hírek

hírek

hírek

Edge Vándorkupa 2017 – a három kategória nyertesei

2018-01-12


Az Enterprise Group PLM üzletága idén is meghirdette az „EDGE Vándorkupa 2017” szakmai versenyét Solid Edge és Edgecam kategóriákban. Az eredményeket a 2017. október 4-én megrendezésre került éves szakmai konferenciánkon, az EPLM Trends-en hirdettük ki. A megmérettetésre Solid Edge, Edgecam és Oktatási kategóriában érkeztek be pályamunkák. Cikkünkben a három kategória első helyezettjeit mutatjuk be, a helyezettek részletes listája pedig itt található.

 

EDGECAM VÁNDORKUPA I. HELYEZETT

Szilágyi Szabolcs

VT Mechatronics Kft./Tájoló készülék megmunkálása

 

Szilágyi Szabolcs a VT Mechatronics Kft. színeiben jelentkezett a versenyre, ahol Manufacturing Engineer pozícióban dolgozik. A vállalat néhány régióbeli cég egyikeként nagy komplexitású gépek szerződéses gyártására specializálódott, innovatív termékek rendszerintegrációját segítve. A félvezető ipari berendezések és az orvosi képalkotó készülékek gyártásában szerzett tapasztalat és a házon belüli fémmegmunkálási képessége biztosítja a cég flexibilitását.

 

 

Szabolcs egy tájoló készülék megmunkálását választotta projektfeladatául. „Ebben a munkában nagy kihívás volt az összetett felületek megmunkálása, mivel nem szabályos egyenes oldalak voltak, ezáltal a hagyományos technológiákkal nem lehetett megmunkálni. Az EdgeCam program sokban segíttette az alkatrész kimunkálását a 3D-s felületmegmunkáló ciklusaival. Könnyen és gyorsan meg tudtam oldani velük a bonyolult felületek simítását.” Állítása szerint Szabolcs rengeteget tanult a projekt megvalósítása alatt. Új tapasztalatait mindennapi munkája során is kamatoztatni tudja, legfőképpen az időhatékonyabb munkavégzés terén. Újdonságként élte meg az idei díjátadót az EPLM Trends esemény online közvetítése miatt.

 

 

 

SOLID EDGE VÁNDORKUPA I. HELYEZETT

Bús Tamás

DELTA-TECH Mérnöki Iroda Kft./Motorblokk ellenőrző berendezés

 

Bús Tamás az idei évben kezdte meg munkáját a saját tervezésű célgépek és gyártósorok tervezésével és kivitelezésével foglalkozó DELTA-TECH Mérnöki Iroda Kft.-nél gépész tervező beosztásban. Feladata az elkészítendő berendezések koncepciójának kidolgozása a vevői igények szerint, valamint egyedi berendezések tervezése. A Vándorkupáról munkatársaitól hallott, akik már több éve részt vesznek a versenyen. „Remek kihívásnak találtam a versenyt, ami által szakmailag is fejlődhetek. Pozitív tapasztalatokat szereztem a részvétel által, sokat tanultam belőle. A felkészülés során sok új dolgot sajátítottam el a Solid Edge és Keyshot szoftverek területén.

 

 

Egy motorblokk ellenőrző berendezést modellezett le pályázati munkájában. „Külön kihívás volt az egyes mozgások szimulációja, animációk készítése és a valósághű ábrázolás. Ezen felül jó volt megvizsgálni azt, hogy hogyan lehet megvalósítani egy komplett motorblokk ellenőrzést robotok használata nélkül.” A DLFS-500 (Delta-Lézeres-Felület-Szkenner) főképp egy motorblokk és hengerfej szkennelő állomás. Egy komplett motorblokk ellenőrzési folyamatát 25 másodperc alatt tudja elvégezni. Érdekessége, hogy ebben az állomásban már nemcsak a szkennerfej mozog, mint a korábbi generációkban robot segítségével, hanem a munkadarabot is mozgatjuk egy intelligens megfogóval. A megfogó az ellenőrzések alatt megfogási pozíciót vált, hogy a szkennelési felület tiszta tudjon mindig maradni. A rendszer könnyen integrálható a gyártásba, emellett a megfogó cseréjével más munkadarabok ellenőrzésére is van lehetőség. A megfogó csere opció esetén automata is lehet. Maga az állomás kisebb méretű, mint az elődje, valamint az ellenőrzési idő is jelentősen javult. Az állomás kiegészíthető további ellenőrző eszközökkel, többek közt hengerfurat szkennerrel vagy akár furat ellenőrző egységgel.

 

 

 

SOLID EDGE DIÁK KATEGÓRIA KÜLÖNDÍJ

Hejberger Konrád

Neumann János Egyetem/Csónakmotor

 

Hejberger Konrád immár harmadik alkalommal indult a Vándorkupán és idén második alkalommal lett a Diák kategória győztese. 2016-ban kerékpár modelljével nyert, az idei versenyre egy csónakmotor komplett modellezését készítette el. Konrád jelenleg a kecskeméti Neumann János Egyetem GAMF karának gépészmérnöki szakán tanul. „Azért erre az intézményre esett a választásom, mert sok biztatót hallottam az iskoláról és tanárairól, valamint az iskola duális képzésre is esélyt kínál az oda iratkozottaknak.” A tanulás mellett az orosházi Linamar Hungary Zrt.-nél igyekszik minél több gyakorlati tudást elsajátítani. A mai napig hálás a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontnak és tanárainak, legfőképpen Tóth Béla tanár úrnak, aki rengeteget segített Konrádnak a Solid Edge elsajátításában.

 

 

 

Adorjáni származásának köszönhetően talált rá idei projektjének témájára. A település Tisza melletti fekvéséből adódóan barátaival, családjával mindig is gyakran látogatták a folyót. „Amikor lehetőség adódik rá, csónakkal körbejárjuk a folyó egy adott szakaszát. Ezeket az élményeket szeretném a CAD-be átültetett motorcsónak modellemmel magamnak és mindenkinek visszaadni.” A modellezéshez egy TOMOS 4-S csónakmotort használt, amit szétszerelt és alkatrészenként lemodellezett, majd összeszerelt a Solid Edge segítségével.

 

 

 

Az eredeti gépen kívül egy szerelési és karbantartási útmutató állt rendelkezésére, melyből meg tudta határozni az alkatrészeket és pontos használati módjukat. „A munkáim modelljeinek elkészítése közben Solid Edge-et használtam. Ezen felül a KeyShot nevű programot használtam a különböző képek, videók és dizájn tervek elkészítéséhez. Az utómunkálatoknál az Adobe Photoshop segített a képek és a plakátok véglegesítésében. (…) Egy papírfilmet is készítettem, amivel imitálni szeretném, hogy egy mini (2-3 másodperces) videó elkészítése milyen sok időt vesz igénybe. Minden egyes képkocka elkészítése nagyjából addig tart, mintha kézzel rajzolnánk meg azokat, majd a lapokat egymásra helyezve pörgetnénk végig őket.”

 

Olvassa el a legfrissebb PLM Hírmondó további cikkeit is! 

 

Sajtókapcsolat
Kommunikációs partnerünk a Corpus Communications Kft.
Corpus Communications
1037 Budapest, Szépvölgyi út 141.
Tel: +36 1 321 1516    Mail: virag.csorbai@corpuscom.hu    Web: corpuscom.hu

Hírek

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők