hírek

hírek

hírek

Az ipar fejlődésének jövője a PLM

2012-09-19


A magyar ipar jelenlegi helyzetében kulcsfontosságú szerepe lehet azoknak a megoldásoknak, amelyek javítják a piaci várakozásokat és beruházási kedvet, és ezen keresztül visszaállítják a szektort a növekedési pályára. Nemzetközi tapasztalatok alapján a teljes körű termékéletciklus menedzsment (Product Lifecycle Management - PLM) elterjedése jelenti az egyik kiutat a stagnáló helyzetből, amely hosszú távon fellendülést hozhat a magyar ipar számára is. A dinamikusan fejlődő magyar Enterprise Group piacvezető Siemens PLM és Vero Software megoldásokkal lép be a több mint 2 milliárd forintosra becsült piacra, és már rövid távon vezető szerepet kíván betölteni.

A PLM egy olyan összetett megoldás, amely teljes termékéletciklus menedzsmentet tesz lehetővé, és magában foglalja többek között a számítógéppel támogatott tervező (CAD), és megmunkáló (CAM) szoftvereket is. Az így elérhető rugalmasság és szervezettség a minőségi javulás mellett gyorsabb piacra kerülést, és ezen keresztül gyorsabb megtérülést tesz lehetővé.

A termékek teljes életciklusát lefedő megoldások létjogosultságát alátámasztja, hogy nemzetközi PLM piac folyamatos fellendülést mutat. A teljes piacot 2011-ben 15,2 százalékos növekedés jellemezte az előző évhez képest, és elérte a 29,92 milliárd USD-t.  A licence eladások azt mutatják, hogy 2012-ben sem törik meg a folyamatos és stabil növekedési trend, a globális mérnöki informatikai szoftverek piacán pedig 2011 és 2015 között 9,7 százalékos növekedést várnak a kutatók. A PLM szektortól függetlenül számos előnyt biztosít a vállalatok számára, a nemzetközi trendek szerint azonban egyre elterjedtebbek az iparágra szabott megoldások, mely pozitívan befolyásolja a PLM piac növekedését. Az autóiparban a növekvő komplexitás és a gazdasági körülmények kényszerítik ki a termékéletciklus követését, míg az orvosi műszerek és eszközök gyártóinál - ahol több mint 30 százalék alkalmaz PLM rendszert, további közel 60 százalék pedig tervezi a bevezetését - az innováció iránti növekvő igény és a piaci elvárások gyorsítják az elterjedést.

A PLM kiugrási pont a magyar ipar számára is


A KSH adatai szerint 2012 első hét hónapjában 0,3 százalékkal maradt el az ipari termelés volumene az egy évvel korábbitól, miközben a Kopint-Tárki konjuktúratesztje megállapítja, hogy a feldolgozóipar történelmi mélyponton van. A magyarországi japán autógyártó által bejelentett termelés-csökkentés az autóipari kilátásokat is rontja, miközben a Reuters 2012-es év egészében mindössze 1,3 százalékos ipari növekedésre számít Magyarországon.

Ezzel szemben a magyar PLM piac hatalmas lehetőségeket rejt magában, és elterjedése kedvezően befolyásolhatja az egész szektor helyzetét. A CAD szoftverek elterjedtsége hazánkban jelenleg 90-95 százalék, a CAM megoldásoké 50-70 százalék körüli, és még mindig csupán a felhasználók 10-15 százaléka alkalmaz teljes körű PLM megoldást.

"PLM üzletágunk kiemelt célja rávilágítani, hogy a PLM jelentős kiugrási pont a magyar ipar számára. A PLM megoldások olyan előnyöket biztosítanak, mint a piacra kerülési idő és a prototípus költségek csökkenése, a termék minőségének javulása, a potenciális értékesítési lehetőségek gyors azonosítása, valamint költségcsökkentés a korábbi adatok újbóli felhasználásával és a mérnöki munkafolyamatok teljes integrálásával" - mondta Szacsky Tibor, az Enterprise Group PLM üzletágának igazgatója.

"Az Enterprise Group és a Siemens partnerkapcsolata nagy múltra tekint vissza. A nemzetközi trendek alapján stratégiai döntés volt a kapcsolat kiterjesztése egy gyorsan növekvő, új területtel. PLM üzletágunk fontos szerepet játszik abban, hogy folytatódjon a vállalat dinamikus növekedése, és ezen keresztül támogatjuk a magyar ipar fejlődését is. A 2013-as évben 250-400 millió forintos bevételt várunk a mérnöki informatikai szoftverek piacáról, a következő években pedig évi 10-20 százalékos növekedéssel számolunk, elsősorban a nem tradicionális PLM iparágakból és a nonprofit szektorból" - mondta Orbán Előd, az Enterprise Group ügyvezető igazgatója.

Sajtókapcsolat
Kommunikációs partnerünk a Corpus Communications Kft.
Corpus Communications
1037 Budapest, Szépvölgyi út 141.
Tel: +36 1 321 1516    Mail: virag.csorbai@corpuscom.hu    Web: corpuscom.hu

Hírek

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők