, ahova a kijelölt alkatrész beépül.

 

4. Mit kell elküldeni gyártásra?

 


A tervezési fázisokat jóváhagyó kollégák egy állapotot rendelhetnek a gyártásra bocsátandó 3D-s modellhez, valamint műhelyrajzhoz. Ez történhet manuálisan vagy egy automatizált munkafolyamat segítségével. A „Kibocsátott” állapot fogja jelezni, hogy az adott dokumentum ki lett bocsátva, el lett küldve gyártásra, és a további módosítások nem engedélyezettek. Így minden dolgozó tudni fogja, hogy melyek azok a műhelyrajzok, amelyeket a gyártási részleghez kell továbbítani.

 

 

5. Melyik a legutoljára kiadott dokumentum? Melyik a legutóbbi revízió?


Számos megnyitási módszerből választhatnak a tervezők: a „Legutóbbi kibocsátott” lehetőséggel ellenőrizhető, hogy melyik a legutóbbi gyártásra kibocsátott verzió az adott alkatrészből. Továbbá a „Legutóbbi revízió” opcióval megkereshetjük az adott fájlból készült legutóbbi revíziót.

 

6. Hogyan tudok szétosztani bizonyos feladatokat különböző részlegek között a céges hierarchia megtartása mellett?


A Solid Edge termékadat-kezeléssel egyedi, testre szabott jogosultságokat állíthatunk be az egész cégre kiterjedően, ezzel fenntartva a már eddig is jelen lévő céges hierarchiát. A jogosultságok beállításával és a különböző részlegek csoportjainak kialakítása után a részlegvezetők munkafolyamatokat készíthetnek, illetve kioszthatják az egyes feladatokat a saját munkacsoportjukon belül. Ezzel a módszerrel biztosíthatjuk azt, hogy csak a célcsoporthoz jusson el az adott munkafolyamat, és az ahhoz kapcsolódó feladatok.

 

 

Olvassa el a PLM Hírmondó további cikkeit is!

 

 

 

Sajtókapcsolat
Kommunikációs partnerünk a Corpus Communications Kft.
Corpus Communications
1037 Budapest, Szépvölgyi út 141.
Tel: +36 1 321 1516    Mail: virag.csorbai@corpuscom.hu    Web: corpuscom.hu

Hírek

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők