hírek

hírek

hírek

Elektromos járműhajtás fejlesztéséhez is tökéletes választás a Solid Edge

2015-02-10


Az alternatív járműhajtásokban rejlő lehetőségek manapság igen közkedvelt témának számítanak világszerte. Köztudott, hogy használatukkal jelentősen csökkenthető az üzemanyagköltség, valamint környezetkárosító hatásuk is jóval alacsonyabb mint a belsőégésű motoroké. A fejlesztések egyik fő irányvonalát jelenleg az olyan akkumulátorok és energiatároló technológiák kidolgozása képezi, melyekkel egy napon a nagy hatótávolságú autózás is megvalósíthatóvá válik majd. Emellett azonban már ma is számos olyan alkalmazási területtel találkozhatunk, ahol az elektromos járműhajtás előnyei hatékonyan kihasználhatók.


Ezt a helyzetet ismerte fel Willisits Vilmos is, amikor 2009-ben létrehozta legújabb családi vállalkozását. A megalapított Willisits Mérnökiroda Kft. fő fókuszában a mérnöki szolgáltatások állnak, ugyanakkor a cégnél hasonlóan nagy hangsúlyt fektetnek az alternatív és elektromos hajtások fejlesztésére, gyártására és a gyakorlatban történő hasznosítására is.


Első tervezőszoftverüket az alapítás évében vásárolták meg, ami akkor egy Solid Edge ST2 verziójú tervezőszoftver volt. Mérnökeik azóta is nagy megelégedéssel használják ezt a szoftvert a gépészeti tervezési feladatokhoz. Ennek során főként saját termékek tervezését, továbbfejlesztését végzik, de a cég vállal tervezési bérmunkákat is. Fontosnak tartják, hogy amikor csak lehet, a tervezést a kivitelezési munkákkal egybekötve végezzék, beleértve a gyártást és a helyszínen történő telepítést is.


A cég szívéhez legközelebb az elektromos gokartok fejlesztése áll, de innen elindulva akár mezőgazdasági gépek tervezésére is használják a szoftvert. Munkáik során főként a gépészeti tervező modulokat és az acélszerkezet tervezőt használják ki, de ahogy megtudhattuk, a villamos hajtások fejlesztésekor a Solid Edge kábelkorbács tervezője is rengeteg segítséget jelent. Összetett alkatrészeknél és összeállításoknál természetesen a szoftver nyújtotta szimulációs lehetőségeket is kiaknázzák, így a tervezett alkatrészek alapján már előre meg tudják határozni a gyártástechnológiát és az abból egyenesen adódó gyártási költségeket is.

 

 

 

 


Berencsi Ádám, a cég tervezőmérnöke azt is kiemelte, hogy a szoftver megvásárlása óta nagyon jó kapcsolatban állnak az Enterprise Group szakembereivel, így ha bármilyen kérdésük merül fel, egyből választ kapnak rá, ezáltal pedig egy olyan tervezői produktivitást tudnak elérni, ami manapság elengedhetetlen. A Solid Edge szoftvert természetesen szoftverkövetéssel vásárolták meg, így ma már az ST7-es verzió legújabb funkcióit is aktívan használják. Berencsi Ádám szerint az egyik legjobb fejlesztési vonal a mobil eszközökön való megjelenés, így most már egy érintőképernyős tableten is meg lehet forgatni az összeállításokat, elő lehet hívni a robbantott konfigurációkat, ami összeszereléskor a műhelyben nagy segítséget jelent.


A Willisits Mérnökiroda Kft. mindenképp az alternatív hajtás területén képzeli el a jövőjét. Fontosnak tartják, hogy ne csak tervezzenek, és ne csak elméleti munkát végezzenek, hanem valóban olyan késztermékeket hozzanak létre, amik képesek a saját lábukon is megállni a piacon. Ennek a munkának az egyik legékesebb példája a 100%-ban általuk tervezett és gyártott elektromos bérgokart, ami 2014-es EPLM Trends rendezvényen debütált.


Ahogy az a fenti videóban is látható, ezt a gokart csodát a tavalyi év végén nekünk is lehetőségünk adódott megtekinteni a győrújbaráti E-Kart Ring pályán, ahol a felvételek rögzítése után mi is elvihettük egy pár körre a járgányt. Azt hiszem, minden kollégám nevében állíthatom, hogy nagyszerű élményben volt részünk. Amellett, hogy nem volt kipufogófüst és benzinszag, megtapasztalhattuk az elektromos gokartok egy másik nagy előnyét, a hihetetlen gyorsulást. A BLDC motoros hajtásnak köszönhetően ugyanis ezeknél a gokartoknál a teljes sebesség tartományon közel állandó a nyomaték. Aki tehát szeret gokartozni, és még nem próbálta korábban az elektromos gokartozást, annak csak ajánlani tudjuk!


Forrás: http://www.cnc.hu/
videó: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=UiHRveg_Zkw


 

Sajtókapcsolat
Kommunikációs partnerünk a Corpus Communications Kft.
Corpus Communications
1037 Budapest, Szépvölgyi út 141.
Tel: +36 1 321 1516    Mail: virag.csorbai@corpuscom.hu    Web: corpuscom.hu

Hírek

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők