hírek

hírek

hírek

Solid Edge 2020 – Az ügyfelek szolgálatában

2019-07-29


A Siemens DI Software június 10-én mutatta be az egyik zászlóshajójának legújabb verzióját, a Solid Edge 2020-t. A bejelentést követő 6. hétre a szoftver olyan fázisba került, hogy a felhasználók is birtokba tudják venni az új verziót, amely tartogat érdekességeket a versenytársak felhasználói számára is. A portfólió kialakítás mellett a tradicionális CAD terület is nagy fókuszt kapott újdonságok, fejlesztések szempontjából. Az Enterprise Group - Solid Edge csapata webinárokon keresztül adott ízelítőt az újdonságokból, melyre nagyon pozitív visszajelzések érkeztek.


Solid Edge a saját útját járva, de figyelembe véve az iparági trendeket és a felhasználói elvárásokat fejlődik tovább, amire jó bizonyíték a 2020-as verzió is. Két évvel elindult egy Solid Edge portfólió kialakítás, amely most a befejezéséhez közeledik. A mechanikai tervezés, az elektronikai tervezés, a szimuláció, az adatkezelés, a megmunkálás, a dokumentáció készítés és a felhőalapú szolgáltatások területén olyan összekapcsolt, folyamatorientált tervezési lehetőségek nyílnak meg az ügyfelek előtt, amely a XXI. század kiélezett versenyében hathatós előnyt jelentenek.

 


Solid Edge 2020 – Általános fejlesztések


Ezek azok a területek, ahol a felhasználói visszajelzésekre leginkább építenek a fejlesztők. Így került bele ebbe a verzióba az egyszerűen szabályozható Automatikus vázlatskálázás, ahol az elsőnek elhelyezett méret értékének átírásával módosul a vázlat méretaránya. A Solid Edge számos lehetőséget biztosít az alakelemek kiosztására, most ez a mintázási lehetőség elérhetővé vált vázlat szinten is, így a layoutok létrehozása is egyszerűbbé vált. De ide vehetjük azt a teljesítménynövekedést, amelyet mind 2d-ben, mind 3D-ben produkál az új verzió, kitolva a határokat. A 3D-s környezetekre kiterjedő új metszett mód is el fogja nyerni mindenkinek a tetszését, hisz egyszerűen létrehozható ez megjelenítési mód.

 


Solid Edge 2020 – Alkatrészmodellezés, hálómodellezés fejlesztések

 

Ez a terület sem maradhatott érintetlenül, sőt talán itt van a legtöbb újdonság. A Siemens által fejlesztett Parasolid geometriai magnak köszönhetően már nem kell lemondani a hálómodellek (stl, obj, 3mf stb…) szerkeszthetőségéről. Ez a modellezési metódus kiválóan támogatja szkennelt állományok módosítását is, vagy éppen a B-rep geometria visszaépítését. Az új Igazít parancsnak köszönhetően a hálómodell egyszerűen pozícionálható a kiválasztott koordinátarendszerhez, de az Újrahálózás parancs segítségével jobban kezelhető háromszögelt modellel dolgozhat a felhasználó. Felületmodellezés eszköztára is bővül, ahol a Metszés parancs új opciói mellett megjelent a Metszett vázlat, így egyszerűen kinyerhetőek a modellezésnél használt keresztmetszetek, amelyet felhasználhatunk az újramodellezésnél, szerkesztésnél. A 3D nyomtatáshoz megfelelő geometria előállításában fog segédkezni az a parancscsoport, amellyel a jelképes menetábrázolást valós menetté konvertálható vagy eltávolíthatóak a belső üregek, de ellenőrizhető a falvastagság is.

 

Solid Edge 2020 – Falvastagság vizsgálat

 


Solid Edge 2020 – Lemezalkatrész fejlesztések


Azt nem kell taglalni, hogy ez mennyire fontos, hisz szinte nincs olyan gép vagy berendezés, amely ne tartalmazna lemezalkatrészt. A Hajlítás átmenet parancs teljes vérátömlesztést kapott, amely még jobban igazodik a felhasználói igényekhez, szem előtt tartva a gyártástechnológiai sajátosságokat. Arra is odafigyeltek a fejlesztők, hogy a kis rádiuszú hajlításoknál keletkező deformációt technológiahelyesen lehessen kezelni, így bekerült az eszközök közé a Hajlítási kicsípés parancs. Ehhez a témakörhöz tartozik, hogy megjelent egy új kiegészítő modul a Solid Edge 2D Nesting, mellyel a megtervezett alkatrészekre készíthető kiosztás lemeztábla optimalizálás mellett. Ez az alkalmazás minden olyan területen használható, ahol az előgyártmány valamilyen 2d-s geometria és az alapanyag táblaszerű, példaként említve a faipar is hasznát veheti.

 

Solid Edge 2020 – Hajlítási átmenet

 


Solid Edge 2020 – Szereléskörnyezeti fejlesztések


Már korábban is volt szó, hogy egy úgynevezett Teljesítmény módot kapott a szereléskörnyezet, ennek köszönhetően a forgatási teljesítmény még jobbá vált. A konstrukciós elemek megjelenítése, elrejtése is érezhetően gyorsabb lett nagy szerelések használata közben, ami hasznos lehet a játék videókártyákat használók számára. Mostantól beállításként szabályozható, hogy a szereléstörténtből drag&drop technikával lehessen-e beszerelni modellt, de a kicserélt tartóelemekhez korábban szereléskényszerrel csatlakozó alkatrészek alapkényszerei visszaépítésre kerülnek automatikusan.

 


Solid Edge 2020 – Szimulációs fejlesztések


Ma egy termék megalkotása során gyakran van használatban a végeselemes technika. A Solid Edge 2020-ban dolgozó NX Nastran végeselemes megoldó jobb kihasználása érdekében gyorsabb hálózás tapasztalható, illetve nem állandó hőterhelésekkel is dolgozhat a tervező jobban támogatva a valós működési folyamatot. A forgó, mozgó berendezések ellenőrzése esetén figyelembe vehetőek a Harmonikus válaszok, amelyek nagyban befolyásolhatják a működést. Az újonnan kialakított szimulációs csomagoknak részévé vált a kinematikai és dinamikai vizsgálatokra alkalmas Dynamic Motion modul, ahonnan a kiszámított vizsgálat eredmények átemelhetők a végeselemes vizsgálatba.

 

Solid Edge 2020 – Végeselemes szimuláció

 


Solid Edge 2020 – Produktivitást érintő fejlesztések


Évekkel ezelőtt jelent meg a 2d-s műhelyrajzok összehasonlítását támogató eszköz a Solid Edge-ben, most itt van a 3D-s modellekre is. Ez használható alkatrészekre, lemezalkatrészekre, szerelésekre, de támogatja a menedzsel dokumentumokat is. Azon ügyfeleknek lesz ez kiváltképp hasznos, akik a megrendelőiktől kapják a modelleket gyártásra, mert valljuk be, hogy szokott „kavarodás” lenni, hogy mit is gyártsunk.


A Kiterjesztett valóság (Augmented Reality) egy új lehetőség lesz a Solid Edge felhasználók kezében, hogy valós, fizikai környezetbe helyezve vizsgálják meg a terveiket. Ennek egyik alappillére a Solid Edge Portál, ahol az a QR kód generálható, amely alapján a modell behelyezésre kerül a valós környezetben. Ez a nagy biztonságú, felhő alapú szolgáltatás ingyenesen 5Gb tárhelyt biztosít azoknak, aki beregisztrálnak. Mindemelett a feltöltött modellek megtekinthetőek, korrektúrázhatóak, és sok más funkcionalitás mellett a megfelelő jogosultsággal rendelkezők le is tölthetik.


Model Based Definition modul használata elősegíti a papírmenetes információáramlást, így kisebb ökolábnyomot hagyhatunk magunk után, de gazdasági szempontból is hasznos a bevezetése.


A Solid Edge PCB Collaboration modull közvetlen beolvasási lehetőséget biztosít idx formátumú nyomtatott áramkörtervekhez, amelyeknél szükség esetén beállítható az asszociatív adatkapcsolat a Solid Edge PCB Design szoftverrel is. Ezzel új lehetőség nyílik meg a mechanikai- és az elektronikai tervek összekapcsolására, amelyen keresztül akár gyorsabb és pontosabb CFD vizsgálat végezhető el.

 

Solid Edge 2020 – Mechanikai és elektromos tervezés

 


Solid Edge 2020 – Adatkezelés


A beépített adatkezelés használata olyan szinten megkönnyíti a felhasználók életét, hogy aki már alkalmazza az azt mondja, miért nem volt ez hamarabb. Ettől a verziótól kezdve munkafolyamatokon keresztül érhető el egy terv gyártásba adása, miközben a háttérben a 3D-s modellről automatikusan előre definiált köztes formátumba kimentődik a fájl, de a műhelyrajzokról pdf vagy dxf készülhet. A megfelelő munkafolyamat kiválasztása esetén egy ellenőrzési lépés is beiktatható, így biztosítható, hogy jó információ fog megfelelő helyre kerülni.


A Solid Edge és a Teamcenter együttműködése példaértékű szintre emelkedett, amely a mai adatállomány kezelésében elengedhetetlen. Az új verzióhoz tartozó interfész gyorsabb keresési opciókat biztosít, de Active Workspace használata esetén lehetőség van topológia alapú keresésre is, amely egy speciális módja a 3D-s modellek lekérdezésének. A megrendelőkkel, beszállítókkal való egyszerűbb adatcsere érdekében könnyebbé válik a tervek szabványos adatcsere formátumba való kimentése és kezelése, míg a rajzok klónozása is nagyobb rugalmasságot biztosít a korrekt dokumentáció előállításához. Ezek a fejlesztések is jól igazodnak a magyar KKV szektor elvárásaihoz, így a Teamcenter és a Solid Edge 2020 párosa kiváló megoldást nyújt az ott felmerülő kihívásokra.

 

Solid Edge 2020 – Teamcenter Active Workspace

 


Solid Edge 2020 – Portfólió


A fentebb említett újdonságok csak egy részét képezik annak a portfóliónak, amely a Solid Edge 2020-val elérhetővé fog válni a felhasználók számára. A klasszikus mechanikai és elektronikai tervezési határok összemosódására, megbízhatóbb termékek előállítására, valamint a felhasználói igények növekedésére a Solid Edge 2020-as portfólió jó választ fog adni.

 

Solid Edge 2020 – A portfólió

 


„A Solid Edge 2020-as portfóliójában rejlő lehetőségek bevezetés után valós értéket fognak képviselni a vállalatok, cégek életében. Az új, integrált végeselemes vizsgálati lehetőségek hatékony eszközöknek bizonyulnak a minőségibb terméktervezésben, míg az adatkezelés megoldást nyújt a tervadatokban való eligazodásra és túlmatatva azon egyfajta szervezettséget hoz a vállalkozás életébe. Elektronika nélkül nincs ma már mechanika, így a tervezés ezirányú közeledése, összeolvadása versenyelőnyhöz juttatja a felhasználóinkat. A bevezetésre idén is nagy hangsúlyt fektetünk, így szeptembertől elkezdjük a Solid Edge 2020 újdonságok konzultációkat, amelyekre már lehet jelentkezni.” – emelte ki Szűcs Imre az Enterprise Group – ügyféltámogatási vezetője.

 


További információ:


Solid Edge 2020 a weben


Solid Edge 2020 Újdonságok konzultáció

Sajtókapcsolat
Kommunikációs partnerünk a Corpus Communications Kft.
Corpus Communications
1037 Budapest, Szépvölgyi út 141.
Tel: +36 1 321 1516    Mail: virag.csorbai@corpuscom.hu    Web: corpuscom.hu

Hírek

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők